Akce! DOPRAVA ZDARMA při objednávkách přes zásilkovnu.

NK buňky: Neviditelní hrdinové vašeho imunitního systému

NK buňky bychom mohli označit za jednotku rychlého nasazení mezi imunitními buňkami, které jsou první v bojové linii proti patogenům, virům a rakovinotvorným buňkám.

NK buňky patří mezi tzv. lymfocyty, konkrétně do skupiny bílých krvinek a jsou fascinující a kriticky důležitou součástí našeho imunitního systému.

Označení NK buňky je zkratka z anglických slov "natural killer“ cells, což by se dalo volně přeložit jako "přírodní zabijačské/vražedné“ buňky.

Úlohy NK buněk

  • Rychlá odpověď: Na rozdíl od jiných imunitních buněk, NK buňky mohou reagovat okamžitě, bez potřeby předchozí "nácvikové" fáze. Toto jim umožňuje rychle identifikovat a zničit infikované nebo rakovinné buňky ještě předtím, než se stihnou rozmnožit.
  • Rozpoznání a eliminace rakovinných buněk: NK buňky mají schopnost rozpoznat buňky, které vykazují znaky poškození nebo transformace do rakovinových buněk, a účinně je eliminovat. Tím přispívají k prevenci vzniku rakoviny ak jejímu šíření v těle.
  • Obrana těla: Proti různým druhům patogenů, virům a abnormálním buňkám, a to hned od první chvíle jejich vzniku.
  • Imunoregulace: NK buňky přispívají k regulaci imunitního systému prostřednictvím interakce s jinými imunitními buňkami. Mohou ovlivnit funkci B-lymfocytů, T-lymfocytů a jiných buněk imunitního systému, čímž se zajišťuje, že imunitní odpověď je adekvátně silná, ale zároveň neškodí vlastním zdravým tkáním.
  • Imunitní dohled: NK buňky neustále monitorují buňky těla na přítomnost abnormalit nebo infekce. Toto neustálé "hlídkování" pomáhá rychle identifikovat a reagovat na potenciální hrozby pro tělo, ať už jde o vnitřní změny, jako jsou rakovinné mutace, nebo vnější útoky, jako jsou virové infekce.

NK buňky tedy mohou odhalit a eliminovat nádorové buňky ještě předtím, než se změní ve skutečné nádory.

Jak zvýšit hladinu NK buněk v těle?

  • Klíčové je mít pod kontrolou stres – chronické vystavování se stresovým hormonům potlačuje funkce NK buněk. Techniky pro redukci stresu, jako jsou meditace, jóga, hluboké dýchací cvičení nebo čas strávený v přírodě jsou skvělou volbou. (5)
  • Pobyt v přírodě, zejména v obklopení stromů může zvýšit počet NK buněk – mnohé jehličnaté stromy vylučují aromatické sloučeniny zvané fytoncidy, které zvyšují počet NK buněk. (5)
  • Kvalitní a dostatečný spánek je klíčový pro optimální funkci imunitního systému. Nedostatek spánku může významně oslabit aktivitu NK buněk.
  • Studie naznačují, že určité doplňky, jako je kurkumin (extrakt z kurkumy), omega-3 mastné kyseliny a probiotika, mohou mít pozitivní vliv na aktivitu NK buněk. (1, 2, 3)
  • Vitamin D hraje významnou roli v ovlivňování imunitního systému a může tak nepřímo ovlivnit i aktivitu NK buněk. (4)
  • Také pomůže vyhýbání se toxické plísni, která narušuje fungování NK buněk. (5)
  • Fyzická aktivita - hlavně aerobní aktivity (nejlépe v přírodě) mohou zlepšit cirkulaci a funkci NK buněk.
  • A samozřejmě vyvážená strava bohatá na vitamíny, minerály, anitoxidanty.

Závěrečné shrnutí

NK buňky tedy hrají kritickou a mnohostrannou roli v udržování naší imunity a zdraví. Jejich unikátní schopnost rychle reagovat na rozličné hrozby bez potřeby předchozího "tréninku" je činí neocenitelnými strážci našeho těla.

Určitě si zaslouží naši zvýšenou pozornost a celostní (holistický) přístup.

Hýčkejte si své zdraví a pokud se vám článek líbil, tak nás potěšíte jeho sdílením.

Zdroje:

Napsat komentář
Hledání
Uživatelská anketa

Nádorové tkanivo je vždy kyslejšie než ostatné tkanivo. Je to:

Nejnovější příspěvky