Akce! DOPRAVA ZDARMA při objednávkách přes zásilkovnu.

Dva recepty z kurkumy, o účincích kterých byste rozhodně měli vědět

Co když bych vám řekl, že existují 2 jednoduché recepty z kurkumy, které dokáží zahnat nachlazení a chřipku jen během 3 dnů nebo vás nabít tak důležitými antioxidanty.

Mnozí z vás mají již jistě zkušenosti s používáním kurkumy jako koření a jiní z vás ho zase znají jako oranžovo-žlutý prášek prodávaný v obchodech se zdravou výživou. Ale již méně z nás zná způsoby, jak sílu kurkumy zvýšit a zacílit na řešení specifických problémů pomocí jednoduchých přírodních receptů. A právě o tom bude tento dnešní článek.

Kurkuma, kurkumin a vliv kurkumy na zdraví

Hned na úvod, ještě před tím, než přejdeme k samotným receptem, je nutno podotknout, že kurkuma vděčí za své blahodárné účinky zejména látce kurkumin (polyfenol identifikován jako esenciální, aktivní složka). Ten je tradičním přírodním léčivým prostředkem a antioxidantem s protizánětlivými a protinádorovými vlastnostmi, který je aplikován ve více než 150 terapiích.

V minulém článku o účincích kurkumy a o úskalích jejího užívání jsme zmínili, že účinná složka kurkumy kurkumin se v kurkumě nachází v 3,14% -ním zastoupení a že problematická je vstřebatelnost kurkuminu a maximalizace potenciálu jeho využití. Důvodem toho jsou trávicí enzymy, které zpracovávají kurkumin a tak výrazně snižují využitelnost kurkuminu pro mnoho účelů.

No ne pro účely všechny, čehož důkazem budou i následující recepty.

1. Kurkuma s medem = přírodní životabudič

Podle ajurvédy je směs kurkumy s medem nejsilnějším přírodním antibiotikem. No na rozdíl od syntetických antibiotik vyvinutých farmaceutickým průmyslem, kurkuma nemá negativní dopad na střevní mikroflóru a imunitu. Užívání této směsi naopak zlepšuje trávení, zvyšuje množství zdraví prospěšných bakterií v našem střevě, ničí bakterie a podporuje přirozenou obranyschopnost organismu.

A proto v případě, že u vás nastoupí první příznaky nachlazení, rýmy nebo chřipky, připravte si směs kurkumy a medu.

Chci kurkumu v BIO kvalite

Příprava, užívání a další účinky směsi kurkumy a medu

Samotná příprava směsi je velmi jednoduchá. Stačí přidat 1 polévkovou lžíci kurkumy do 100g medu, pořádně promíchat, vložit do skleněné nádoby a životabudič překvapivě příjemné chuti je na světě.

A následně můžete tuto směs hned při prvních příznacích rýmy, nachlazení nebo chřipky užívat tímto způsobem: 1. den - užívejte ½ PL každou hodinu během dne 2. den - užívejte ½ PL každou druhou hodinu během dne 3. den - užívejte ½ PL 3krát denně

Směs kurkumy a medu by měla zůstat v ústech až do úplného rozpuštění. Po 3 dnech užívání onemocnění obvykle ustoupí a dojde k uzdravení, čehož důkazem je i moje přítelkyně, kterou jsem dal touto směsí velmi rychle dohromady, aby se mi následně mohla věnovat.  :-)

Dobrou zprávou je i to, že tuto podomácku vyrobenou směs kurkumy a medu můžete užívat i při dýchacích onemocněních. V takovém případě užívejte ½ PL 3krát denně po dobu jednoho týdne. Do této směsi můžete přidat i kokosové mléko nebo ji můžete pít jednoduše s čajem. No pozor na teplotu čaje, protože blahodárné látky medu nesnášejí dobře teploty nad 40 stupňů celsia.

