Akce! DOPRAVA ZDARMA při objednávkách přes zásilkovnu.

Olej z hroznových jadérek - elixír zdraví a krásy?

Zázračný prostředek na pokožku a vlasy, olej doslova nabitý anitoxidanty nebo dar přírody pro péči o naše srdce a cévy.

To vše jsou vlastnosti běžně připisované oleji z hroznových jadérek.

Jaký je však jeho skutečný potenciál v péči o naše zdraví a krásu, si důkladně, ale jednoduše a srozumitelně rozebereme právě v tomto článku.

No pojďme pěkně od začátku.

Výroba oleje

Hroznový olej je vedlejším produktem vinařství, k jehož výrobě je využíván jinak odpadový produkt - hroznová jadérka. A ten se následně využívá v kuchyni a v rámci péče o zdraví a krásu.

Pro zajímavost: z 3000 kg hroznů se získá cca 30 kilo suchých jadérek a z nich cca 1,3 litru oleje.

1. Antioxidační působení

Olej z hroznových jader obsahuje látky, jako jsou vitamin E, resveratrol nebo flavanoid procyanidin, které se vyznačují mimořádnými antioxidačními účinky. A díky tomu pomáhá hroznový olej chránit buňky před oxidačním stresem, a tedy v konečném důsledku před poškozením buňky (klíčovým faktorem celkového zdraví).

O flavanoidu procyyanidin se uvádí, že má schopnost pohlcovat volné radikály až 50-krát účinněji než vitamín E a 20-krát účinněji než vitamín C, a i proto se tento olej často využívá v přírodní medicíně.

2. Zdraví srdce

Konzumace hroznového oleje může přispět ke snižování hladiny "špatného" LDL cholesterolu v krvi a podporovat zdraví srdce.

Studie zveřejněná v „Journal of the American Dietetic Association“ v roce 2005 zjistila, že konzumace hroznového oleje pomohla zlepšit hladinu HDL („dobrého“) cholesterolu a zároveň snižovat hladinu „špatného“ LDL cholesterolu u zdravých dobrovolníků.

3. Cukrovka

Nenasycené mastné kyseliny obsažené v hroznovém oleji, zejména kyselina olejová, mohou pomoci zlepšit citlivost organismu na inzulín. Zároveň hroznový olej obsahuje sloučeniny, které mohou přispět k optimalizaci metabolismu glukózy.

4. Zdravá pokožka

Olej z hroznových jader si našel uplatnění také v kosmetice. Má hydratační a anti-aging vlastnosti a pomáhá při udržování zdravé pokožky. Pleti dodává intenzivní vlhkost, aniž by ji zatížil nebo zanechal mastnou.

Dokáže proniknout hluboko do kožních pórů a ničit bakterie, které způsobují tvorbu pupínků. Pozitivní vliv na zdraví pokožky má kyselina linolová, která zmírňuje ucpání pórů a tím předchází tvorbě akné.

5. Zdraví vlasů

Hroznový olej se využívá k ošetření vlasů a pokožky hlavy. Skvěle se aplikuje a díky vitamínu E a dalším obsaženým látkám, jsou vlasy hydratované, posílené a lesklé. Pomáhá hydratovat suchou pokožku vlasů a zamezovat tvorbě lupů.

Využití v kuchyni

Olej z hroznových jadérek není chuťově moc výrazný, má mírnou ořechovou chuť.

Hodí se do salátů, dresinků, omáček, marinád, na pečivo nebo na tepelnou přípravu pokrmů. Má vysokou teplotní stabilitu od 216 – 232 °C.

Nevýhody oleje z hroznových jader

Hroznový olej má nízký obsah většiny živin, ale vysoký obsah omega-6 nenasycených mastných kyselin.

Nadměrný příjem omega-6 mastných kyselin vzhledem k omega-3 mastným kyselinám může způsobit zvýšenou zánětlivou odpověď a může být spojen se zvýšeným rizikem určitých onemocnění, jakými jsou například onemocnění srdce či poruchy imunitního systému.

Je zároveň důležité zdůraznit, že omega-6 mastné kyseliny samy o sobě nejsou škodlivé a jsou dokonce nezbytné pro náš organismus, ale klíčová je rovnováha mezi omega-3 a omega-6, přičemž zdravý poměr je do max. 1:4 až 1:5 (1 jednotka omega-3 ke 4-5 jednotkám omega-6). A ideálně ještě méně.

No problémem současného moderního stravování je právě deficit omega-3 a nadbytek omega-6 nenasycených mastných kyselin.

Závěrečné shrnutí

Užívání rozumného množství oleje kvůli obsahu vitamínu E, resveratrolu nebo flavanoidu procyanidin určitě dává smysl a má svůj potenciál. A své uplatnění si bezpochyby najde také jako kosmetický přípravek.

Celkově však při (vnitřním) užívání olejů s vysokým obsahem omega-6 mastných kyselin dbejte na zařazení dostatečného množství omega-3, abyste předešli negativním dopadům nerovnováhy.

Mějte se krásně a zdravě a pokud se vám článek líbil, tak nás potěšte jeho sdílením.

Zdroje:

Napsat komentář
Hledání
Uživatelská anketa

Nádorové tkanivo je vždy kyslejšie než ostatné tkanivo. Je to:

Nejnovější příspěvky