Akce! DOPRAVA ZDARMA při objednávkách přes zásilkovnu.

"Zabiják cukrů" Gurmaru nebo jako zatočit s diabetem a chutí na sladké

Gurmaru je jednou z nejúčinnějších ajurvédských bylin na diabetes, která si právem vysloužila přívlastek "zabiják cukru".

Jak již napovídá samotná přezdívka Gurmaru, jeho využití je především při léčbě diabetu, ale neztratí se ani při metabolickém syndromu a pro mnohé z vás bude zajímavá jeho schopnost potlačovat chuť k jídlu (a to zejména chuť na sladké), což vřele doporučuji otestovat. Za zmínku stojí i využití Gurmaru při malárii a jako protilátky po kousnutí hadem.

Gurmaru je často označován také jako Gymnema, Gymnema sylvestre, Gymnema sylvestris, Gurmarbooti, Periploca of the woods, Meshasringi či záračná rostlina, ale i mnoha jinými názvy, které ovšem nejsou až tak podstatné. Podstatná je funkčnost a obrovský potenciál této byliny.

Gurmar a diabetes

Gurmaru je přírodní léčebný prostředek pro léčbu diabetu využíván tradiční indickou medicínou po tisíce let. Stimuluje tvorbu inzulínu, regeneruje beta-buňky pankreatu a zároveň zvyšuje aktivitu enzymů účastnících se metabolismu glukózy a zabraňuje vzniku inzulínové rezistence.

Na rozdíl od běžných léků, antidiabetik, má Gurmaru schopnost nejen snižovat hladiny cukru, ale dokáže i znovuobnovit funkci slinivky a tím zcela vyléčit z cukrovky, což dokazují i výzkumy vědců z Institutu postgraduálních základních lékařských věd z indického Madrasu, zda studie Královské akademie v Londýně z roku 2012.

Pro léčebné účely se využívají listy Gurmaru (gymnemy), jejichž hypoglykemické účinky byly poprvé zdokumentovány koncem 20. let minulého století. Vděčí za ně kyselině gymnemovej, která se nachází v rostlině v rozmezí mezi 3,9 až 4,6%. V menším množství obsahuje Gurmaru také flavony, antrachinony, fytin, kvercitol, lupeol a stigmasterol. Tyto látky blokují vstřebávání cukru ve střevech a stimulují uvolňování inzulínu z pankreatu.

Výhodou Gurmaru je jeho mírný, přirozený hypoglykemický účinek, odlišný od současných syntetických léků, derivátů sulfonylmočoviny, které se vyznačují rapidním nástupem účinku.

Gurmaru, diabetes 2. typu a studia dokladující účinky Gurmaru

Dokument s názvem "antidiabetické účinek extraktu z listů Gymnema Sylvestre na pacienty s diabetem nezávislých na inzulínu" zdokumentoval 22 pacientů s diabetem typu 2, kteří všichni užívali perorálně (ústy) diabetické léky. Po dobu 18-20 měsíců bylo pacientům podávaných 400 mg Gymnema každý den. Po skončení studie 16 pacientů snížilo dávky svých původních léků a 5 z nich jejich přestalo užívat.

gymnema sylvestre 90 tablietBuďte trpěliví a nechte mu čas

Nástup účinku Gurmaru je při diabetu, na rozdíl od jiných rostlinných léků pomalý, přičemž první znatelné zlepšení nastává obvykle po 3 až 4 týdnech užívání a pro rozvinutí léčebného účinku se doporučuje se užívat minimálně po dobu 6 měsíců. Při nastupující formě cukrovky u dospělých zaznamenali maximálně léčebné úspěchy obvykle po dlouhodobém podávání v období 18 až 20 měsíců.

Otestujte Gurmaru svou chuť na sladké

Další účinnou látkou Gurmaru je peptid gurmarín, u kterého byla prokázána tzv. selektivní blokáda chuti na sladké. Užívání Gurmaru vede tedy k redukci chuti na sladké a kalorické jídlo a tedy v konečném důsledku i k hubnutí. Jinými slovy, kyselina gymnemová napodobuje glukózu, váže se na chuťové buňky specifické pro sladkou chuť, brání aktivaci chuťových pohárků cukrem v jídle a tak snižuje chuť na cukr.

