Akce! DOPRAVA ZDARMA při objednávkách přes zásilkovnu.

Cholesterol - fantazijní choroba (2. část)

Nikdy nebylo prokázáno, že snížení (nebo nízká) hladina cholesterolu sama o sobě snižuje riziko úmrtí a srdečních chorob. Cholesterol je falešná stopa.

V minulém článku jsme si řekli základy o cholesterolu, rozdělili jednotlivé složky cholesterolu a řekli jsme si, jak snížit hladiny špatného LDL a zároveň zvýšit hladiny dobrý HDL cholesterolu. No objasnili jsme si především i to, že celková hladina cholesterolu není dostatečným indikátorem onemocnění srdce nebo nějak zvlášť nebezpečná a co je skutečně podstatným, směrodatným údajem pro toto riziko.

Dnes bychom se podívali na skutečnou podstatu cholesterolu, nato což je reálnou příčinou srdečních onemocnění, na léky na snižování cholesterolu a na závěr bychom nahlédli na několik zajímavých studií o cholesterolu.

Význam cholesterolu

Zřejmě jste se již někdy sami sebe ptali na negativní důsledky vysokého cholesterolu. No napadlo vás už někdy i to, že cholesterol má své opodstatnění a že plní řadu důležitých úkolů ve fungování našeho organismu? Klidně bychom mohli říci, že cholesterol je pro lidské tělo jako chlorofyl pro rostliny, což dokladují tyto jeho vlastnosti a funkce:

- cholesterol se nachází v každé buňce, kde pomáhá tvořit membránu buňky - mozkové buňky potřebují cholesterol pro vytváření spojů (synapsí) s jinými mozkovými buňkami a cholesterol má významný vliv na neurologické funkce - metabolizuje všechny vitaminy nerozpustné v tucích (vitamíny A, D, E, K) - cholesterol je prekurzorem pro všechny steroidní hormony (estrogen, kortizol, testosteron, ...) - cholesterol pomáhá uzdravovat se vašemu tělu a opravit, co je poškozeno - má vliv na produkci serotoninu (neurotransmiter), který je zodpovědný za náladu - cholesterol je potřebný na výrobu extrémně důležitého vitamínu D, který se tvoří zejména v kůži s působením slunečního záření

Šílenství snižování cholesterolu

Hladina cholesterolu by podle expertů měla být nízká, jak je jen možné. Pokud tomu tak není, tak na scénu nastupují léky.

Studie ukázaly, že lidé s nedostatečnou hladinou cholesterolu mají větší předpoklad na vznik depresí a sebevražedných sklonů.

Statiny a cholesterol

Je na politování, kolik mnoho lidí se přikloní k názoru, že užívání léků je jediná (a správná) cesta k optimalizování hladiny cholesterolu a to i přesto, že více než 900 studií poukazuje na jejich nebezpečné vedlejší účinky. Pokud však mate obavy o svůj vysoký cholesterol, tak snižovat ho léky by měla být až vaše poslední možnost.

Dr. Mercola prohlásil, že mezi 20 000 pacienty, kteří přišli do jeho ordinace bylo 4 - 5 takových, kteří skutečně potřebovali tyto léky. Bylo prokázáno, že léky na snižování cholesterolu poškozují nervy, zhoršují paměť, způsobují bolest ve svalech, problémy se šlachami, impotenci, chronickou únavu, sníženou imunitu ...

Jedním z důvodů, pro který mají tyto léky vedlejší účinky je, že inhibují (zabraňují, utlumují) enzym, který je zásadní při výrobě cholesterolu v játrech. Avšak stejný enzym se používá při výrobě extrémně důležité makroživiny koenzym Q10, který je přímo kritický pro zdravé fungování mitochondrií, obranu našich buněk před volnými radikály a získávání potravy z jídla pro naše buňky.

A proto je přímo ironické zjištění, že koenzym Q10 hraje důležitou roli při správném fungování kardiovaskulárního systému a že pacienti s infarktem mají právě nízkou hladinu koenzymu Q10.

Jsou léky na cholesterol vůbec efektivně?

Rybí olej Omega-3 HP s koenzýmom Q10 orangeAno jsou. Protože sníží hladinu celkového cholesterolu. To udělají, máte pravdu. Spokojeni? Já bych nebyl. Proč?

Neboť celková hladina cholesterolu nám napoví tak akorát nic. Protože jak už z předchozího článku víme, cholesterol se skládá z více složek a léky jsou zaměřeny pouze na snížení celkového čísla.

Směrodatným údajem proto ať pro vás je: - poměr mezi HDL a celkovým cholesterolem (přičemž procento HDL mělo být nad 24% z celkového množství cholesterolu) - poměr mezi triglyceridy a HDL (přičemž v tomto případě by poměr k HDL neměl přesáhnout 2%)

A pamatujte, že každá vaše buňka potřebuje cholesterol aby vzkvétala, včetně těch ve vašem mozku. Jedna velká Nizozemská studie

prokázala, že lidé s chronicky nízkou hladinou cholesterolu vykazovaly mnohem větší příznaky deprese než lidé s její vysokou hladinou. Je to pravděpodobně kvůli tomu, že cholesterol má vliv na produkci serotoninu (neurotransmiter), který je zodpovědný za vaši náladu.

