Akce! DOPRAVA ZDARMA při objednávkách přes zásilkovnu.

Kurkuma - zázračné koření a všelék?

Představte si přírodní látku, tak inteligentní, že dokáže rozlišit rakovinovou buňku od buňky zdravé a tak silnou, že dokáže pozastavit škodlivé chemické procesy v těle.

Vězte, že kurkuma a kontrétne její účinná látka kurkumin mají takovou moc. No jen za předpokladu jejich správného užívání. A právě o účincích kurkumy, její správném užívání a maximalizaci potenciálu tohoto výjimečného koření a všelék bude tento článek.

Co je kurkuma

Kurkuma, známá také jako indický šafrán, je jemně rozemletá hlíza kurkumy dlouhé, rostoucí v jižní a jihovýchodní Asii. Patří do rodiny zázvoru a charakteristická je svou sytou oranžovo-žlutou barvou, aroma a kořenitě-svěží vůní. Díky tomu, že se podobá na nejdražší koření na světě, si ji dodnes mnozí pletou se vzácným šafránem. Je klíčovou ingrediencí v mnoha indických, perských, pákistánských a thajských pokrmech a má přímo neuvěřitelné léčivé vlastnosti.

Účinky kurkumy

Kurkumínové kapsule1. Má silné antioxidační účinky = chrání buňky před jejich destrukcí volnými radikály, čímž zpomaluje proces stárnutí. 2. Působí protizánětlivě, antivirální, protiplísňově a antibakteriálně. 3. Posiluje imunitu. 4. Využívá se při astmatu, zahlenění a zánětech dutin. 5. Působí preventivně proti rakovině a má potenciál léčit mnohé formy zhoubných nádorů. 6. Pozitivně ovlivňuje trávicí ústrojí a zlepšuje trávení tím, že podporuje žaludeční činnost, činnost jater a žlučníku. 7. Je nápomocná při žilní trombóze, zánětech žil a hemoroidech. 8. Podporuje lepší hojení ran a popálenin. 9. Dokáže pevně vázat ionty kovů a bezpečně tak vyloučit těžké kovy z těla. 10. Má ochranné a léčebné účinky před poškozením mozku Alzheimerovou chorobou. 11. Také brání nadměrnému rozkladu kolagenu s přibývajícím věkem a tím zpomaluje stárnutí kůže. 12. Zabraňuje zánětlivé destrukci kloubní chrupavky. 13. Má antikoagulační účinky (snižuje srážlivost krve) - díky její schopnosti tlumit tvorbu Srážlivý faktoru fibrinogenu, který hraje klíčovou roli při vytváření krevních sraženin. A právě zvýšená hladina fibrinogenu je významným rizikovým faktorem pro vznik kardiovaskulárních onemocnění, mozkové mrtvice a hluboké žilní trombózy.

Intenzivní výzkumy účinků kurkumy prováděné v posledních 50-ti letech potvrdily, že za většinu účinků kurkumy odpovídá její žluté barvivo kurkumin.

Kurkuma, kurkuminoidy a kurkumin

Je extrémně důležité mít jasno v těchto pojmech. To, že kurkuma je samotná rostlina, už určitě všichni dobře víte. To, co je však lidem už méně jasné a co je často v jiných článcích opomíjené, jsou pojmy kurkuminoidy a kurkumin. A to, proč je natolik důležité mít jasno v těchto pojmech, pochopíte už za malou chvilku.

Kurkuminoidy jsou oranžové pigmenty, které patří mezi nejsilnější antioxidanty obsažené a získávané z kořene kurkumy. Patří do skupiny polyfenolů. Kurkuminoidy obsažených v kurkumě je několik (kurkumin, demetoxykurkumín, bisdemetoxykurkumín ...), ale nejznámějším z nich je právě kurkumin, který se nachází v kurkumě v 3,14% -ním zastoupení.

Dá se říci, že zejména němu vděčí rostlina kurkuma za své účinky. Kurkumin je totiž hlavní farmakologicky účinnou látkou kurkumy, kterou je vhodné užívat při mnoha onemocněních.