Tato směs je také vynikající volbou i pro lidi trpící hemofilií (hemofilie je dědičná krvácivá porucha, při níž krev postižené osoby neobsahuje dostatek bílkoviny potřebné pro srážení krve, nebo tato bílkovina zcela chybí) nebo vysokým (hypertenzí) a nízkým tlakem. Kurkuma také snižuje cukr v krvi, ale ještě před jejím užíváním se nezapomeňte raději poradit se svým lékařem.

Další tipy na využití samotné kurkumy

Turmerix (kurkumínové kapsule) 60 kapsúlV souladu s doporučeními indo-tibetské medicíny, můžete samotnou kurkumu užívat následovně: - před jídlem - vynikající na hrdlo a plíce - s jídlem - vynikající na trávení - po jídle - vynikající na tlusté střevo a ledviny

Nač si třeba dát při užívání kurkumy pozor?

Kurkumu byste namaluje užívat, pokud trpíte onemocnění žlučníku. Může totiž způsobit jeho stahování svalů. A proto v případě, pokud trpíte onemocnění žlučníku nebo užíváte léky na žlučník, tak se ještě před zahájením užívání tohoto přírodního prostředku obraťte pro jistotu na svého lékaře.

2. Smoothie s kurkumou = nápoj plný antioxidantů

Jak by se vám líbilo začít den s antioxidační bombou, která má celou hromadu léčivých vlastnosti? Jak už o malou chvíli uvidíte (a snad i ochutnáte), smoothie s kurkumou splňuje tato kritéria dokonale. Vězte, že jen sotva existuje něco zdravější než smoothie (rozmixované ovoce, zelenina, oříšky, semínka ...) z kvalitních a vhodně zkombinovaných potravin. A pokud bych vám měl poradit jen jednu jedinou věc, kterou byste měli zařadit do svého jídelníčku, tak by to určitě bylo právě smoothie.

Pro přípravu smoothie s kurkumou budete potřebovat tyto ingredience

Smoothie z kurkumy- 1 šálek kokosového nebo konopného mléka - ananas nebo mango - zhruba ½ šálku - 1 banán - 1 PL kokosového oleje (panenského) - ½ ČL kurkumy (dávka může být navýšena na 1 lžičku) - ½ ČL skořice - ½ ČL zázvoru - 1 ČL chia semínek - 1 ČL maca (nepovinné, ale ideálně)

ˮV budoucnu nebude doktor léčit předepisování léků, bude se starat o léčbu a prevenci výživou a stravou.ˮ Thomas Edison

A nezapomeňte, že záleží i na kvalitě jednotlivých ingrediencí a že náhrada konopného nebo kokosového mléka, mlékem klasickým je nevhodná. Pokud už, tak v úvahu přichází ještě mléko mandlové.

Příprava smoothie s kurkumou

Přidejte všechny ingredience do mixéru a rozmixujte na jemno. Pijte tento nápoj ideálně ráno nalačno. Je to vynikající způsob jak nastartovat váš den a nabít vaše tělo tak důležitými antioxidanty.

Budu rád, pokud se o své zkušenosti podělíte is ostatními lidmi v komentářích níže. Dobrou chuť, mějte se krásně a šiřte poznání do světa! ;-)

Obohatiť by vás mohli aj ďalšie články o kurkume: Kurkuma - zázračné korenie a všeliek? Kurkuma, farmaceutický priemysel a antidepresívum Prozac

Zdroje: http://withfoodandlove.com/turmeric-honey-super-booster/ http://www.bestherbalhealth.com/turmeric-golden-honey-the-strongest-natural-antibiotic/# http://preventdisease.com/news/14/020614_Turmeric-Smoothie-One-of-Most-Powerful-Antioxidants-In-The-World.shtml

Napsat komentář
Hledání
Uživatelská anketa

Nádorové tkanivo je vždy kyslejšie než ostatné tkanivo. Je to:

Nejnovější příspěvky