Otestujte se: v případě nutkavé chuti na sladké užijte dávku Gurmaru (skvělou volbou je gurmar čaj) a sledujte, co se s vaší chutí na sladké bude dít. Chuť na sladké po dobu 2-3 hodin ustoupí nebo se minimálně rapidně zredukuje. Zkusit můžete i provedení testu, kdy sníte něco sladkého, následně užijete dávku Gurmaru a opětovně ochutnáte potravinu sladké chuti. Další velmi praktickou možností je užití Gurmaru např. před oslavou.

Tyto závěry byly prokázány a citovány iv tzv. Physiology & Behavior studií, v níž vědci testovali vliv gymnemy na osoby průměrné hmotnosti, které konzumovaly Gurmaru nalačno. Zjistili, že ti, kteří užili gymn jednu hodinu před tím než jim nabídli jídlo, snědli méně než účastníci, kteří neužili gymn vůbec.

Název Gurmaru v jazyce Hindi "zabiják cukru" není tedy v žádném případě pouze úletem Indů.

Souhrnný seznam účinků Gurmaru:

Gurmar čaj 150g- využívá k léčbě diabetu (typu 1 a 2) - je účinný při hyperglykémii - stimuluje činnost slinivky - snižuje inzulínovou rezistenci - redukuje chuť na sladké - podporuje metabolismus - je velmi nápomocný při obezitě - pomáhá bojovat s anémií (chudokrevností) - snižuje hladiny cholesterolu a triglyceridů - podporuje ochranu cévní stěny před oxidativním poškozením - bojuje proti zubním kazem - má projímavé (projímavé) a močopudné účinky - pomáhá při tzv. amenorey - což je chorobný stav, při kterém dochází k vynechání menstruace (minimálně dvou cyklů) u žen v období pohlavní zralosti, jehož příčinou není gravidita - pomáhá při hepatitidě - zánět jater způsobující poškození a destrukci jaterních buněk. - a uplatnění si našel i při zvětšení sleziny a celkové slabosti organismu

Chci užíva gurmar

Vlastnosti a formy užívání Gurmaru

Gurmaru je lehká, suchá bylina, která má hořkou a svíravou chuť s chladicím účinkem v těle. Jeho vliv na trávení je výrazný a funguje ekeftívne na trávicí, oběhové a močové ústrojí. Pro léčebné účely se využívají listy Gurmaru a je dostupný ve formě tobolek, čaje, prášku, ve formě extraktů, ale i čerstvých bylin. Často ho můžete najít i pod názvem gymnema sylvestre.

Upozornění

Důležité je ovšem si být vědom i kontraindikace Gurmaru. Funguje jako hypoglykemická bylina a pacienti, kteří užívají diabetické léky by měly uvědomit svého lékaře. Pacienti se srdečními onemocněními by měly být také pro jistotu opatrný a poradit se o případném užívání se svým lékařem. Zmínit je třeba také komplexní strategii zahrnující zdravou, vyváženou stravu a pravidelné cvičení.

P.S. Mějte se krásně, nezapomeňte se podělit dole v komentářích o své zkušenosti a postřehy a hlavně šiřte poznání do světa! Nikdy nevíte, komu tím můžete pozitivně ovlivnit život. ;-)

Zdroje: http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/weight-loss-benefits-of-gymnema/ http://www.nutraceutica.sk/sk/nutraceutika-vo-vyzive/gurmar/ https://healthyayurveda.com/gurmar-the-sugar-destroyer/ https://naturalremediescure.wordpress.com/2012/10/02/goodbye-sugar-ways-to-curb-your-sweet-tooth/ http://www.drwhitaker.com/the-benefits-of-gymnema-sylvestre-extract/ http://www.celostnimedicina.cz/gymnema-sylvestris.htm https://www.youtube.com/watch?v=v0lBLyECEmI http://www.wikiskripta.eu/index.php/Amenorrhoea

Napsat komentář
Hledání
Uživatelská anketa

Nádorové tkanivo je vždy kyslejšie než ostatné tkanivo. Je to:

Nejnovější příspěvky