Akce! DOPRAVA ZDARMA při objednávkách přes zásilkovnu.

13 zdravých jídel v přestrojení (1. část)

Čekárny v nemocnicích praskají ve švech. Nárůst obezity lidí za poslední desetiletí nemá v historii lidstva obdoby a v důsledku toho poptávka po zdravějších alternativách stravování začíná narůstat.

A výsledek?

Producenti potravin houževnatě reagují a přinášejí na trh celou řadu zdraví produktů, které jsou bohužel častokrát zdravé pouze na obalu. Naši prarodiče by se při pohledu na celou tu plejádu zdraví průmyslově zpracovaných potravin asi začali obracet v hrobě.

Není všechno zlato, co se třpytí

A producenti potravin to určitě velmi dobře vědí. No moderní byznys a marketing zdá se nemají smysl pro morálku a slušnost a potraviny jako nízkotučné (low fat) jídla zbavené tuku, margaríny, rostlinné oleje, salátové dresinky, ovocné džusy, či různé sportovní nápoje, nezdravé bezlepkové a veganské varianty jídel snídaňové cereálie a Agávový sirup, směle prezentují jako něco, co nám má upevnit zdraví, prospět našim srdíčka a zajistit tolik vysněnou postavu.

1. Technologicky zpracované nízkotučné jídla nebo jídla zcela zbavené tuku

Válka proti nasyceným (saturovaným) tukem je jednou z největších chyb v historii výživy. Celá ta honba je založena pouze na chabých důkazech, které byly mezitím už dokonce i zcela vyvráceny.

Když to však celé začalo, tak Potravinářské producenti naskočili na rozjetý vlak tohoto novodobého módního hitu a začali odstraňovat tuk z jídel. Ale nastal jeden velký problém. Chuť jídel po odstranění tuku byla odporná a tak se o slovo přihlásili paní inženýři, kteří začali kompenzovat hroznou chuť hromadou cukru.

Vězte, že nasycené tuky jsou neškodné a bezpečné. No nadbytek konzumace cukru již bezpečný není.

Slova nízkotučným nebo zbavené tuku na obalu obvykle znamenají, že se jedná o vysoce průmyslově zpracované potraviny, které jsou plné cukru a škodlivých umělých sladidel.

2. Většina komerčně prodávaných salátových dresinků

Zelenina je velmi zdravá a víme, že bychom ji měli jíst ideálně každý den. Problémem ovšem je, že mnohým z nás jen tak sama o sobě nechutná a tak saháme po různých dresinky, abychom pozměnili tu nemastnou-neslanou chuť zeleniny a přidali jí ten lahodný nádech. A tak s pocitem hrdosti, že jsme dnes opět udělali něco pro své zdraví, konzumujeme svou porci salátu, ale neuvědomujeme si, že jsme právě dresing s vysokým obsahem škodlivých ingrediencí totálně znegovali zdravotní benefity, která nám původní zelenina tak velkodušně poskytovala.

Většina salátových dresinků je přímo nabitých nezdravými ingrediencemi, jakými jsou cukr, transmastné tuky s obsahem škodlivých transmastných kyselin (margaríny, ztužené rostlinné tuky ...) a nemluvě o té široké paletě uměle vytvořených chemických sloučenin.

TIP: Pokud se dresinků nevíte vzdát, tak alespoň začněte při jejich koupi kontrolovat seznam použitých přísad nebo ještě lépe uděláte, pokud si je začnete připravovat sami doma s použitím zdravých ingrediencí a úplně nejlépe uděláte, pokud dresinky nahradíte velmi zdravým (extra panenským a za studena lisovaným) olivovým olejem.

3. Ovocné džusy alias tekutý cukr

Mnoho lidí stále věří v to, že ovocné džusy jsou zdravé. Vždyť přece pocházejí z ovoce ..... No kdyby aspoň to. Protože tomu není ani zdaleka tak a většina džusů, které můžete najít v supermarketech není ve skutečnosti ovocných džusů. Někdy dokonce neobsahují žádné opravdové ovoce, pouze chemikálie, které chutnají jako ovoce. To, co pak pijete, je v podstatě jen ovocem dochucená cukrová voda.

A tím mám na mysli i pití tzv. 100 procentních džusů. Také to není žádný dobrý nápad. Přesněji řečeno, ovocný džus je jako ovoce, až k odstranění všech dobrých věci (od vlákniny až po mikroživiny) a to co zbývá z původního ovoce je zejména cukr. A jen tak mimochodem, ovocné džusy obsahují podobné množství cukru jako slazené nápoje.

