Akce! DOPRAVA ZDARMA při objednávkách přes zásilkovnu.

Vitamín E, sex a stárnutí

Vitamin E je velmi účinným antioxidantem, čímž zpomaluje stárnutí. Zvyšuje chuť na sex a plodnost a objeven byl v roce 1922 jako faktor plodnosti samic potkanů.

Zajímavosti o vitaminu E

- spolu s vitamínem C je nejvíce prostudovaným vitaminem - jedním z prvních poznaných účinků vitamínu E je podpora činnosti pohlavních orgánů - objeven byl v roce 1922 jako faktor plodnosti samic potkanů - tokoferol v doslovném překladu znamená to co přináší plodnost, což podporuje zrozená - pokud přijímáte vitamín E ve stravě, vaší stolicí a močí se vyloučí z něj až 60-70% - vitamín E není vhodné užívat pár dní před chirurgickými zákroky - v každém kubickém milimetru krve je obsažených až 5 milionů červených krvinek. Bez ochrany vitaminu E však červené krvinky ztratí za jeden den až polovinu své výkonnosti. Znamená to, že za každou hodinu se krevní obraz mění v závislosti na tom, kolik vitamínu E a dalších látek se do organismu dostává. Takže pokud se po probdělé noci, kterou jste strávili pitím alkoholu v místnosti plné cigaretového kouře, cítíte vyčerpaní, příčinou může být právě velké množství poškozených červených krvinek.

Něco z biochemie

Vitamín E tvoří skupina látek nazývaných jako tokoferoly, kterých se v přírodě nachází 8 forem. Nejúčinnější a nejaktivnější z nich je alfa-, beta-, a gama-tokoferol. Většina dosavadních studií byla zaměřena na účinnost alfa-tokoferolu, ale ukazuje se, že v prevenci rakoviny (např. Prostaty) Vitamín E tvoří skupina látek nazývaných jako tokoferoly, kterých se v přírodě nachází 8 forem. Nejúčinnější a nejaktivnější z nich je alfa-, beta-, a gama-tokoferol. Většina dosavadních studií byla zaměřena na účinnost alfa-tokoferolu, ale ukazuje se, že v prevenci rakoviny (např. Prostaty) je účinnější forma gama-tokoferolu, nacházející se zejména v ořeších, semenech a klíčcích. Pro lidský život je vitamin E nezbytný, protože napomáhá celkové vitalizaci organismu.

Užívání a doporučená denní dávka vitamínu E

Deti -do 6 měsíců: 4 m.j. = 6 mg - 6.-12.mesiac: 6 m.j. = 9 mg - 1.-3-rok: 9 m.j. = 13,5 mg - 4.-10. rok: 10 m.j. = 15 mg

Dospělí - ženy: 12 m.j. = 18 mg - muži: 15 m.j. = 22,5 mg

1 mezinárodní jednotka - m.j. (Nebo někdy "IU") se rovná 1,5 mg vitaminu E (alfa-tokoferolu)

*** Doporučené denní dávky jsou převzaty od MUDr. Igora Bukovského, PhD. Doporučená denní dávka dle EU činí pouze 12 mg.

Nejvíce ohroženou skupinou, která má vysokou potřebu vitamínu E jsou muži v produktivním věku, ženy po přechodu a obézní lidé a jeho potřeba se zvyšuje taktéž i při stresu, u žen v období klimakteria a při užívání hormonálních přípravků.

Dále nezapomeňte na fakt, že:

- vitamin E je rozpustný pouze v tucích a proto ho užívejte ihned po jídle, které obsahovalo tuk nebo přímo s tukem - vysoké dávky železa, mědi a hořčíku snižují jeho využití - podle některých kardiologů tento vitamín udržuje krevní tlak na středních nižších hodnotách. Proto, pokud se ve vaší rodině vyskytuje genetická zátěž srdeční chorobou, měli byste dbát na jeho pravidelný přísun - užíváte léky proti srážlivosti krve, tak se o užívání vitamínu E raději poraďte s lékařem

Zdroje vitamínu E

Nachází se především v potravinách rostlinného původu: - v rostlinných olejích, - ořechách včetně lískových, mandlích ..., - fazolích a cereáliích, - zelenině, zelí, špenátu a v pšeničných klíčcích.