Kurkumin + piperin = 20-násobně vyšší účinnost

Zmiňovali jsme už, že účinná složka kurkumin se nachází v kurkumě pouze v 3,14% -ním zastoupení. Skutečně problematická je však vstřebatelnost kurkuminu a maximalizace potenciálu jeho využití. Důvodem toho jsou trávicí enzymy, které zpracovávají kurkumin a tak výrazně snižují využitelnost kurkuminu pro mnoho účelů.

A právě při blokování trávicích enzymů (které zpracovávají kurkumin) a ochraně kurkuminu hraje důležitou roli extrakt z černého pepře (piperin), který zajišťuje, aby mnohem více kurkuminu bylo schopného projít trávením, a tak se nepoškodene dostat až do krevního oběhu.

Chci kurkumín s piperínom

Studie o vlivu piperínu na kurkumin

G. Shobu spolu s jeho spolupracovníky provedli v roce 1998 pokus na lidech, přičemž zjistili, že při 2 gramech kurkuminu podaného samostatně se naměřily jen minimálně hladiny v krevní plazmě. No když se kurkumin podal současně i s 20 mg piperínu, tak hladiny v krevní plazmě byly až o 2000% vyšší a také se udržely v krvi po delší dobu aktivní.

A proto: - neužívejte kurkumu jako koření samostatně - ale s tukem a mletým pepřem - posviťte si nato, aby kurkumin ve formě doplňku výživy obsahoval kromě komplexu kurkuminoidy i extrakt z černého pepře (piperin) nebo sójový lecitin

Kurkuma versus kurkumin - důležité závěry

Turmerix 60 kapsúl1. Dá se tedy říci, že samotná kurkuma je vhodná spíše na využívání v kuchyni jako koření při prevenci a udržování si dobrého zdraví a její účinky můžete šikovně zvýšit přidáním mletého pepře. 2. No pro dosažení léčebných účinků je mnohem efektivnější formou kurkumínový extrakt, jehož pro rozumný efekt potřebujeme přijmout alespoň 300 mg denně, což představuje ekvivalent cca. 9 gramů kurkumy (2 čajové lžičky) a to už musíte sami uznat, že je dosti problematické denně přijmout ve formě stravy.

Další zajímavosti o kurkumě

- kurkuma je hlavní složkou kari koření a používá se i v potravinářství pod označením E100 - účinná složka kurkumy - kurkumin je aplikována ve více než 150 terapiích - vědecká studie prokázala, že kurkuma je pri liečbe ťažkej depresívnej poruchy stejně účinná jako známé antidepresivum Prozac - podle ajurvédy je směs kurkumy a medu nejsilnějším přírodním antibiotikem účinným při nachlazení, rýmě a chřipce

Budu rád, pokud se o své zkušenosti s kurkumou podělíte is ostatními lidmi v komentářích níže. Mějte se krásně, nezapomínejte na sílu přírody a šiřte poznání do světa! ;-)

Obohatit by vás mohli i další články o kurkumě: Kurkuma, farmaceutický průmysl a antidepresívum Prozac Dva recepty z kurkumy, o účincích kterých byste rozhodně měli vědět

Zdroje: http://www.mindbodygreen.com/0-6873/25-Reasons-Why-Turmeric-Can-Heal-You.html http://preventdisease.com/news/12/032112_Curcumin-Outperforms-Pharmaceuticals-To-Prevent-Many-Diseases-Without-Side-Effects.shtml http://preventdisease.com/news/12/101412_Turmeric-Prevents-One-of-The-Most-Malignant-Cancers-In-The-World.shtml http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1207/s15327914nc5502_2#preview http://www.greenmedinfo.com/blog/turmerics-smart-kill-properties-put-chemo-radiation-shame http://www.nutraceutica.sk/sk/nutaceutika_vo_vyzive/cierne_korenie.aspx

Napsat komentář
Hledání
Uživatelská anketa

Čo nám najviac škodí?

Nejnovější příspěvky