4. "Zdravá" celozrnná pšenice

Je pravdou, že celozrnná pšenice je zdravější než bílá zbavena obalu (slupky). No není pravdou, že je zdravá. Obrazně řečeno, je to podobné, jako kdybychom tvrdili, že každý by měl začít kouřit cigarety s filtrem, protože jsou zdravější. A dokonce většina celozrnných produktů není ve skutečnosti ani vyráběných pouze z čisté celozrnné pšenice. No i kdyby tomu tak bylo, tak skutečná celozrnná pšenice není dvakrát dobrým nápadem, protože zvedá hladinu cukru v krvi téměř tak rychle jako její bílý protějšek. Jinými slovy, celozrnný chléb má ve skutečnosti zhruba stejně vysoký glykemický index (71) jako chléb bílý (70-80).

Za zmínku stojí ještě fakt, že moderní pšenice je nezdravá ve srovnání s pšenicí, kterou jedli ještě naši prarodiče. Od roku 1960 vědci manipulují s geny pšenice, aby zvýšily její úrodnost a zisk. Novodobá moderní pšenice je tak méně výživná a má některé vlastnosti, které dělají problémy lidem intolerantní na lepek. Existují také studie prokazující na fakt, že moderní pšenice může způsobit zánět a zvýšení cholesterolu, přinejmenším ve srovnání s její předchůdkyní. Pšenice sice mohla být kdysi poměrně zdravou obilovinou, ale v dnešní době uděláme nejlépe, pokud se tomu, co většina lidí konzumuje, vyhneme.

No ať už tímto výzkumem věříte nebo ne a zda už platí stejně pro Slovensko jako pro USA, faktem je, že lidé, kteří vysadí nebo alespoň omezí konzumaci pšenice, se cítí lépe a zdravěji. Zkuste to a váš metabolismus a vaše postava se vám poděkují.

5. Margaríny

Všechno to začalo ,,válku" proti obyčejnému máslu, které bylo démonizováno kvůli vysokému obsahu nasycených (saturovaných) tuků. A různí experti začali místo něj propagovat margaríny, které nechutnají ani jen tomu hmyzu. Zvláštní na tom všem je to, že kardiovaskulární choroby jsou i po této (nebo kvůli této?) Propagací zabijákem číslo 1.

A není se ani čemu divit. Margarín není totiž jídlo. Je to jen shluk chemikálií a rafinovaných tuků, které byly vyrobeny tak, aby vypadaly a chutnaly jako jídlo. Není tedy ani žádným překvapením, že Framinghamské studie srdce poukázala na fakt, že lidé, kteří nahradili máslo margarínem mají mnohem větší šanci zemřít na onemocnění srdce.

No tu netřeba ani studie. Stačí si položit tyto 2 otázky: 1. Může být zdravé něco, o co nejeví zájem ani hmyz? 2. Proč i přes tak velké oblibě zdravý margarínů jsou srdečně-cévní choroby zabijákem číslo 1?

Tedy, pokud chcete zlepšit své zdraví, jezte skutečné máslo (nejideálnější od pasoucí se krávy) a vyhýbejte se průmyslově vyráběným margarínem a jiným falešným jídlům jako moru.

6. Sportovní nápoje

Tyto nápoje obsahují elektrolyty (soli) a cukr, které mohou být v mnoha případech užitečné pro sportovce. Nicméně, většina z nás běžných smrtelníků, nepotřebuje žádné dodatečné soli a už vůbec ne cukr v tekuté podobě. Proto většina z nás udělá nejlépe, pokud bude v rámci hydratace pít raději jen obyčejné, ale zdravou čistou vodu.

V seznamu zdravých jídel budu pokračovat příště v druhém díly tohoto článku.

Mějte se krásně a šiřte poznání do světa! ;-)

Relevantné zdroje: http://www.health.harvard.edu/newsweek/Glycemic_index_and_glycemic_load_for_100_foods.htm http://authoritynutrition.com/modern-wheat-health-nightmare/ http://authoritynutrition.com/7-reasons-why-butter-is-good-for-you/ http://authoritynutrition.com/butter-vs-margarine/ http://eatlocalgrown.com/article/13450-15-health-foods-that-are-really-junk-foods-in-disguise.html?c=jer http://eatlocalgrown.com/index.php?option=com_content&view=article&id=12322:top-11-health-foods-that-are-not-healthy&catid=35:articles&Itemid=148

Napsat komentář
Hledání
Uživatelská anketa

Čo nám najviac škodí?

Nejnovější příspěvky