Akce! DOPRAVA ZDARMA při objednávkách přes zásilkovnu.

7 druhů plastových lahví nebo co si potřebujete ověřit před koupí balené vody

Máte se rádi a záleží vám na vašem zdraví? Tak si před koupí plastové láhve zkontrolujte její dno.

Protože označení plastových lahví je totiž velmi důležité. Plastové lahve označené např. symboly HDP, HDPE, PP nevylučují do vody žádné toxické látky, ale naopak plasty s označením jiným, mohou vylučovat těžké kovy, chemické látky, či karcinogeny. A právě proto má velký smysl znát význam jednotlivých symbolů, čísel nebo číselných symbolů na etiketách lahví, které označují obsah a zdravotní závadnost / nezávadnost námi kupovaných lahví.

1. PET nebo PETE

Známý jako (polyethylentereftalátový) označuje láhve na jedno použití, které mohou vylučovat těžké kovy a chemické látky. Tyto látky mohou postihovat hormonální rovnováhu.

Tento nejpoužívanější plastický materiál najdeme ve většině výrobních obalech a obalech od lahví. Pokud bychom chtěli PET láhev znovu použít, zvyšuje se riziko vyloučení bakterií. Tento materiál je těžké dekontaminovat a při správném čištění si to vyžaduje škodlivé chemické látky, protože PET lahve mohou vylučovat karcinogeny.

Láhve s tímto označením doporučuji nekupovat nebo alespoň nevyužívat opakovaně, ale v žádném případě je nenechávejte vystavené teplu a slunečnímu záření, protože se tím výrazně zvyšuje vylučování škodlivých látek antimonu a bisfenolu A (BPA).

Viac o škodlivosti PET fliaš sa môžete dočítať v článku: Teplá voda v PET lahvích, zdraví děti a rakovina .

2. HDP nebo HDPE

Je plast, který prakticky nevylučuje žádné chemické látky. Odborníci doporučují kupovat si vodu v lahvích označených tímto symbolem, neboť je to pravděpodobně nejzdravější balená voda, jakou vůbec v obchodě najdeme.

HDP je vysokohustotní polyetylén využíván na výrobu krabic od mléka, saponátů, hraček, lahví na oleje a na výrobu plastových sáčků. Tento nejčastěji recyklovaný plast je považován za nejbezpečnější formu plastů, který je nazýván také jako tzv. Dobrá plášť. Jeho recyklace je poměrně jednoduchá a cenově výhodná.

3. PVC nebo 3V

Označovanie plastových fliašPVC vylučuje 2 toxické chemické látky, které mají značný vliv na hormony v našem těle. Tento jemný a flexibilní plast se využívá na výrobu dóz na potraviny, lahví stolního oleje a hraček pro děti jako např. kousátko. Dále se používá jako krycí materiál počítačových kabelů a pro výrobu potrubí a jiných kanalizačních částí. Jelikož je odolný vůči slunečnímu záření a povětrnostním podmínkám, vyrábějí se z něj i okenní rámy, hadice, zahradní oblouky a pletiva.

4. LDPE

Tento plast nelze používat na výrobu plastových lahví, i když nevypouští žádné chemikálie do vody. Vyrábějí se z něj například plastikové sáčky.

LDPE se může vyskytovat v obalovacích fóliích, ve vakuových sáčcích na oděvy, stlačitelných lahvích a typech obalů na chléb a pečivo. Tyto typy obalů a kapes najdeme v množství obchodů s oblečením, nábytkem i zeleninou.

5. PP

Jeden z dalších průsvitných či neprůhledných plastů, který se používá na výrobu jogurtových kelímků a lahví od sirupu.

PP je tuhý a lehký materiál, který má skvělé teplovzdorné vlastnosti. Slouží jako překážka proti vlhkosti, mastnotě a chemikáliím. Nachází se např. v tenké plastové vložce při otevírání krabice od cereálií, která je udržuje suché a čerstvé. Dále se používá na dětské pleny, vědra, vršky od lahví, kelímky od jogurtu a másla, obaly od bramborových lupínků, brčka, lepicí pásky. Nemá negativní vliv na naše zdraví.

Polystyren vylučuje některé karcinogenní látky a využívá se k výrobě kávových kelímků a na obaly v rychlém občerstvení.

Je to levný, lehký a jednoduše tvarovaný materiál, který má různé využití. Nejčastěji se využívá na výrobu umělohmotných kelímků, dóz na jídlo, kartonů od vajec, plastových příborů, pěny na balení zboží a těch všudypřítomných pěnových kuliček na vyplnění krabice, aby se zboží nepoškodil. Můžeme ho najít i v tuhé izolační pěně a i jako podkladový materiál při laminování podlahy.

7. PC nebo neoznačený plast

Tento nejnebezpečnější materiál, který se používá v potravinářském průmyslu, vylučuje BPA chemikálie. Nejčastěji se používá na výrobu sportovních lahví a dóz na jídlo.

Tato kategorie byla označena jako záchytný bod pro PC (poly karbonát) a jiné plasty, takže recyklace zde není standardní. Hlavní charakteristikou tohoto materiálu je vylučování chemikálií do jídel a nápojů balených v tomto poly karbonem. Chemikálie, kterou vylučuje se nazývá BPA. BPA nebo bisfenol A je tzv. xenoestrogén, nechvalně známý také jako narušitel endokrinní soustavy (soustava žláz s vnitřní sekrecí, které produkují biologicky aktivní látky - hormony).

Další fakta o platových lahvích

- přírodě trvá více než 700 let kým rozloží plast - balená voda má velmi negativní dopad na životní prostředí - kvůli znečištění, které vzniká při jejím produkci, balení, transportu a odpadech - pouze 20% všech plastových lahví se zrecykluje, zbývajících 80% skončí na smetištích, v přírodě, v oceánech ... - na výrobu plastových lahví je jen v USA ročně potřebných až 17 milionů barelů ropy, která by mohla sloužit jako roční spotřeba benzínu pro 100 000 aut - 1 litr balené vody stojí zhruba 1000-krát více než 1 litr vody z vodovodu

Takže dneškem si všichni z nás alespoň zkontrolujme dno plastové láhve!

Mějte se krásně a šiřte poznání do světa!

Zdroje: http://www.healthyfoodhouse.com/here-is-what-you-need-to-check-next-time-you-buy-bottled-water/ http://learn.eartheasy.com/2012/05/plastics-by-the-numbers/ http://www.healthy-holistic-living.com/need-check-next-time-buy-bottled-water.html?t=NSM# https://sk.wikipedia.org/wiki/Endokrinn%C3%A1_s%C3%BAstava http://www.zdraveflase.sk/plastove-flase-fakty/

Napsat komentář
Hledání
Uživatelská anketa

Nádorové tkanivo je vždy kyslejšie než ostatné tkanivo. Je to:

Nejnovější příspěvky