Akce! DOPRAVA ZDARMA při objednávkách přes zásilkovnu.

Cholesterol - fantazijních choroba

Existuje mnoho mýtů, které zachycují cholesterol a tuk jako nejhorší potraviny, které můžeme konzumovat. Tyto mýty nám poškozují zdraví a tečka.

Strašák zvaný cholesterol

Před tím, než se podíváme na skutečnou příčinu a důvod proč je cholesterol důležitý, podíváme se na to, co je známo, nebo lépe řečeno co si myslíme, že je správné. Srdeční choroby a cholesterol jsou v dnešní době v podstatě jedno slovo, nikdo to nezpochybňuje (skoro nikdo). Fixace na cholesterol jako hlavní příčinu onemocnění srdce se odklání od skutečných příčin. Většina lékařů vám káže držet cholesterol tak nízko jak se jen dá. Pokud ne, můžete čekat vážné komplikace.

Všichni bezpochyby znáte hypotézu o cholesterolu a srdečních chorobách. Má dvě části: 1) cholesteol ve stravě zvyšuje cholesterol v krvi 2) cholesterol v krvi přispívá k onemocněním srdcaVšetci bezpochyby znáte hypotézu

Co nám říká zdravý rozum: Tepny jsou jako potrubí a cholesterol je mastná lepkavá nečistota, která vám to ucpe, když budete jíst hodně živočišných tuků s vysokým obsahem cholesterolu.

Moderní způsoby snižování cholesterolu

- vyhýbat se cholesterolu v potravinách - používat polynenasycené tuky namísto živočišných - konzumace libového masa a omezování masa červeného - omezování soli - z vajíček jíst pouze bílky - upřednostňování nízkotučných mléčných výrobků - konzumace velkého množství sacharidů a celé kopy ovoce - vyhýbání se nasyceným tukům

Vyhnout se tukům ve stravě nutně znamená zvýšení příjmu sacharidů, kvůli získání potřebné energie. Bohužel ...

Pokud chcete vědět proč je malomocenství získávat energii pouze ze sacharidů, přečtěte si tento článek.

Cholesterol je náš přítel: cholesterol je důležitou součástí každé buněčné membrány na zemi. Jinými slovy, není a nebyl by život na zemi bez cholesterolu v krvi. Může být něco tak důležité tak nebezpečné?

Něco více o cholesterolu

Cholesterol je jemná voskovitá (tuková) látka a 75% tělesného cholesterolu si vyrábí naše játra. Tělo reguluje výrobu cholesterolu v reakci na naši stravu, přičemž když jíme více, vyrábí méně a naopak. Cholesterol je jednou z nejdůležitějších látek v těle a je důležitý pro celou řadu kritických funkcí v těle.

Proč? Protože: - se nachází v každé buňce, kde pomáhá tvořit membránu buňky - mozkové buňky potřebují cholesterol pro vytváření spojů (synapsí) s jinými mozkovými buňkami a cholesterol má významný vliv na neurologické funkce - metabolizuje všechny vitaminy nerozpustné v tucích (vitamíny A, D, E, K) - cholesterol je prekurzorem pro všechny steroidní hormony (estrogen, kortizol, testosteron ...) - cholesterol pomáhá uzdravovat se vašemu tělu a opravit, co je poškozeno - na výrobu vitamínu D tělo potřebuje cholesterol (podrobněji v dalším článku)

Cholesterol a jeho složení

Určitě jste již slyšeli něco jako HDL dobrého a LDL špatný cholesterol. Je však třeba si uvědomit, že HDL a LDL (je jich ještě více ale nás zajímají tyto) jsou lipoproteiny (z části bílkoviny a z části tuky) a není to pouze cholesterol!

Cholesterol je rozpustný v tucích a nerozpustný ve vodě. A protože musí pendlovat z tkání, do a z buněk ve vodním prostředí krve, musí být něčím transportován. Tento transport provádějí právě tyto lipoproteiny (vozíky). Takže cholesterol je jen cholesterol a máme pouze jeden cholesterol.

LDL cholesterol

LDL (low density lipoprotein) nebo chcete špatný cholesterol. Jak to už bývá zvykem, i při něm je jeden menší háček. A to takový, že LDL se ještě dělí na podkategorie LDL-A velké nadýchané částice, které i ve velkých množstvích jsou poměrné neškodné (kým nezoxiduje) a vykonávají svou práci - dodávají cholesterol do buněk.

Skutečný problém však nastává, když máte zvýšené hodnoty malých hustých LDL-B, u nichž je prokázáno, u nich že jsou významným faktorem při ateroskleróze a srdečních chorobách. Velmi často se stává, že uvíznou (protože su malé) v prostorách mezi buňkami, které tvoří vystýlku artérií. A protože jsou vystavovány kyslíku, stane se to, že dříve či později zoxidují a tato oxidace způsobí poranění a zánět v cévní stěně.

Mimochodem, ateroskleróza nastává v tepnách, ne v žilách, neboť krev v žilách obsahuje velmi málo kyslíku.

A je to právě strava s vysokým obsahem sacharidů, která nejsnadněji podporuje tvorbu těchto malých LDL částic.

