Akce! DOPRAVA ZDARMA při objednávkách přes zásilkovnu.

3 méně známé, vědecky doložené zásadní vlivy Omega-3 na vaše zdraví!

Existuje mnoho výzkumů o vlivu omega-3 na srdečně-cévní systém, ale věda zdokladovala i další významné účinky omega-3, které si stručně a jednoduše rozebereme v dnešním článku.

1. Zásadní vliv Omega-3 na migrény

Nedávná metaanalýza 40 randomizovaných kontrolovaných studií zjistila, že vysoké dávky EPA a DHA omega-3 mastných kyselin předčily stávající farmakologické zásahy při profylaktické léčbě migrén, přičemž došlo k největšímu snížení frekvence a závažnosti migrén. (1)

Zjednodušeně řečeno: vysoké dávky EPA a DHA omega-3 mastných kyselin mají větší efekt na snížení frekvence a závažnosti migrén než profylaktická léčba migrén (profylaktická = preventivní strategie, jejímž cílem je snižovat frekvenci, intenzitu a trvání migrénových záchvatů).

2. Nárůst hladiny sérového mozkového neurotrofického faktoru

Další studie zjistila, že užívání omega-3 mastných kyselin souviselo se signifikantním nárůstem hladiny sérového mozkového neurotrofického faktoru (BDNF) ve srovnání se skupinou užívající placebo. (2)

BDNF je protein v mozku a nervech, který zachovává nervové buňky a podporuje růst nových. Hraje důležitou roli v učení, paměti a chování.

3. Snížení rizika autoimunitních onemocnění

Další výzkum zjistil, že suplementace omega-3 mastných kyselin (jako i samostatná suplementace vitamínu D) snížila riziko autoimunitních onemocnění.

V této studii účastníci užívali omega-3 mastné kyseliny po dobu 5 let, ale snížení rizika přetrvávalo i 2 roky po ukončení suplementace. (3)

Do pozornosti vám dáváme také článek o vlivu Omega-3 na dlouhověkost - Prodlužte si život díky Omega-3 až o 5 let!

Opakování - matka moudrosti

A protože opakování je matkou moudrosti, tak si shrňme pro vás již pravděpodobně dobře známé účinky omega-3:

  • Podpora srdečně-cévního zdraví: Omega-3 pomáhají snižovat riziko srdečních chorob tím, že snižují hladinu triglyceridů v krvi, zlepšují zdraví cév a mohou mírně snižovat krevní tlak. Také mohou snižovat pravděpodobnost tvorby krevních sraženin.
  • Protizánětlivé účinky: Omega-3 mastné kyseliny mají silné protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomáhat při léčbě a zmírnění stavů spojených se zánětem jako jsou např. artritida a astma.
  • Podpora mozkové funkce a mentálního zdraví: Omega-3, především složka DHA, jsou důležité pro udržení zdraví mozku. Byly spojeny s nižším rizikem depresí, zlepšením pozornosti a možným snížením rizika neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba.
  • Zlepšení zraku: DHA je hlavní složkou sítnice oka a je důležitá pro dobré zrakové zdraví. Nedostatek DHA může vést k problémům se zrakem.
  • Podpora vývoje plodu během těhotenství: Omega-3 mastné kyseliny jsou kritické pro vývoj mozku a očí u plodu. Jejich příjem během těhotenství je spojován s mnoha přínosy pro děti, včetně vyššího IQ, lepších sociálních a komunikačních dovedností a nižšího rizika vývojových poruch.
  • Zmírnění symptomů autoimunitních onemocnění: V některých případech může pravidelný příjem omega-3 zmírnit symptomy autoimunitních onemocnění, jako je revmatoidní artritida, kde může pomoci zmírnit bolest kloubů a jejich tuhost.
  • Podpora zdravé pleti: Omega-3 mastné kyseliny mohou podporovat zdraví pokožky tím, že zlepšují její hydrataci, snižují příznaky stárnutí a mohou snižovat riziko a závažnost akné.

Zdraví není všechno, ale bez zdraví je všechno nic. Hýčkejte si tedy své zdraví a pokud se vám článek líbil, tak nás potěšíte jeho sdílením.

Zdroje:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10808921/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37589276/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31733345/
Napsat komentář
Hledání
Uživatelská anketa

Nádorové tkanivo je vždy kyslejšie než ostatné tkanivo. Je to:

Nejnovější příspěvky