Akce! DOPRAVA ZDARMA při objednávkách přes zásilkovnu.

Malé velké semínka chia

Potřebujete si doplnit tělo energií? Nebo zvýšit koncentraci? Případně shodit pár kilo a nemít přitom pocit hladu?

Nebo jen jednoduše zvýšit výživovou hodnotu vašeho oblíbeného "jogurtu"?

Tak vězte, že právě čtete ten správný článek a že vám právě chia semínka mohou k tomu dopomoci. Chia semínka patří mezi nejvýživnější potraviny plné energetické hodnoty, které byly kdy objeveny, o čemž zřejmě věděli své i původní obyvatelé Ameriky. Představovali totiž základní plodinu již u Aztéků, Mayů, či různých jiných indiánských kmenů z oblasti dnešního jihozápadu USA, kterým dodávali množství energie, výdrž a pevné zdraví.

A co je potěšující, postupně si nacházejí místo už iu dnešní civilizace. No není tomu až tak dávno, co ji začali kultivovat páni Anderson a Neiman, čímž tak umožnily jejich přístup širší veřejnosti. A tak se z téměř zapomenuté plodiny stal hit vyznavače zdravého životního stylu, který si vysloužil status tzv. superpotraviny (superfood), která je pro svou výživovou hodnotu často nazývána také jako "běžci food" nebo jídlo běžců.

Chci chia semínka

Chia semínka jako kvalitní zdroj energie a živin obsahují:

- 15 krát více hořčíku ve srovnání s brokolicí - 7 krát více vitamínu C než pomeranče - 5 krát více vápníku než mléko - 3 krát více železa ve srovnání se špenátem - 2 krát více draslíku než banány - 2 krát více vlákniny než obilné vločky - téměř dvakrát více proteinu než jiné zrna - až 18 aminokyselin včetně všech esenciálních aminokyselin (kromě taurinu) - obzvlášť vysoký obsah lysinu, methioninu a cysteinu - vysoké množství vitamínů skupiny B

Rovněž se v nich nachází i celá řada dalších stopových prvků, vitamínů a především 26% omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Tím jsou chia semínka bezpochyby kvalitní zásobárnou množství životně důležitých živin.

Chia semínka mají velmi nízký glykemický index (2,8), čímž jsou vhodné pro lidi trpící diabetem a díky tomu, že neobsahují lepek, je mohou bez problémů konzumovat i celiatici.

Kromě toho absorbují až sedminásobně větší množství vody, než sami váží, a vytvářejí gel, který způsobuje pomalé uvolňování uhlohydrátů a stejně pomalou transformaci uhlohydrátů na cukr, který dodává energii. Pro mě osobně jsou prostředkem, pomocí kterého dokážu šikovně navýšit biologickou hodnotu jídla (např. Jogurtu) a to bez toho, abych musel dělat kompromisy v chuti.

Seznam účinků chia:

1. Podporují hubnutí a účinně potlačují návaly hladu.

2. Jsou "palivem" pro mozek.

3. Jsou velmi bohatým zdrojem omega 3 a omega 6 mastných kyselin v poměru 3: 1 ve prospěch omega-3 - třeba však dodat, že se jedná o tzv. ALA (kyselinu alfa-linolenovou), která je sice velmi zdravá a prospěšná, ale za biologicky nejhodnotnější se považují složky omega-3 EPA a DHA, které se nacházejí zejména v rybím oleji

4. Chia obsahuje vysoký podíl vlákniny - živiny, jejíž přísun je v současném standardním "moderním" stravování často nedostatečný. Doporučená denní dávka vlákniny činí zhruba 25 - 30g. Už zkonzumovaných 15g chia semínek s 34,4% -ním podílem vlákniny (běžný standard) navýšíte svůj přísun vlákniny o slušných 5,16g.

5. Díky vysokému obsahu vápníku pomáhají při problémech s klouby a s řídnutím kostí - chia obsahuje až 5krát více vápníku než je v mléce a na rozdíl od mléka ho dokáže i efektivněji zužitkovat

6. Podporují normální trávení.

7. Mají vysokou antioxidační aktivitu. Nejdůležitějšími antioxidanty, které chia obsahuje jsou kyselina chlorogenová, kyselina kávová a flavanů glycosidy. Oxidace u chia je výrazně zpožděna, čímž semínka nabízejí obrovský potenciál v potravinářském průmyslu. Ve srovnání s jinými zdroji kyseliny alfalinoleovej (jako jsou např. Lněná semínka), jsou mnohem stabilnější a nevykazují tak rychlý rozklad.

8. A v neposlední řadě podporují i detoxikaci organismu.

A) Hlad, chia a hubnutí

chia semienka srdceChcete zhubnout? Tak začněte postupně se změnou svých stravovacích a pohybových návyků. Chcete si to usnadnit? Tak klidně sáhněte po chia. Protože nepopiratelným faktem je, že chia podporuje hubnutí.

A to díky dvěma mechanismem: 1. mechanismus (absorbční schopnost a pocit sytosti) - jinými slovy, když se chia ocitne ve vodě, zvětší svůj objem a váhu a vytvoří kolem sebe gel. Takto absorbuje až 7-krát více vody, než je jejich hmotnost. A výsledným efektem je větší pocit sytosti, který trvá i několik hodin.