Doplnky výživy s vitamínom E

Vitamín E, chuť na sex a plodnost

Oficiálně se nechuť na sex označuje jako syndrom sníženého libida. Může mít mnoho příčin počínaje infekcí a konče stresem, důležité je však vědět, že jednou z příčin může být i nedostatek vitamínu E. Vitamín E má totiž schopnost snižovat srážlivost krve, čímž zlepšuje cirkulaci krevního oběhu v našem těle. A vy už zřejmě dobře tušíte, jaký to může mít dopad v sexuální oblasti. Kvalitnějším prokrvením genitálií! A pozor, to ještě není všechno! Vitamín E se také významně podílí na tvorbě takzvaných prostaglandinů, tj látek, které u žen vyvolávají v děloze stahy během sexuálního styku.

Kromě posílení činnosti pohlavních orgánů a zlepšování sexuální výkonnosti u mužů, pravidelný přísun vitamínu E příznivě působí i na počet spermií a jejich pohyblivost a dostatečné množství vitamínu E snižuje riziko předčasných potratů a těžkých porodů. A asi vás nepřekvapí, že zvyšuje i celkově vitalitu a sexappeal.

Vitamín E a stárnutí

Vitamín E působí jako silný antioxidant, který chrání buněčné stěny před náporem volných radikálů (volné radikály - nebezpečné látky, které poškozují jednotlivé buňky i celý imunitní systém) a tím dokáže podle mnohých vědců odstranit hlavní příčinu stárnutí. A tak vám může ubrat i několik let života a ponechat vás alespoň o něco déle mladými.

Vitamin E je však nápomocný i při poruchách paměti způsobených stárnutím. Dalším příznakem stáří je i nedostatek energie a únava. A iv tomto směru hraje vitamín E důležitou roli, protože napomáhá regeneraci buněk. A co říci na závěr? Kdo si chce udržet energii a vitalitu i po padesátce, najde ve vitaminu E skvělého spojence.

Signály upozorňující na nedostatek vitaminu E

- zhoršení zraku - společně s vitaminem A patří k nejaktivnějším činitelům, které chrání naše oči a to zejména sítnici a čočku - nedostatečně pružná pokožka - únava a nízká výkonnost - zánětlivé procesy v celém trávicím traktu - neplodnost - srdeční choroby - stařecké skvrny - podrážděnost a snížená schopnost koncentrace - pomalé hojení ran

Projevy přebytku vitamínu E

Jsou velmi výjimečné, ale v extrémních dávkách mohou být vitamin E toxický (zejména v syntetické podobě) a jeho účinek kontraproduktivní. Jeho případné projevy jsou: - bolesti hlavy - průjem - zvracení - plynatost - poruchy srdečního rytmu

Věděli jste, že:

-tělo si dokáže uložit vitamin E v játrech na dobu dlouhou 3-5 let a že odborníci tento jev nazývají jako rezervní kapacitu? - vstřebávání a antioxidační účinek vitamínu E podporuje vitamin C a selen? - doplňky obsahující železo nebo léky proti chudokrevnosti byste měli užívat minimálně 8 hodin před užitím doplňku s vitaminem E nebo po něm? - alkoholismus a užívání léků zatěžujících játra vyčerpává zásoby vitamínu E v játrech? - vitamín E narušuje teplota (horko a dokonce i mráz), kyslík a průmyslové metody zpracování potravin? - v zmrazených nebo konzervovaných potravinách může zůstat dokonce i pouze 5% vitamínu E a že jeho účinnost se snižuje i při delším skladování potravin?

Mějte se krásně a šiřte poznání do světa! ;)

Napsat komentář
Hledání
Uživatelská anketa

Čo nám najviac škodí?

Nejnovější příspěvky