Akce! DOPRAVA ZDARMA při objednávkách přes zásilkovnu.

Manuál na zhubnutí: 10 (ne) zázračných kroků, jak nato!

Všiml jsem si, že hubnutí je oblast se snad největší koncentrací nesmyslů a šarlatánů nabízejících zázračné a okamžité řešení.

A jelikož jsem se nato už nevydržel dále jen tak nečinně přihlížet, tak jsem sepsal krátký manuál, jak účinně zhubnout. No musím vás zklamat. Žádné zázračné zkratky v něm nenajdete.

10 kroků na cestě k vysněnému zhubnutí

1. Přijměte plnou odpovědnost za svůj aktuální stav. Jste tvůrce a ne oběť. A ne, za váš obraz v zrcadle nemůže štítná žláza. A ne, za vaše nadbytečná kila není zodpovědný ani váš partner, který tak rád výpekem. A ne, není to ani vaše babička, která vás propadá den, co den s plnými hrnci samých zdraví dobrůtek a jejíž láska prochází žaludkem. A ne, nemůže zato ani váš šéf, který má místo mozku v hlavě piliny.

2. Zapomeňte na zkratky. Při hubnutí zázraky neexistují. Dejte jim au revoir! Běžně mi chodí zprávy typu: Mám xyz let a potřebuji zhubnout 20 kilo. Jaký lék (v lepším případě doplněk stravy) by mi pomohl? ˮ Žádný! Nato dotyčné osobě napíšu hotové litanie. A odpověď? Žádná. Chtělo by to totiž zázračnou tabletku a nikoliv reálné postupy a řešení.

3. Investujte do poznání váš čas, energii a pokud uznáte za vhodné, i peníze. Správné informace mohou mít pro vás cenu zlata. A to často nemusí stát ani cent a nemusí být psány ani v cizím jazyce. Čehož důkazem je i tento poměrně nový blog.

Tip na množství hodnotných článků: - články Vlada Zlatoša

Moudrý člověk se učí z vlastních chyb - ostatní zkoušejí nové a nové diety.

4. Smiřte se s přešlapy a omyly. Jsme přece jedinečné lidské bytosti a nikdo z nás si není úplně stejný. Proto neplatí univerzální principy šité na míru každého z nás. Vždyť dá přece logiku, že vysoký 25 letý Jeníček s atletickou postavou, s hmotností 90 kilo a s aktivním životním stylem vyžaduje jiný způsob stravování než 50 letá účetní Mařenka, jejíž jedinou pohybovou aktivitou jsou procházky se psem v pomalém tempu a nedejbože do kopce.

5. Stanovte si reálné cíle. Raději menší než větší. A ne, nemám na mysli cíle typu: Do léta chci mít bříško jako Nicole Kidmann či boky jako Zdenka Studenková.ˮ Stanovte si měřitelné cíle. Pokud jde o pohled do zrcadla, tak nám chybí objektivita a soudnost.

6. Nechtějte všechno hned najednou. Přibrali jste za 1 měsíc, či spíše za 10 let? Budovaly jste své zlozvyky 1 měsíc nebo několik desetiletí? Je pro tělo zdravý, šok způsobený náhlou změnou stravovacích návyků? Je taková změna i dlouhodobě udržitelná? Měňte své návyky postupně. Jen pomalé a permanentní budování návyků je totiž i dlouhodobě udržitelné. Jeden nově vybudovaný návyk měsíčně je fajn. Výhody pomalé, postupné, ale trvalé změny životosprávy: - netrýznění se - postupné vyplavování toxinů nahromaděných v tukových zásobách - předcházení jojo efektu

7. Hýbejte se! Nebyli jsme přece stvořeni jako kancelářské krysy, ale jako stvoření vyjadřující radost ze života pohybem. Najděte si svou oblíbenou pohybovou aktivitu a hýbejte se s úsměvem na tváři. A mám pro vás i jednu zkratku, kterou je intervalový trénink.

8. Nejezte méně - jezte správně. Nejezte méně nezdravého - jezte více zdravého. Hladovět a omezovat se nedokážete dlouhodobě. Vůle je jen sval, který se dříve či později unaví. Je to téma samo o sobě. Více o vhodné stravě při hubnutí a budování návyků v jiných článcích.

9. Najděte si lidí se stejnými cíli a motivujte se. Vrána k vráně sedá a v (správném) hejnu se snadněji hubnutí zvládá. :-)

10. Propána, jsme jen lidé. Zhřešíme, přejeme a opiju se na oslavě, míváme slabší chvilky. No a co? Vždyť io tom je život. Záleží jen na tom, co v našich životech převažuje.

ˮLesní cesta se rozdvojovala. Vybral jsem si tu méně prešľapanú a to vše zmenilo.ˮ Robert Frost

Bonusový bod

11. No ne první a jediný. Klidně si dopomôžte i výživovými doplňky. Vždyť proč ne? Vždyť proč si trochu nenakopal metabolismus nebo nesnížit chuť k jídlu?

No nezapomeňte. Ať už se na tuto cestu vydáte nebo ne, tak rok, dva a zda pět projdou tak, či onak. No je jen a jen na vás, v jakém těle a kondici jejich prožijete. Vy jste tvůrci svého života a jen a jen vy máte za něj plnou odpovědnost.

P.S. 1: Tento článek měl být jen jakýsi náhled do problematiky hubnutí. Stravě a různým jiným úskalím se budeme postupně věnovat v jiných článcích. Proto mějte oči na stopkách. :-) P. S. 2:Ať je mi odpuštěn i tak trochu odvázaný styl projevu. Emočně jsem se nechal unést.

Potěší mě i vaše komentáře a jakékoli postřehy.

Mějte se krásně a šiřte poznání do světa! ;-)

Napsat komentář
Hledání
Uživatelská anketa

Čo nám najviac škodí?

Nejnovější příspěvky