Akce! DOPRAVA ZDARMA při objednávkách přes zásilkovnu.

Nevšední účinky propuštěného másla ghí

Ajurvédský elixír života ghí se používá již doslova tisíce let. Je starověké zdravým pokrmem a rozhodně ne žádným módním výstřelkům výživových poradců dnešní doby.

Co je ghí?

Ghí (ghee) není vlastně nic jiného než propuštěné (pročištěné) máslo nebo jinými slovy čistý máselný tuk. No i když se z másla připravuje, má zcela jiné vlastnosti než obyčejné máslo. Přestože u nás na západě není ještě příliš známé, ve východních kulturách je využíváno již tisíce let. Díky jeho teplotní stabilitě a vlastnostem je přímo předurčeno pro přípravu jídel vařením, pečením nebo smažením. Jako pročištěné máslo je ghí zbavené laktózy a kaseinu a díky tomu je ideální volbou pro osoby, které mají problémy s intolerancí na mléčné bílkoviny.

Chci Ghí v BIO kvalite

Ajurvédský elixír života GHI

Za kolébku ghí se považují jižní oblasti Indie, kde v důsledku teplého počasí začali tamní Indové propouštět máslo s cílem zabránění jeho znehodnocení. A tak bylo ghí rychle integrovány do stravy a to zejména při slavnostních příležitostech a v ájurvédské léčebných procedurách. Věřilo se totiž, že ghí dokáže (díky svým očistným schopnostem a pozitivnímu vlivu na celkové zdraví) podpořit duševní a fyzické pročištění.

Ghí prospívá tělu zevnitř i zvenku a je běžně využívány k lokální léčbě popálenin a vyrážek, jakož i na zvlhčování kůže a vlasové pokožky. Stejně jako kokosový olej, je víceúčelovým tukem, který je zdravý v mnoha ohledech!

Což dokazuje i starověké rčení v Sindhi (provincie Pákistánu), které říká, že to, co může pro nás udělat ghí, nedokáže udělat ani náš otec nebo matka. Osobně bych neprirovnával máselný tuk k našim rodičům, ale můžeme velmi dobře vytušit, co tím chtěli starověcí Pákistánci tímto zvláštním příslovím říct.

No nechme prozatím Pákistánci Pákistánců a pojďme se spolu blíže podívat na výhody konzumace ghí a na jeho různorodé zdravotní benefity, které byly prokázány už i na poli současné vědy.

Top 10 hlavních výhod konzumace propuštěného másla ghí

1. Má vysokou teplotní stabilitu

Ghí BIO Proč je při ghí teplotní stabilita tak důležitá? První z důvodů je ten, že převážná většina dnes běžně prodávaných olejů s vysokou teplotní stabilitou (řepkový, sojový, či kukuřičný olej), nejsou zdravé a ještě k tomu jsou často i geneticky modifikované. Důvodem druhým a neméně důležitým je nízká teplotní stabilita množství olejů (i zdravého olivového, konopného nebo lněného oleje), při kterých dochází už i při poměrně malém nahřátí k jejich destabilizaci (narušení) a k tvorbě škodlivých volných radikálů nebo dokonce karcinogenních látek. Teplotní stabilita ghí je však vysoká (dosahuje až 232 ° C) a proto při jeho zahřívání nedochází k nežádoucímu uvolňování volných radikálů a tak ani nepřispívá k množství onemocnění způsobených škodlivými volnými radikály. Ba naopak, ghí obsahuje silný antioxidant vitamín E, o kterém se ještě zmíním později.

2. Ghí je ideální pro lidi s intolerancí na kasein a laktózu

Mnoho lidí dnes trpí alergií na mléko, která může pramenit z větší senzibilizace na kasein nebo laktózu. Alergické reakce na kasein nejsou vůbec příjemné a mohou být jimi např. kopřivka, otoky rtů, úst, jazyka, obličeje a krku nebo zácpa. Lidé s intolerancí na laktózu to mají o něco lehčí, protože příznaky laktózové intolerance jsou mírnější a méně nebezpečné než je tomu v případě alergie kaseinové. Dobrou zprávou pro lidi z obou těchto táborů je, že právě kasein a laktóza byly z ghí odstraněny tzv. propuštěním.

