Akce! DOPRAVA ZDARMA při objednávkách přes zásilkovnu.

Leptin - hormon, který rozhoduje o vaší váze

Existují vyšší síly, které vás nutí více jíst. Není to jen o pevné vůli.

Příběh o osobě, která vám může být až důvěrně známa

Ranní budíček. Po 5-minutovém nadávání, proč právě vy musíte zase tak brzy vstávat, násilím vylezete z postele a po příchodu do kuchyně jedním napůl rozlepení okem hledáte rychlovarnou konvici na ranní kávu, protože bez tohoto životabudiče by nebylo ani možné vstávat. Zatímco to sevře je čas na další ranní rituál a už intuitivně se postavíte na váhu. Rozlepit pomalu i druhé oko a vidíte, co jste ještě neviděli, přetřete pro jistotu obě oči, opakovaně sleze a vylezete na váhu a zase to strašné číslo na displeji.

Co teď?

Znepokojeně si vezmete šálek kávu, vsypete 3 lžičky cukru. Při kávě padne rozhodnutí: "Zhubnu!" A tak zapínáte notebook a do googlu zadáváte slovo ˮchudnutie.ˮ A výsledek? Přibližný počet výsledků vyhledávání: 831 000 za 0,28 sekund.

Pomyslíte si, že některá z těchto zázračných diet musí přece fungovat. Intuitivně kliknete na nejzajímavější odkaz a spatříte to, co jste tak dlouho hledali: SUPER, ULTRA, TURBO DIETU.

Doporučení znějí logicky: jezte vždy tehdy, ale v žádném případě nejezte tehdy, jezte to, ale v žádném případě nejezte už tamto a když to náhodu už i sníte, tak nejezte alespoň dva následující dny a pijte šumivé tablety na hubnutí, které jsou hned pod textem .... Řeknete si: jak jednoduché a už nyní se těšíte na to, jak v práci zvěstujete tu krásnou novinu o svém novém začátku bez masa, vajec, másla, plnotučných výrobků, ale zato s výbornými nízkotučnými jogurty z Tesca.

A takto plyne den za dnem, ale protože emocionální paměť je jen velmi krátká, nadšení a prvotní motivace z nové diety opadávají již po prvních dnech a nepřidá tomu ani věčný hlad a omezování všeho možného. Po týdnu si dovolíte sníst něco sladkého, vždyť jste přece týden hladověli a div se světu, kila jsou zpět. A tak začnete ještě s drastičtější dietou a s následně ještě větším jo-jo efektem.

V minulosti jste se možná již snažili odstranit vaši chuť k jídlu vnějšími prostředky, jakými jsou diety nebo tabletky, ale určitě jste sami na sobě zjistili, že tyto metody dlouhodobě nefungují. Je to doslova začarovaný kruh. Asi mi dáte za pravdu, že v tom bude mnohem hlubší podstata, jak držení redukční diety a pití zázračných nápojů.

Hormony leptin a inzulín

A tou zmiňovanou hlubší podstatou není nic jiného než hormonální soustava a konkrétní hormony Leptin a Inzulín.

Jinými slovy, v minulosti jste museli udělat nějaké kroky, kterými jste pokazili tuto VELMI důležitou soustavu a pohádali tyto VELMI důležité hormony, které vás dnes doslova nutí dělat kroky, které děláte ohledně výživy, ale vy jejich signály již bohužel v důsledku hluchoty neslyšíte.

Pokud má chlap nad 15% podkožního tuku a žena nad 20%, tak je prakticky jisté, že má problém s hormonální soustavou.

Na cestě za vaším vysněným Já (ideálním množstvím podkožního tuku, fyzickou a mentální kondicí, vitalitou atd.) Tedy musíte dodržovat některé neoddělitelné faktory, které mají na vaše já menší, větší nebo obrovský vliv, jako např. strava, trénink, regenerace, spánek, osobní rozvoj atd.

Asi se shodneme v tom, že nejvlivnějším faktorem bude právě strava. Jak jsem zmiňoval v předchozím článku, průměrný chlap (180cm, 80kg) zkonzumuje asi 1 tunu potravin za rok (žena zhruba polovinu), což je za celý život neuvěřitelná spousta. A proto je naivní myslet si, že tato kupa nezanechá na nás žádné, ať už pozitivní nebo negativní následky.

Z té kopy musí být každé sousto rozloženy na jednotlivé živiny, které se štěpí na jednodušší částice a stěnou tenkého střeva se dostávají do krve, odkud jsou transportovány do buněk (mimochodem nichž máme téměř 100 bilionů). Tyto buňky někomu podléhají a plní něčí příkazy, ať už dobré nebo špatné.

Ano, uhodli jste už napoprvé, jsou to hormony - ještě přesněji hormony Leptin a Inzulín. Inzulín zná snad každý, ale paradoxně leptin je nejvlivnějším hormonem, je jakýmsi králi našeho těla, inzulín, ale nazvěme ho ˮprincom.ˮ A oba tyto hormony řídí naše těla. Jak? Čtěte dál.

Král hormonů - leptin

Jak jsem již zmiňoval jde o nejvlivnější hormon těla, kterému podléhají ostatní hormony, buňky a dokonce i mozek. Je to zvláštní, ale leptin produkuje naše tuková tkáň.

