Akce! DOPRAVA ZDARMA při objednávkách přes zásilkovnu.

Zlepšete si zrak doplňky výživy + další ověřené tipy

V dnešní době, kdy naše oči čelí neustálým výzvám – od dlouhých hodin strávených před obrazovkami po vystavení škodlivému UV záření, je důležitější než kdykoli předtím dbát o jejich zdraví.

A pomocí pro nás mohou být také doplňky výživy. Mnohé mají totiž potenciál sehrát významnou roli v ochraně našich očí a dokonce ve zlepšení zraku.

Pojďme se tedy podívat na to, co říká věda na jednotlivé „superživiny“ a jako bonus si v závěru povíme i o dalších možnostech ochrany očí a zlepšování zraku.

1. Astaxanthin

Astaxanthin je silný antioxidant patřící do skupiny karotenoidů, který se přirozeně vyskytuje v některých mořských organismech, jako jsou řasy, losos, pstruh, krevety nebo krab.

Tento méně známý karotenoid, často označovaný za „krále karotenoidů“, není jen tak náhodou na prvním místě našeho seznamu.

Poskytuje totiž výjimečnou ochranu před oxidačním poškozením a zánětem, podporuje lepší průtokovou dynamiku očí a snižuje únavu očí, spojenou s dlouhodobým fixováním zraku na digitální obrazovky. (1)

Kromě zdraví očí má i celou řadu jiných potencionálních pozitivních vlastností pro naše zdraví, kterým se však v tomto článku věnovat nebudeme.

2. Lutein a Zeaxanthin

Tyto dva karotenoidy jsou jako přirozené sluneční brýle, akumulují se v makule – části oka zodpovědné za ostré centrální vidění, kde filtrují škodlivé vysokoenergetické světelné vlny.

Výzkumy ukazují, že lutein a zeaxantin mohou snižovat riziko vzniku makulární degenerace spojené s věkem (AMD)* a šedého zákalu (katarakty). (2)

* AMD: Age-related Macular Degeneration, v překladu - věkem podmíněná makulární degenerace

3. Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny nacházející se v rybách jako jsou losos, sardinky a mořské plody jsou nezbytné pro zdraví sítnice a mohou pomoci při prevenci suchého oka a AMD. (3)

AMD (Age-related Macular Degeneration) je onemocnění oka, které postihuje makulu - část oka zodpovědnou za ostré centrální vidění potřebné pro čtení, řízení a rozpoznávání tváří. Je jednou z hlavních příčin ztráty zraku u lidí nad 50 let.

Vyšší hladina omega-3 v krvi v důsledku pravidelného zařazování mastných ryb a/nebo omega-3 dopňků výživy do jídelníčku kromě zlepšování zraku zvyšuje také průměrnou délku života až o téměř 5 let. Více info v tomto článku.

4. Vitamin C a E

Tyto vitamíny jsou známé svými silnými antioxidačními vlastnostmi, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a mají potenciál snižovat riziko vzniku šedého zákalu a AMD. (4)

5. Vitamin A

Vitamin A je neodmyslitelný pro udržení zdraví sítnice a je zásadní pro zachování dobrého nočního vidění. Nedostatek tohoto vitamínu může vést k šeroslepotě. (5)

Zdroje vitaminu A zahrnují např. mrkev, sladké brambory a tmavě zelenou listovou zeleninu.

Další tipy:

  • Brýle proti modrému světlu. Přímo povinnost pro lidi, kteří tráví větší množství času před obrazovkami. Nedám na ně dopustit a posloužili mi i při psaní tohoto článku.
  • Pravidelné přestávky při práci s počítačem.
  • Nastavení správného osvětlení: Příliš silné nebo slabé osvětlení může zvýšit napětí očí. Rozumnou volbou je difúzní osvětlení, které rovnoměrně osvětluje pracovní prostor.
  • Správná výživa: Strava bohatá na zeleninu a ovoce, obzvláště tmavě zelená listová zelenina a ovoce bohaté na antioxidanty, mohou podpořit zdraví očí. Zaměřte se na potraviny bohaté na již výše zmíněné omega-3 mastné kyseliny, ale také vitamíny C a E, zinek a karotenoidy.
  • Dostatečný příjem tekutin: Hydratace je důležitá nejen pro celkové zdraví, ale také pro udržení vlhkosti očí a prevenci syndromu suchého oka.
  • Nošení ochranných brýlí: Ochranné brýle nebo sluneční brýle s UV filtrem chrání oči před škodlivým UV zářením a snižují riziko katarakty a jiných poškození.
  • Cvičení pro oči: Existují speciální cvičení pro oči, které mohou pomoci zlepšit cirkulaci kolem očí a snížit napětí. Tato cvičení zahrnují zaměřování se na různé vzdálenosti, rotaci očí a zaměřování se na pohybující se objekty.
  • Dostatek spánku: Kvalitní a dostatečný spánek je nezbytný pro regeneraci a odpočinek očí.
  • Kontrola zdraví očí: Pravidelná vyšetření u očního lékaře mohou odhalit potenciální problémy dříve, než se stanou vážnými. Také mohou poskytnout doporučení pro přizpůsobení životního stylu nebo potřebu brýlí či kontaktních čoček.

Závěr

Zdraví našich očí je nepřetržitě ohroženo moderním způsobem života. Vhodná výživa a doplňky mohou poskytnout potřebnou podporu v péči o náš zrak.

Zařazení výše zmíněných superživin do vašeho jídelníčku může být jedním z nejjednodušších kroků k ochraně a podpoře zdraví našich očí.

Navzdory slibným výsledkům výzkumů je však důležité připomenout, že doplňky výživy by nikdy neměly nahradit pestrou a vyváženou stravu.

Hýčkejte si svůj zrak a pokud se vám článek líbil, tak nás potěšíte jeho sdílením.

Zdroje:

  1. Nagaki, Y., Mihara, M., Tsukuhara, H., & Ohno, S. (2002). The supplementation effect of astaxanthin on accommodation and asthenopia. Journal of Clinical Therapeutics & Medicines, 18(Supplement), 9-22. Tato studie posuzuje účinky doplnění astaxantinu na zlepšení akomodace (schopnosti oka zaměřovat se) a snížení únavy očí.
  2. Age-Related Eye Disease Study 2 (AREDS2) Research Group. (2013). Lutein + zeaxanthin and omega-3 fatty acids for age-related macular degeneration: The Age-Related Eye Disease Study 2 (AREDS2) randomized clinical trial. JAMA, 309(19), 2005-2015. Tato studie zkoumá účinky luteinu a zeaxantinu, spolu s omega-3 mastnými kyselinami, na pokrok AMD.
  3. SanGiovanni, J. P., & Chew, E. Y. (2005). The role of omega-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in health and disease of the retina. Progress in Retinal and Eye Research, 24(1), 87-138. Tento přehled poskytuje informace o roli omega-3 mastných kyselin v prevenci a managementu onemocnění sítnice.
  4. The Age-Related Eye Disease Study Research Group. (2001). A randomized, placebo-controlled, clinical trial of high-dose supplementation with vitamins C and E and beta carotene for age-related cataract and vision loss: AREDS report no. 9. Archives of Ophthalmology, 119(10), 1439-1452. Tato studie posuzuje vliv vysokých dávek vitamínů C a E na vývoj katarakty a ztrátu zraku.
  5. Sommer, A. (2008). Vitamin A deficiency and clinical disease: An historical overview. Journal of Nutrition, 138(10), 1835-1839. Tento článek poskytuje přehled o významu vitamínu A pro zdraví očí a jeho roli v prevenci noční slepoty.
Napsat komentář
Hledání
Uživatelská anketa

Nádorové tkanivo je vždy kyslejšie než ostatné tkanivo. Je to:

Nejnovější příspěvky