Akce! DOPRAVA ZDARMA při objednávkách přes zásilkovnu.

Konopný olej - zelené zlato z konopí

Konopný olej si vydobyl přívlastek zelené zlato a oprávněně je považován za klenot rostlinných olejů, který byl v roce 2010 zapsán do českého lékopisu.

Za studena lisovaný je z pohledu lidské výživy a zdraví dokonce pokládán za nejhodnotnější rostlinný olej vůbec. A právě v tomto článku se vám pokusím srozumitelně vysvětlit, proč je tomu tak.

Něco více o konopném oleji

Konopný olej je rostlinný olej, který se získává lisováním semen rostlin rodu konopí (Cannabis sativa L.), přesněji řečeno z tzv. technického konopí, které prakticky neobsahuje návykové látky THC. Konopí seté nebo technické konopí není marihuana!

Konopný olej se podle způsobu zpracování dělí na: a) nerafinovaný - který se získává lisováním za studena. Má světle až tmavě zelenou barvu a jeho chuť je mírně oříšková. b) rafinovaný - olej je čirý a bez barvy, se slabou vůní a chutí. Neobsahuje přírodní vitamíny a antioxidanty. Je zejména součástí kosmetických přípravků. V průmyslu se používá při výrobě maziv nebo nátěrových hmot.

Zřejmě vám netřeba ani obzvláště přízvuku kľúčovosť konzumace nerafinovaného, za studena lisovaného konopného oleje, který právem patří mezi nejhodnotnější rostlinné oleje vůbec a kterému se připisuje množství zdravotních účinků.

No nato, abychom pochopili jeho výjimečnost, se potřebujeme blíže podívat na jeho složení a vlastnosti.

 

Chci Konopný olej v BIO kvalite

Složení Zelená Zlatá z konopí

Konopný olej vděčí za své účinky zejména vysokému obsahu Omega-3 polynenasycených mastných kyselin (ALA), jejichž obsah je u konopného oleje ze všech rostlinných olejů nejvyšší. Dalším, neméně důležitým jevem, je obsah Omega-6 a Omega-3 polynenasycených mastných kyselin v pro lidský oragnizmus ideálním vyváženém poměru 2: 1 až 3: 1.

Faktem je, že už jedna lžíce kvalitního konopného oleje obsahuje cca. 2,5g ALA (kyselina alfa-linolenová), což je minimálně o 30-krát více, než lžíce slunečnicového oleje (jednoho z bohužel nejběžnějších olejů téměř každé průměrné domácnosti). Takovým unikátním poměrem Omega-6 a Omega-3 polynenasycených mastných kyselin se nemůže pochlubit žádný jiný jedlý rostlinný olej a proto jeho klasifikaci jako nejhodnotnějšími rostlinného zdroje těchto polynenasycených mastných kyselin nebude daleko od pravdy.

Konopný olej obsahuje nejvíce tzv. "PUFA" ze všech rostlinných olejů, až 80% polynenasycených mastných kyselin OMEGA-3 a OMEGA-6, žádný cholesterol nebo škodlivé trans - mastné kyseliny.

Opomenout bychom však rozhodně neměli ani jiné hodnotné látky a to především chlorofyl a vitamín E, ale také vitaminy A, D a dokonce i některé vitaminy skupiny B a fytosteroly, které při vyšším obsahu ve stravě snižují hladinu tzv. špatného LDL-cholesterolu v krvi. Z minerálů konopný olej obsahuje zejména vápník, hořčík, draslík a železo.

A právě v obsahu tak široké škály biologicky hodnotných látek a v jejich ideálním přírodním nakombinovaných tkví účinnost konopného oleje, což při současném způsobu života a způsobu stravování platí dvojnásob. A tak se ani nemůžeme divit, že konopný olej je spojován s odstraňováním pravých příčin celé řady tzv. civilizačních onemocnění, jakými jsou např. snížená imunita, poruchy trávení, onemocnění srdce a cév, alergie, ekzémy, ale i mnohé jiné.

Souhrnný seznam účinků konopného oleje

- konopný olej, který je charakteristický svou zelenou barvou, obsahuje vysoké množství chlorofylu, známého svými protirakovinotvornými, hojícími, antibakteriálními a antiradiačnými účinky - je velmi silným a účinným přírodním podpůrným prostředkem při prevenci, či dokonce léčbě mnoha civilizačních onemocnění a to díky unikátnímu složení a vyváženému poměru polynenasycených mastných kyselin Konopný olej SUM BIO - má silné protizánětlivé účinky - účinkuje také antimykoticky (protiplísňově) - napomáhá při léčbě kardiovaskulárních chorob a arytmie - působí preventivně proti ateroskleróze - je vysoce účinný při léčbě atopických ekzémů, psoriázy, lupénky a akné - je vynikajícím podpůrným prostředkem při léčbě zánětlivých, alergických a mykotických onemocnění kůže, akné, či vnitřních zánětlivých a mykotických onemocnění trávicího traktu - pomáhá redukovat hmotnost - konopný olej významně napomáhá správné regulací ukládání tuků a v neposlední řadě odbourávání nežádoucích tuků - stimuluje nervový systém a působí preventivně proti neurodegenerativním onemocněním, jakými jsou např. Alzheimerova nebo Parkinsonova chorobapodporuje nastolení hormonální rovnováhy a to zejména v období menopauzy - má regenerační účinky - posiluje imunitní systém a blokuje alergické a autoimunitní reakce a v neposlední řadě - snižuje cholesterol - díky fytosteroly, které mají aktivní vliv na obsah cholesterolu v krvi a dokáží skvěle regulovat jeho hladinu - a zlepšuje stav cukrovky