Další metaanalýza z viac než 41 000 záznamů poukazuje na vztah mezi užíváním léků na snížení cholesterolu a větší pravděpodobností rakoviny.

75% lidí majících infarkt, měli normální hladinu cholesterolu.

Cholesterol a zánět

Zánět, to populární slovo z medicíny, které je oprávněně spojovány s počátkem množství různých zdravotních komplikací. Pohlédněme něj spolu tedy blíže v souvislosti s naším cholesterolem.

Co se stane, když si říznete ruku? Během zlomku sekundy poškozené tkáně zahájí proces zvaný zánět. Zánět umožní léčit ránu a spustí řadu na sebe navazujících reakcí (stáhnou se cévy kvůli vykrvácení; krev se zhušťuje, aby se mohla srážet; buňky se znásobují na opravu škod; kvůli bakteriím a infekcím z vnějšího prostředí se startuje imunitní systém, atd. .. .).

Dnes už však víme, že podobné reakce nastávají iv našem těle nejen na povrchu. Pokud jsou totiž tepny poškozené, probíhají podobné rekce jak jsme popsali výše (pozn. Jizvy na tepně je známá jako plak).

Zánět je v mnoha ohledech dobrá věc a je jen přirozenou reakcí těla na nepřirozené situace (poranění, ohrožení těla, virus v těle ...), které pomáhá léčit.

V předchozím článku o cholesterolu jsme si řekli, jak se rozděluje cholesterol. Z těchto zmíněných složek je jedna nežádoucí a to malé hustými LDL, které jak již víme, velmi často uvíznou (protože jsou malé) v prostorách mezi buňkami, které tvoří vystýlku artérií. A jelikož jsou vystavovány kyslíku, stane se to, že dříve či později zoxidují a tato oxidace způsobí poranění a zánět v cévní stěně.

Léky na snižování cholesterolu nesníží jen nežádoucí složky (malé husté LDL), ale celý cholesterol. Chcete-li se zaměřit na nežádoucí složky (malé husté LDL), tak dokážete to elegantně přes vaši každodenní stravu.

A víte, co se ve skutečnosti stane v důsledku reakce na zánětlivou reakci? Tělo používá cholesterol jako náplast na různé léze (poranění, poruchy) na artérií. Cholesterol je poslán do míst léčit zánět. Když je zánět v pořádku, náplast zmizí. Bohužel ve většině případů zánět pokračuje a stále více cholesterolu je posílaného na místa, kde se začne hromadit a tak v konečném důsledku zabírá více místa v tepně. Zúžení tepen a zhušťování krve nás předurčuje k vysokému tlaku a srdečnímu infarktu, ale po celou tu dobu se cholesterol jen snažil pomôcť.ˮ

Jak na vysoký cholesterol?

Ano cukry, rafinované sacharidy jsou skutečnou příčinou zánětu a jsou nejvyšší na seznamu pachatelů. A hladina LDL přímo stoupá ne s množstvím nasycených tuků, ale s rostoucí mírou zánětu, která vzniká s konzumací sacharidů a trans tuků.

Praktický tip: fantastickým prostředkem na úpravu cholesterolu jsou zdravé tuky a to zejména rybí oleje, kokosové oleje, lecitin, chia semienka, lněný a konopný olej, ale samozřejmě i olivový olej, či lněná semínka.

Cholesterol přijde, když je třeba vyměnit poškozené buňky. Mějte na paměti, že žádná buňka nemůže tvořit bez cholesterolu. Takže pokud máte hodně poškozených buněk, tak vaše játra uvolní do krve více cholesterolu. Jedná se o úmyslný proces. Věci se nedějí jen tak a snižovat zvýšenou hladinu cholesterolu léky nebude asi ten nejlepší nápad. Proto cholesterol používejte jako vodítko a ne jako diagnózu.

Několik studií o cholesterolu na závěr

Framingham hearth study, která je nejdelší a snad nejvýznamnější studia na onemocnění srdce, ukázala, že příjem cholesterolu v potravě, nemá žádnou korelaci s onemocněním srdce. Japanese Lipid Intervention Trial s více než 47 000 účastníků rozdělených do skupin. Ve zkratce: ve skupině s nejnižší hladinou cholesterolu byla zpozorována nejvyšší úmrtnost, ve skupině s nejvyšší hladinou nejnižší.

Tento článek neobsahuje extrémně podrobnosti na toto téma, proto pokud máte zdravotní problémy a chcete udělat změnu (jak je to popsáno výše), určitě se poraďte se svým lékařem nebo odborníkem na toto téma.

Nezapomeňte, že potěšit mě vědí i vaše komentáře a postřehy. Mějte se krásně a šiřte poznání do světa! ;-)

Autor článku: Šimon Spišak

Zdroje: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2005/05/28/cholesterol­heart.aspx http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/07/27/saturated­fat­cholesterol.aspx http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/08/10/making­sense­of­your­cholesterol-numbers.aspx http://www.primalbody­primalmind.com/the­cholesterol­myth/ http://www.marksdailyapple.com/cholesterol/#axzz3VHsLwofL http://chriskresser.com/cholesterol­doesnt­cause­heart­disease

Napsat komentář
Hledání
Uživatelská anketa

Nádorové tkanivo je vždy kyslejšie než ostatné tkanivo. Je to:

Nejnovější příspěvky