Kritický je pro ty, kteří chtějí ztratit přebytečný tělesný tuk, protože řídí pocit hladu a sytosti, což znamená, že vyšle příkaz, kdy jsme hladoví, kolik toho máme sníst a nejpodstatnější kdy přestat jíst. Vašemu mozku dává také příkazy, kdy ukládat tuk a naopak kdy ho spalovat. To znamená, že upozorňuje mozek, že zásoby tuku jsou plné a je čas jejich spalovat.

Když to shrneme, tak pokud máte správnou hladinu leptinu, tak jste na leptin "citlivý", což znamená, že: - se dostaví přirozený hlad - dostáváme signál, kdy jsme najedení, doslova kdy máme dost - signalizuje naplněnost tukových zásob - přiměřené množství podkožního tuku

To co jsme si výše řekli jsou ideální podmínky, když jste na něj citliví a leptin plní svou funkci správně.

Pokud však tyto ideální podmínky narušíme např. vysoko-sacharidovými dietami, špatnými tuky, jedením iv případě, pokud nepociťujete fyzický hlad, komunikace mezi leptin, mozkem a tkáněmi se naruší a naše tuková tkáň ho bude stále více a více produkovat.

A jak už to bývá při hormonech zvykem, pokud je často a ve zvýšené míře produkován, vaše tkáně a mozek ho budou stále méně vidět a slyšet a přestanou být na něj citlivé a nastává rezistence. V případě leptinu to znamená, že jste často nepřirozeně hladový a vaše vyhlídky na hubnutí jsou prakticky nemožné.

Leptin, nadváha a iluze pevné vůle

Pod pojmem otylost-nadváha si skoro každý z nás představí člověka, který mnoho je a málo se hýbe. Věřili byste, kdyby vám někdo řekl, že to není hlavní důvod? Že to jsou jen vedlejším produktem něčeho jiného?

Dr.Robert Lustig je přesvědčen o tom, že nadměrná konzumace jídla a nedostatek fyzické aktivity jsou pouze vedlejší ve srovnání se změnami hormonů. Poukazuje na biochemické mechanismy, které vysvětlují, jak jídlo, které sníme smete funkci našich hormonů, které nás nutí více jíst = přibírat.

Toto čtěte pořádně! Klidně i 5krát: nepřibývá, protože hodně jíme, ale jíme hodně proto, že priberáme.ˮ

Nadváha je jen znamená necitlivosti těla na leptin a neschopnost těla spalovat jako zdroj energie tuk. To, že se někdy nevíte dojíst a jste hladoví už hodinu po velkém jídle, je problém necitlivosti na leptin.

Protože nám do mozku přicházejí signály z tukové tkáně přes leptin, který signalizuje, že nastal čas přestat jíst, no vy to už v důsledku hluchoty neslyšíte a pokračujete dále = přibíráte = více tuku = více leptinu = menší citlivost tkání a mozku na leptin = rezistence na leptin = zase více jedení = ???

Nechci, abyste po přečtení tohoto článku vymlouvali na to, že vy za to nemůžete. Stále to máte ve svých rukou a svým chováním a promyšlenými kroky ve výživě to můžete elegantní zvrátit.

Tak tedy, jak získat citlivost a ideální hladinu leptinu?

Odpověď je tam, kde ji asi nejméně hledáte. Jezte zdravé tuky. Tuk. Když slyšíme toto slovo, co vás napadne? Asi to nejsou příjemné obrázky fitnesek a zdravého jídla. Možná to bude znít jako špatný vtip, ale přidáním tuků (ne ledajakých) do vašeho jídelníčku můžete najít klíč ke zdraví, vitalitě, hormonální rovnováze a štíhlosti.

Jde o tyto tuky

zdravé tuky- kokosový olej– teplá i studená kuchyně - avokádo - olivový, lněný a konopný olej - rybí tuk s obsahem omega 3 (tekutá forma, nebo tablety) - semeny: chia, dýňová, konopné, lněné - ořechy: makadamie, vlašské, pára, mandle - domáci vajíčka - máslo -  zakysaná smetana - plnotučné mléčné výrobky (např. Tvrdé sýry) - kvalitní slaninka

Tuky jsou potraviny, které jsou zodpovědné za tvorbu hormonů a optimální fungování hormonální soustavy. Snižují hladinu leptinu a zlepšují citlivost mozku a tkání na tento hormon. Stimulují spalování tuku z podkožních zásob a také při nadměrné konzumaci se nikdy nepromění na cukr a budou vždy spalovány jako tuk. Maximálně, co se stane je, že nebudete tak brzy hladoví, nebudete pociťovat umělý nepřirozený hlad, protože tuky mají největší nasyťovaciu schopnost a jednou takovou energetickou hodnotu jako sacharidy.

Pro srovnání: 1g tuku = 9 kcal 1g sacharidů = 4 kcal

Pokud máte předsudky z konzumace tuků, zkuste si přečíst tento článek o tucích.

Ještě více o tucích, o jejich účincích, rozdělení a poměrech, si vyčerpávajícím řekneme v následujícím článku, kde také rozebereme druhý nejvlivnější hormon inzulín a negativní vliv sacharidů.

Mějte se krásně a šiřte poznání do světa! ;-)

Autor článku: Šimon Spišák

Napsat komentář
Hledání
Uživatelská anketa

Nádorové tkanivo je vždy kyslejšie než ostatné tkanivo. Je to:

Nejnovější příspěvky