3. Ghí, stejně jako kokosový olej, podporuje hubnutí

Tímto bodem určitě potěším množství lidí a zejména žen. Energie z mastných kyselin se středním řetězcem v ghí a v kokosovém oleji zapříčiňuje spalovaní tuků v našem těle a tím vede ke snížení hmotnosti.

4. Zlepšuje trávení a zvyšuje chuť k jídlu

V ajurvédské praxi je ghí ústřední součástí stravy, která je využívána pro zlepšení funkce žlučníku a trávicího systému. Kromě toho, přínosem ghí je i zvýšení žaludeční kyseliny, což dopomáhá k zefektivnění trávení. Butyrát (kyselina máselná) tak pomáhá uzdravovat trávicí trakt a udržovat ho zdravým. Ghí také spouští uvolňování žaludeční kyseliny, což má za následek lepší trávení a zvýšení chuti k jídlu.

5. Zmírňuje záněty

Záněty jsou jednou z hlavních příčin většiny nemocí, kterým dnes čelíme, včetně Alzheimerovy choroby, některých typů rakoviny, vysoké hladiny cholesterolu, artritidy a astmatu. Hladina butyrát (kyseliny máselné) v ghí hraje důležitou roli při snižování zánětů v trávicím traktu a celkově v celém těle. Ghí prospívá tělu i tím, že podporuje alkalické (zásadité) prostředí v těle, čímž celkově redukuje záněty snížením vylučování leukotrienů (jsou odpovědné za některé aspekty chronických zánětlivých reakcí) a redukcí prostaglandinů v těle.

6. Obsahuje butyrát a tím pozitivně ovlivňuje zdraví a fungování tlustého střeva

Butyrát nebo jinými slovy kyselina máselná, je mastná kyselina s krátkým řetězcem, která zlepšuje fungování tlustého střeva, čímž dopomáhá snadnějšímu zbavování se toxinů. Kromě toho bylo prokázáno, že kyselina máselná podporuje zdravé hladiny inzulínu, je protizánětlivá a může být užitečná pro lidi trpící syndromem dráždivého tračníku, Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou.

7. Ghí vyráběné z mléka pasoucích se krav obsahuje CLA (konjugovanou kyselinu linolovou)

Výzkumy o konjugované kyselině linolové (CLA) jsou sice stále jen na svých počátcích, ale už iz těch je zjevná skutečnost, že konjugovaná kyselina linolová (CLA) může přispět k redukci nádorových onemocnění, ke snížení hladiny cholesterolu a vysokého krevního tlaku, zda snížit záněty nebo dopomoci snížit množství tělesného tuky. A právě obsah CLA je celkem logicky vyšší v mléce z krav pasoucích se na trávě a z produktů z tohoto mléka vyráběných.

8. Obsahuje vitamín K2, který je nezbytný pro zdravé a silné kosti

Vitamín K2 je jedním z vitaminů rozpustných v tucích, který je nezbytný pro organizmus člověka. Bez něj bychom totiž nebyli schopni využít minerály včetně vápníku. Je to sice poměrně málo známé, ale vitamin K se stará o udržení zdravých kosti a to tím, že pomáhá aktivovat osteokalcin, tedy protein, který je nezbytný pro správnou mineralizaci kostí (proces pomocí kterého jsou vápník a jiné minerály vkládala do kosti). Vhodné hladiny vitaminu K2 tak dopomáhají k ochraně proti zubnímu kazu, podporují správný růst a vývoj kostí, a chrání před vápenatěním tepen, také známým jako ateroskleróza.

