V košíku nejsou žádné položky.
Akce! DOPRAVA ZDARMA při objednávkách přes zásilkovnu.
Tento článok bol publikovaný 21.Březen2024
.V dnešní době, kdy naše oči čelí neustálým výzvám – od dlouhých hodin strávených před obrazovkami po vystavení škodlivému UV záření, je důležitější než kdykoli předtím dbát o jejich zdraví.
A pomocí pro nás mohou být také doplňky výživy. Mnohé mají totiž potenciál sehrát významnou roli v ochraně našich očí a dokonce ve zlepšení zraku.
Pojďme se tedy podívat na to, co říká věda na jednotlivé „superživiny“ a jako bonus si v závěru povíme i o dalších možnostech ochrany očí a zlepšování zraku.
Astaxanthin je silný antioxidant patřící do skupiny karotenoidů, který se přirozeně vyskytuje v některých mořských organismech, jako jsou řasy, losos, pstruh, krevety nebo krab.
Tento méně známý karotenoid, často označovaný za „krále karotenoidů“, není jen tak náhodou na prvním místě našeho seznamu.
Poskytuje totiž výjimečnou ochranu před oxidačním poškozením a zánětem, podporuje lepší průtokovou dynamiku očí a snižuje únavu očí, spojenou s dlouhodobým fixováním zraku na digitální obrazovky. (1)
Kromě zdraví očí má i celou řadu jiných potencionálních pozitivních vlastností pro naše zdraví, kterým se však v tomto článku věnovat nebudeme.
Tyto dva karotenoidy jsou jako přirozené sluneční brýle, akumulují se v makule – části oka zodpovědné za ostré centrální vidění, kde filtrují škodlivé vysokoenergetické světelné vlny.
Výzkumy ukazují, že lutein a zeaxantin mohou snižovat riziko vzniku makulární degenerace spojené s věkem (AMD)* a šedého zákalu (katarakty). (2)
* AMD: Age-related Macular Degeneration, v překladu - věkem podmíněná makulární degenerace
Omega-3 mastné kyseliny nacházející se v rybách jako jsou losos, sardinky a mořské plody jsou nezbytné pro zdraví sítnice a mohou pomoci při prevenci suchého oka a AMD. (3)
AMD (Age-related Macular Degeneration) je onemocnění oka, které postihuje makulu - část oka zodpovědnou za ostré centrální vidění potřebné pro čtení, řízení a rozpoznávání tváří. Je jednou z hlavních příčin ztráty zraku u lidí nad 50 let.
Vyšší hladina omega-3 v krvi v důsledku pravidelného zařazování mastných ryb a/nebo omega-3 dopňků výživy do jídelníčku kromě zlepšování zraku zvyšuje také průměrnou délku života až o téměř 5 let. Více info v tomto článku.
Tyto vitamíny jsou známé svými silnými antioxidačními vlastnostmi, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a mají potenciál snižovat riziko vzniku šedého zákalu a AMD. (4)
Vitamin A je neodmyslitelný pro udržení zdraví sítnice a je zásadní pro zachování dobrého nočního vidění. Nedostatek tohoto vitamínu může vést k šeroslepotě. (5)
Zdroje vitaminu A zahrnují např. mrkev, sladké brambory a tmavě zelenou listovou zeleninu.
Zdraví našich očí je nepřetržitě ohroženo moderním způsobem života. Vhodná výživa a doplňky mohou poskytnout potřebnou podporu v péči o náš zrak.
Zařazení výše zmíněných superživin do vašeho jídelníčku může být jedním z nejjednodušších kroků k ochraně a podpoře zdraví našich očí.
Navzdory slibným výsledkům výzkumů je však důležité připomenout, že doplňky výživy by nikdy neměly nahradit pestrou a vyváženou stravu.
Hýčkejte si svůj zrak a pokud se vám článek líbil, tak nás potěšíte jeho sdílením.
V dnešní době, kdy naše oči čelí neustálým výzvám – od dlouhých hodin strávených před obrazovkami po vystavení škodlivému UV záření, je důležitější než kdykoli předtím dbát o jejich zdraví.
Kvercetin je silný přírodní flavanoid a antihistaminikum, který patří mezi nejvíce studované látky na světě. A není se ani čemu divit.
Zázračný prostředek na pokožku a vlasy, olej doslova nabitý anitoxidanty nebo dar přírody pro péči o naše srdce a cévy.
Určitě už většina z nás slyšela o tom, že užívání omega-3 nenasycených mastných kyselin je prospěšné pro naše zdraví.