Akce! DOPRAVA ZDARMA při objednávkách přes zásilkovnu.

Vitamin D a jeho šokující nedostatek

Vitamín D hraje v lidském těle významnou funkci, která přesahuje roli vitamínu.

Ve většině buněk lidského těla se totiž nacházejí receptory, které slouží na příjem signálu od vitamínu D. Jinými slovy, vitamin D účinkuje tak trochu jako klíč v zapalování auta - auto nepůjde, pokud neotočíte klíčem a nenastartujete motor.

A i proto je jeho nedostatek pro náš organismus přímo ničivý. Kromě starých známých problémů s imunitou, s depresemi či osteoporózou, souvisí jeho nedostatečný přísun is výskytem mnoha závažných onemocnění, jakými jsou rakovina, cukrovka, infarkty myokardu a jiné.

Kam nechodí slunce, tam chodí lékař.

No pojďme pěkně popořadě.

Trocha nezbytné teorie o vitaminu D

Vitamín D patří mezi vitaminy rozpustné v tucích. No jak jsme již zmínili hned v úvodu, není jen vitaminem v pravém slova smyslu. V současnosti se považuje už i za regulační steroidní hormon.

Ve většině buněk lidského těla se totiž nacházejí receptory, které slouží na příjem signálu od vitamínu D. Nejnovější výzkum v oblasti molekulární biologie objevil, že lidské tělo obsahuje 30 000 genů. A vitamin D ovlivňuje 2000 z nich.

Nejdůležitější formy vitamínu D jsou:

- vitamin D2 (ergokalciferol)

- netvoří se v lidském organismu a má rostlinný původ

- vitamín D3 (cholekalciferol)

- vzniká v kůži účinkem UV záření a jeho dalším zdrojem jsou potraviny živočišného původu (zejména ryby, rybí olej a vejce).

Na základě laboratorních výsledků z krve tvoří vitamín D3 až přes 90% z celkového množství vitaminu D.

Účinky vitamínu D a jeho vliv na zdraví

Snad nejznámější je vliv dečka na řídnutí kostí, protože jeho dostatečný příjem je nezbytný pro vstřebatelnost a využitelnost vápníku a fosforu.

Poměrně známý je už i vliv vitaminu D na imunitní systém a v případě nedostatku, jeho vliv na zvýšenou nemocnost v zimních měsících. Náš imunitní systém nemůže pracovat dostatečně pokud nebude biochemicky aktivován vitaminem D. Proto lidé, kteří onemocní, jsou většinou ti, kteří jsou stále pod střechou, pracují pod střechou a žijí v chronickém nedostatku vitaminu D.

A opomenout samozřejmě nemůžeme ani jeho zásadní vliv na psychiku, deprese a celkovou náladu.

No to není ani zdaleka všechno.

Antony Norman ve svém článku ze srpna 2008 upozorňuje na to, že vitamin D má klíčovou roli při udržení zdraví a správného fungování 36 orgánů a tkání lidského těla, jako je například kostní dřeň, žaludek, tenké i tlusté střevo, ledviny, plíce, prostata, kůže , oční sítnice, děloha.

Vliv vitamínu D má tedy výrazný přesah na celkové zdraví a psychiku člověka.

Nedostatek vitaminu D? Vždyť nad našimi hlavami svítí slunce.

Když se řekne vitamín D, tak se většině z nás vybaví slunce, jako jeho hlavní a neomezený zdroj a jeho dostatek jako samozřejmost. No není tomu vždy tak.

Vědci varují před tím, že současná situace vzhledem k nedostatku vitaminu D je v celosvětové populaci mnohem horší než v predchádzajúcih letech.

Za rizikový faktor považují moderního způsobu života (obyvatel od 40 stupňů severní a jižní šířky - tedy i nás), kdy mnoho lidí tráví většinu času v interiérech a používá syntetické kosmetické výrobky, které zabraňují působení UV paprsků na kůži. A opomenout nesmíme ani přípravky na opalování.

Navíc tyto geografické oblasti nemají tak výrazný přísun světla během celého roku. Což má za následek nedostatečné ozáření kůže UV paprsky, a tím nedostatečnou tvorbu vitamínu D. Zvýšenému riziku jsou vystaveni zejména starší lidé, hlavně ve zdravotnických zařízeních a domovech důchodců.

V Německu a dalších evropských zemích, adekvátní přísun vitaminu D chybí 60 - 70% populace. Nedostatkem D-éčka trpí zejména senioři, ženy po přechodu, těhotné a kojící ženy, chroničtí nemocní pacienti a výrazněji se projevuje i u tmavších lidí a ve skupině diabetiků.

Zdroje vitamínu D

zdroje vitamínu D

Najlepším zdrojem vitaminu D je přímé sluneční záření. Doporučuje se strávit každý den (iv zimě), venku minimálně 30 minut s odhalenými částmi těla. V létě samozřejmě i déle, aby si tělo vytvořilo nějaké zásoby na nadcházející zimu.

Kromě slunce patří mezi významné zdroje vitamínu D i:

- tresčích játra, rybí olej, mořské ryby (tuňák, makrela, losos, sardinky)

- ústřice, krevety a kaviár

- žloutky: žloutky od slepic chovaných ve volném výběhu obsahují 4-6 krát více vitamínu D oproti slepicím z klecového velkochovu

- mléko (ovčí, ale i kravské) a mléčné výrobky (sýry ...)