V rešerši MUDr. Frolkovičovej se uvádí, že konopný olej už při užívání 1pl denně "významně snižuje u pacientů s cukrovkou 2. typu hladinu LDL cholesterolu, triglyceridů, cukru i glykovaného hemoglobinu v krvi. Rovněž u těchto pacientů dochází ke zvýšení hladiny" dobrého "HDL cholesterolu. Efekt této suplementace dokonce přetrvává i nějaký čas po vysazení konopného oleje. "

Konopný olej a rakovina

Jak jsme již zmínili výše, konopný olej má bohaté zastoupení polynenasycených mastných kyselin, které v kombinaci s vysokým obsah GLA (kyselina gama-linolenová) pracují v organismu hned na několika úrovních. Konkrétně tak, že udržují metabolismus buněk ve výborné kondici a podporují imunitní systém, čímž významně snižují riziko rakovinových onemocnění a zároveň dopomáhají k jejich léčbě.

V kombinaci s vysokým obsahem chlorofylu má konopný olej (za studena lisovaný z konopných semínek) bezpochyby preventivní a minimální podpůrný potenciál při léčbě rakoviny.

V poslední době se internetem šířila informace o nevšedních léčebných účincích konopného oleje. Je však třeba dodat, že se jednalo o destilovaný olej s THC, který je na Slovensku (bohužel) zakázán a tak to vypadá, že Slovensko legalizaci marihuany pro léčebné účely zatím ani neplánuje. Na rozdíl od našich západních sousedů Čechů, kteří poměrně nedávno marihuanu na léčebné účely legalizovaly.

Konopný olej na popáleniny a spálení po opalování

Konopný olej se výborně osvědčil při běžných popáleninách, opařeninách nebo i po přehnaném opalování na slunci. Po jeho aplikaci na pokožku výrazně zlepšuje stavy při běžných popálení nebo po nadměrném opalování. Redukuje vznik puchýřů, zklidňuje pokožku a zmírňuje alergické projevy na slunce. Vynikající je po opalování na bolestivou a červenou pokožku. Samozřejmě, není lékem na popáleniny, a nenahrazuje léčbu závažnějších popálenin či opařeniny.

Chci Konopný olej v BIO kvalite

Konopný olej a jeho užívání

Konopný olej je nezbytné konzumovat za studena a jeho doporučená dávka je zrhuba v rozmezí 1 až 2 polévkových lžic denně. Ideální je jeho využití ve studené kuchyni, například při přípravě zeleninových salátů. Vhodnou volbou je i jeho konzumace jako tzv. Aperitiv (panák konopného oleje není rozhodně na škodu). Třeba ho skladovat v temnu a chladu, aby nezažltol. Za žádných okolností jej nevyužívejte na vaření, smažení nebo k jakékoli jiné tepelné úpravě (je tepelně nestabilní a oxiduje).

No tímto využití konopného oleje ani zdaleka nekončí.

Vhodný je i pro použití vnější a to při těchto konkrétních případech: 1. Suchá / poraněná pokožka - konopný olej má skvělé regenerační vlastnosti, díky kterým se pokožka dobře hojí, je napnutá a udržuje si mladistvý vzhled. Hydratovaná kůže je zdravá kůže. 2. Lupy, ekzém, suché, lámavé vlasy, lámavé nehty - také aplikujte konopný olej na postižené části a pozitivní účinky by na sebe neměly nechat dlouho čekat. Živiny z konopného oleje zpevní a vyživí dané části.

Na paměti je třeba mít fakt, že konopný olej není lékem v pravém / tradičním slova smyslu, ale že se jedná o vysoce funkční potravinu nebo pokud chcete, dar přírody. A tak jako všechno v přírodě má své místo a míru, tak i konopný olej by měl být konzumován v své přirozené, rozumné míře.

Další důvody užívání konopného oleje

1. Je vhodný pro dlouhodobé a i každodenní užívání.. 2. Je dokonale vyvážený. 3. Je chutný, výživný a velmi zdravý. 4. Je ekologický - konopí je rostlina patřící k nejekologičtější pěstovaným rostlinám vůbec. 5. Je vhodný pro děti, celiatiky, diabetiky i alergiky.

Nevýhody užívání konopného oleje

Konopný olej je z rostlinných olejů nejvhodnějším zdrojem omega-3. Přesto nedokáže plnohodnotně nahradit esenciální složky omega-3 mastných kyselin EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová), jejichž zdrojem je především rybí olej. Kombinace GLA + EPA + DHA (a tedy kombinace konopného a rybího oleja) poskytuje komplexnější účinek, z důvodu působení na více úrovních současně. Tato dvojkombinace je obzvláště účinná při zánětech.

Mějte se krásně, nezapomínejte na dary přírody a šiřte poznání do světa! ;-)

Zdroje: http://www.celostnimedicina.cz/konopny-olej.htm http://www.celostnimedicina.cz/fytosteroly-pomocnik-proti-nezdravym-tukum-v-potrave.htm http://www.konopny-olej.sk/konopny-olej-vynimocne-zlozenie http://www.konopny-olej.sk/konopny-olej-ucinky http://www.nutraceutica.sk/sk/nutaceutika_vo_vyzive/konopny-olej.aspx http://phoenixtears.ca/ http://www.medicann.sk/konopna-tema-v-denniku-n/

Napsat komentář
Hledání
Uživatelská anketa

Čo nám najviac škodí?

Nejnovější příspěvky