HDL cholesterol

HDL cholesterolHDL (highdensity lipoprotein) nebo chcete hodný cholesterol, který má populární práci. Funguje jako kyvadlová doprava - je to lipoprotein s vysokou hustotou, který udržuje cholesterol dál od tepen a přenáší cholesterol zpět do jater k recyklaci, aby mohl být znovu použit tam, kde ho tělo potřebuje nejvíce. HDL cholesterol také uklízí poškozen nebo oxidovaný cholesterol, který by mohl v budoucnu nadělat nemalé škody.

Co je ale dobře si zapamatovat je, že HDL odstraňuje malé hustými LDL, které jak jsme si již zmiňovali uvízly ve stěně artérií. Z toho vyplývá, že čím více máte HDL, tím menší je vaše riziko srdečních onemocnění.

Tento HDL nejlepší a nejefektivnější zvednete cvičením. Hned druhým nejlepším způsobem je jíst nasycené tuky. Sacharidy věru ne.

Cholesterol se skládá ještě z:

a) Triglyceridů: zvýšené hodnoty kterého jsou předpokladem k onemocněním srdce, diabetu, obezitě .... A zvýšení triglyceridů způsobuje: zvýšená konzumávia sacharidů a cukru, kouření, alkohol a sportovní nečinnost .... Vysoké hladiny triglyceridů jsou často spjaty s nízkými hladinami HDL.

b) Lipoprotein (a) nebo Lp (a): je látka, která se skládá z často špatného LDL + protein (apoprotein). Zvýšené hodnoty Op (a) jsou významným faktorem pro srdeční choroby.

Pochopte: vaše celková hladina cholesterolu není dostatečným indikátorem pro onemocnění srdce.

Protože cholesterol se skládá z těchto nahoře zmíněných složek, z nichž jsou některé dobré a jiné špatné, horší nebo lepší, tak asi mi dáte za pravdu, že celková hladina není a NEMŮŽE být směrodatný údaj v určování rizika srdečních onemocnění a už vůbec není důvodem předepisovat léků na snižování cholesterolu (o vedlejších účincích léků na cholesterol si řekneme více příště).

Doktor Ron Rosedale tvrdí, že 99 lidí ze 100, kteří mají léky na snižování cholesterolu je vůbec nepotřebují.

Směrodatným údajem ať pro vás je: - poměr mezi HDL a celkovým cholesterolem (přičemž procento HDL mělo být nad 24% z celkového množství cholesterolu) - poměr mezi triglyceridy a HDL (přičemž v tomto případě by poměr k HDL neměl přesáhnout 2%)

V roce 2001 (a 2004 vylepšil verzi) National Cholesterol Education Program snižuje LDL cholesterol z 130 na 70 miligramů jako vrchní hranici. Ze dne na den přibylo statisíce nových legálních pacientů. Od roku 2000 vydělal lék Lipitor více než 130 miliard dolarů. Myslím, že se vyplatilo přepsat tabulky. P.S.: Pilulky na snižování cholesterolu patří do první trojky nejprodávanějších léků na světě.

Jak snížit hladinu cholesterolu přirozenou cestou?

Rybí olej OMEGA-3 HP lemon 270 ml- dostatečnou konzumací omega-3 tuků, kokosovým olejem, olivovým olejem, avokádem, BIO masem a vejci, tučným mléčnými výrobky ..., prostě zdravými tuky - naopak obmedzením sacharidov na minimum - zvýšenou konzumáciou surových potravín - väčšou mierou cvičenia silovým a intervalovým štýlom - vyhýbaním sa fajčeniu a alkoholu

Co hladinu cholesterolu naopak zvyšuje?

- nadměrná konzumace sacharidů a cukrů - zoxidovaný tuk (přepálené oleje, máslo, staré ořechy ...) - jídla připravená ve vysoké teplotě - sedavý způsob života - stres, kouření, alkohol

Tento článek neobsahuje extrémně podrobnosti na toto téma, proto pokud máte zdravotní problémy a chcete udělat změnu (jak je to popsáno výše), určitě se poraďte se svým lékařem nebo odborníkem na toto téma.

Hned o týden budeme pokračovat na toto téma a řekneme si ještě něco víc o šílenstvím snižování cholesterolu, nebezpečných lécích a nebezpečně nízkých hladinách cholesterolu. Máte se na co těšit.

Ještě nezapomeňte, že mě umí potěšit i vaše komentáře a postřehy. Mějte se krásně a šiřte poznání do světa! ;-)

Autor článku: Šimon Spišák

Zdroje: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2005/05/28/cholesterol-heart.aspx http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/07/27/saturated-fat-cholesterol.aspx http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/08/10/making-sense-of-your-cholesterol-numbers.aspx http://paleoleap.com/cholesterol-is-not-bad/ http://www.marksdailyapple.com/cholesterol/#axzz3VHsLwofL Kniha: Primal Blueprint a Dr. Atkins diet

Napsat komentář
Hledání
Uživatelská anketa

Čo nám najviac škodí?

Nejnovější příspěvky