- z rostlinných zdrojů stojí za zmínku ještě vojtěška setá a avokádo

Doplnit vitamín D

Oporúčané dávkování

V minulosti bylo doporučené dávkování vitamínu D níže. Vědci však dospěli k mezinárodnímu konsenzu a nejnovější je ODD vitamínu D nejméně 2000 IU, lépe však 4000 IU, a to za předpokladu, že alespoň část z něj se syntetizuje v pokožce při pobytu na slunci. Dávce 2000 IU odpovídá asi 50 mikrogramů. Za bezpečnou dávku se považuje ještě 10 000 IU (250 mikrogramů) denně.

Pokud kojící ženy nemají k dispozici okolo 6000 IU denně, tak by měli ideálně dodávat kojencům 800 IU denně. Děti, které rodiče v dostatečné míře nevystavují slunci, by měli denně dostávat 1000 - 2000 IU, v závislosti na hmotnosti.

Mezi hlavní symptomy nedostatku vitamínu D patří: častá chřipka, svalová slabost, lupénka, schizofrenie a deprese, záněty dásní, revmatoidní artritida, či vysoký krevní tlak.

Předávkování vitamínem D a jeho příznaky

Předávkování D-éčkem je velmi vzácné (znáte někoho takového?) A může být doprovázeno nevolností, zvracením, ztrátou chuti k jídlu, zvýšenou hladinou vápníku v krvi, či neustálým žízní.

Je však třeba dodat, že v případě správného užívání se předávkování nelze dosáhnout užíváním doplňků výživy s vitaminem D ve volném prodeji. V případě předávkování si organismus dokáže poradit tak, že nadbytečné dávky vitaminu D3 do střeva nevstřebá.

Doplňky výživy s vitamínem D

OMEGA-3 HP UltaD - rybí olej s vitamínom D

OMEGA-3 HP UltaD - rybí olej s vitamínem DV případě nedostatku doporučuji sáhnout (zejména v zimním období) po doplňcích výživy. Na trhu je jich velké množství, ale osobně mi nejvíc sedl rybí olej s vitamínem D, jehož 1 ml obsahuje 400 I.U. vitaminu D.

Jak již bylo zmíněno i vyšší, vitamin D je vitamin rozpustný v tucích, proto je třeba dbát na jeho příjem společně s tukem, jinak nedojde k jeho dostatečnému využití. Kromě toho je rybí olej považován za biologicky nejhodnotnější zdroj omega-3 (složek EPA a DHA). Navíc, přísun zdravých tuků (zejména omega-3) je na Slovensku často nedostatečný a zabijákem číslo jedna jsou u nás srdečně-cévní onemocnění. Náhoda?

Věděli jste, že:

- s nedostatkem vitamínu D mají častěji problémy tmavší lidé a obzvláště rizikovou skupinou jsou lidé s tmavou pokožkou, kteří se přestěhují daleko od rovníku?

- organizmus si dokáže vitamin D uložit i do zásoby?

- hladinu vitamínu D si lze nechat i vyšetřit? Pokud máte pochybnosti, tak si nechte ověřit jeho koncentraci v krvi.

- rozsáhlé výzkumy provedené v The Moore's Cancer Center na Univerzitě v Kalifornii odhadují, že zvýšením hladiny vitaminu D3 u obyvatelstva by se předešlo ročně 250 000 případům rakoviny tlustého střeva a 350 000 případům rakoviny prsu.

Mějte se krásně a šiřte poznání do světa. ;)

Poznámka: aktualizovaný článek

Zdroje: Jarmila Mandžuková: Liečivá sila vitamínov a minerálnych látok. prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.; prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.: Doba jedová Norman AW. From vitamin D to hormone D: Fundamentals of the vitamin D endocrine system essential for good health. 2008. The Miracle of Vitamin D, Weston A. Price Foundation https://www.youtube.com/watch?v=ZmUr6ZFgR1w http://martinchudy.blog.sme.sk/c/303003/Vitamin-D-podcenovany-liek-serial-11-krokov-ku-zdraviu-7krok.html https://www.celostnimedicina.cz/svet-zachvatila-epidemie-nedostatku-vitaminu-d.htm

2 komentáře u „Vitamin D a jeho šokující nedostatek“

  • Haluz

    Šokující je že v takové disbalanci někdy i bez tušení lidi dožívají a umírají v neuvěřitelně vysokém věku! Jak dlouho by žila ryba hodit ji do toxické břečky a prolít ji skartovačkou.. :D byla by zní pasta rychle, kdežto člověk je ve srovnání s rybou jako ryba a kovová tyč, některá z měkkého jiná tvrdého kovu.. a tak nakonec vypadají jak projdou v toxické břečce( která je metaforou našich životních podmínek) skartovačkou. Skartovačka zničená, což je podoba planety až tady zachcvíli vychcípáme všichni :D Bohužel já za to nemůžu a taky se mi to nelíbí :D ale pravda ať se vydáte odkudkoli vede k tomu cíli..

  • verthilertva

    I’ve read a few just right stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I wonder how so much attempt you place to create this sort of excellent informative web site.

Napsat komentář
Hledání
Uživatelská anketa

Čo nám najviac škodí?

Nejnovější příspěvky