9. Ghí je bohaté i na další vitamíny rozpustné v tucích (A, D a E)

Pokud máte citlivost na lepek, zda trpíte Crohnovou chorobou nebo některými poruchami slinivky, můžete mít problémy absorbovat vitamín A. Zařazením ghí můžete jeho příjem šikovně navýšit a dopomoci tak k dozásobeniu. Vitamín D je síce díky jeho možnosti doplnění slunečním zářením, dost podceňovaný, ale realita je bohužel taková, že množství lidí trpí zejména během zimních měsíců jeho nedostatkem. Poměrně nová studie časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism publikovaná v březnu 2010 dokonce zjistila, že až 59% populace má nedostatek vitamínu D a dokonce 25% z toho má extrémně nízkou úroveň vitamínu D. U ghí je zajímavým taktéž i obsah silného antioxidantu vitaminu E, který chrání naše buňky před už i výše zmíněným oxidačním vlivem volných radikálů a zpomaluje tak stárnutí.

10. Ghí chutná jako máslo, no je maslovejšie

Proces výroby GHI zahrnuje extrakci mléčných tuků a vody, čímž se zintenzivňuje chuť másla. Zjistíte, že pro dosažení požadované máselné chuti budete potřebovat při vaření použít poměrně málo ghí.

Propuštěny máslo ghí versus obyčejné máslo

ghí verzus maslo - porovnanie

Takže v čem je lepší ghí jako máslo? Ghí má jedinečný nutriční profil, bez obsahu jakékoliv laktózy nebo kaseinu, ale zároveň je bohaté na butyrát (kyselinu máslovou).

Další výhodou ghí je absence kaseinu a laktózy, čímž se stává ideální volbou pro lidi s intolerancí na tyto mléčné bílkoviny.

Zajímavým je i obsah mastných kyselin se středním a krátkým řetězcem. Zatímco máslo jejich obsahuje 12-15%, tak ghí jich obsahuje i více než 25%. Jejich obsah je důležitý v souvislosti se srdečně-cévními chorobami. Mastné kyseliny se středním a krátkým řetězcem jsou tou správnou volbou. Ghí má oproti máslu také vyšší podíl vitaminů rozpustných v tucích (vitamíny A, D, E a K).

A v neposlední řadě, obrovskou výhodou ghí oproti máslu je jeho teplotní stabilita, která je 232 ° C versus 177 ° C ve prospěch ghí.

 

Chci Ghí v BIO kvalite

Ghí a jeho využití v kuchyni

Ghí je základem indického vaření, ale díky svému vysokému bodu zápalnosti, vynikající vůni a ořechové chuti stále více proniká i do naší kuchyně. Hodí se k široké škále bylin a je vynikající mastnou složkou pro přípravu jídel s kořením, protože pomáhá uvolňovat všechny éterické oleje z nich. Jeho využití je široké a využít lze všude tam, kde používáme ostatní oleje a tuky - tedy při pečení, smažení, dušení zeleniny, zjemňování pokrmů nebo při různých sladkých moučnících. Sladkosti z ghí déle vydrží, jsou lépe stravitelné a obsahují alespoň o něco více zdravější, pro naše tělo přijatelnější energie.

Doufám, že tento článek přispěje svou troškou k znovuobjevení a popularizovaný propuštěného másla ghí. Důvodů k jeho konzumaci, je jako jste měli možnost vidět, dost.

Mějte se krásně a šiřte poznání do světa! ;-)

Zdroje: http://www.indiatimes.com/health/healthyliving/17-reasons-why-ghee-is-the-ultimate-ayurvedic-superfood-234155.html http://draxe.com/ghee-benefits/ http://ghicko.cz/ http://www.zdravimkuspechu.sk/clanky/3-dovody-preco-nepodcenit-vitamin-k/ http://www.zdravimkuspechu.sk/clanky/vitamin-d-a-jeho-sokujuci-nedostatok/ http://www.neovizia.sk/ocne-chyby-a-ochorenia/makularna-degeneracia/ http://primar.sme.sk/c/4116916/sedy-zakal-katarakta.html https://sk.wikipedia.org/wiki/Kyselina_maslov%C3%A1

Napsat komentář
Hledání
Uživatelská anketa

Nádorové tkanivo je vždy kyslejšie než ostatné tkanivo. Je to:

Nejnovější příspěvky