2. mechanismus (redukce větších výkyvů cukru v krvi) - konzumace chia zpomaluje vstřebávány cukrů, čímž oddaluje pocity hladu a zároveň snižuje tělesnou potřebu inzulinu, čímž nedochází v takové míře k tzv. jízdě na horské dráze (stav, kdy se jako na horské dráze střídají pocity hladu a nasycení v důsledku zvýšeného vyplavování inzulínu).

Účinným přírodním prostředkem na potlačení chuti na sladké je gurmar (gymnema sylvestre). Obzvláště zbystřit pozornost by měly zejména cukrovkáři a lidé s nutkavého chutěmi na sladké.

B) Chia, diabetes a absorbce cukru

Chia semínka zpomalují vstřebávání cukrů v trávicím traktu a to v případě, že se konzumují zároveň s cukry. Jak již bylo řečeno, chia vytváří rosol (gel), který tvoří jakousi fyzickou bariéru mezi sacharidy a trávicími enzymy, které je rozkládají, což následně zpomaluje přeměnu sacharidů na jednoduché cukry. V praxi to znamená, že energie z potravy se uvolňuje postupně a vede k jejímu lepšímu využití. Co je jednoznačně velkým přínosem i pro diabetiky. Proto je možné ve větší míře kombinovat chia právě s potravinami s obsahem cukru a přesto mít vyváženější hladinu cukru v krvi.

C) Chia - palivo pro mozek

Chia pomáhá zvyšovat i koncentraci a zlepšovat náladu díky svému vysokému obsahu esenciálních mastných kyselin, které jsou přímo nepostradatelné při koncentraci a ostatních mozkových aktivitách.

Mozek totiž obsahuje nejvíce tuků ze všech orgánů v lidském těle (až téměř dvě třetiny jeho váhy je tvořen tuky) a ve značné míře jedná právě o omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny.

Chci chia semínka

Doporučené dávkování a způsob konzumace chia semínek

- podle nařízení EU: by jejich denní příjem neměl překročit 15g - podle knihy o chia semínkách: 25g = 2 polévkové lžíce - podle nařízení zdravého rozumu: všeho moc škodí a chia by se rozhodně nemělo konzumovat v přehnaně velkých dávkách

Semínka můžete přidávat do chleba, muffinů nebo jimi posypat další pokrmy. Jsou vhodné do smoothies, cereálií, salátů, jogurtů nebo je můžete konzumovat přímo.

Známý kulturista a jeho zkušenosti s užíváním chia

Známý kulturista a účastník Iron Man Miloš Šarčev při jednom rozhovoru o semínkách chia prozradil:

Chia semienka zip balenie"Denně trénuji minimálně dvě hodiny a tyto semínka se pro kulturistů a atletů - ale i pro obyčejné lidi jako takových, ukázaly být jako dokonalé jídlo.

Chia je nefalšované renesanční jídlo. Užívám ho každý den a moje hladina energie a vytrvalosti vyskočila až do nebes. Semínka chia obsahují proteiny, esenciální aminokyseliny, vlákninu, vápník a další zásadní minerály a také esenciální mastné kyseliny - což jsou kyseliny, které si naše tělo samo nevyrobí. Obsahují více esenciálních mastných kyselin a příznivější poměr omega-3 a omega-6 než olej z lněných semínek.

Během roku si rozpustím 3 nebo 4 polévkové lžíce semínek chia ve vodě a pak si jimi k snídani posyp ovesnou kaši nebo jejich přidávám do proteinového nápoje.

Chia mají takové nutriční přednosti, že jejich doporučuji všem, kteří chodí posilovat. Lidé, kteří je zkusili, si je nemohou vynachválit. Zažívají značné fyzické zlepšení a větší výdrž, stejně jako já."

Moje 3 hlavní důvody pro konzumaci chia

1. vysoký obsah vlákniny a živin - i vzhledem k tomu, že ani já nežiji vždy idální, tak mě umí potěšit takový jednoduchý způsob navýšení biologické hodnoty mé stravy 2. vysoký obsah nenasycených mastných kyselin - podle mého názoru jsou stále nedoceněné a měly by mít v našem jídelníčku pevnější místo 3. chuť

Recept na chia pudink

Budete potřebovat: - 1 šálek kokosového, mandlového nebo konopného mléka - 1 šálek chia semínek - 1 šálek medu, javorového sirupu a třtinového cukru (podle chuti) - vanilku nebo vanilkový extrakt (volitelné)

V menší misce smíchejte všechny ingredience a přidejte podle chuti například i goji, sušené borůvky, malinové pyré atd. Dobře vše promíchejte a dejte alespoň na dvě hodiny do chladničky. Dobrou chuť. ;-)

A nezapomeňte, že potěšit mě vědí i vaše sdílení, komentáře a postřehy. ;-)

Zdroje: James F. Sheer: Magie semínek chia http://longevity.about.com/od/antiagingfoods/f/Can-Chia-Seeds-Boost-My-Energy-Level.htm http://runnersconnect.net/running-nutrition-articles/chia-seeds-running/ http://www.fitday.com/fitness-articles/fitness/exercises/five-health-benefits-of-chia.html#b http://www.healthyandnaturalworld.com/amazing-reasons-you-should-eat-chia-seeds/

Napsat komentář
Hledání
Uživatelská anketa

Čo nám najviac škodí?

Nejnovější příspěvky