Nopal je prášek ze sušených kaktusových plodů, které jsou bohatým zdrojem pektinů, minerálů, vitaminů, esenciálních aminokyselin a vlákniny.
Nopal přispívá k omezení vstřebávání cukrů z potravy a tím příznivě ovlivňuje hladinu krevní glukózy. Zároveň pomáhá snížit hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi.
Obsah balení: 120 kapslí
Doporučené dávkování: 1 - 2 kapsle 2x denně
Složení: prášek ze sušených kaktusových listů (Opuntia ficus indica), rostlinné kapsle (hydroxypropyl methyl celulóza)
Množství účinné látky v 1 kapsli: 500 mg Opuntia ficus indica
Země původu: Mexiko Více
Co je Nopal?
Nopal je mexickým pojmenováním aztéckého původu a pro kaktus opuncie. Nopal, čili opuncie, je kaktusovitá rostlina, jejíž plody byly jednou z hlavních součástí jídelníčku již předkolumbovských indiánských národů. Hojně ji však konzumovali (a dodnes i konzumují) i pozdější obyvatelé Mexika a dalších zemí Severní a Střední Ameriky.
Obsahuje důležité živiny v ideálním a přirozeném poměru a již staří Aztékové vnímali Nopal jako výživnou potravinu a zřejmě i proto si u nich vysloužil pojmenování "zázračný" nebo "božský" kaktus.
Dnes je Nopal znám už i v kosmetickém průmyslu, který využívá toho, že slizy obsažené v plodech Nopal mají vynikající hydratační a ochranné vlastnosti při výrobě čistících a zvláčňujících krémů, šamponů, kondicionérů a mýdel.
Nopal - účinky
- Přispívá k omezení vstřebávání cukrů z potravy a tím příznivě ovlivňuje hladinu krevní glukózy.
- Napomáhá snížit hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi.
- Ovlivňuje pozitivně při problémech s arteriosklerózou (kornatění, zvápenatění a tedy zneprůchodnění tepen a cév) - antioxidanty nacházející se v nopal (betakaroten a vitamin C), aminokyseliny a vláknina zvyšují odolnost tepen a omezují tvorbu arteriosklerózy, což samozřejmě zmírňuje riziko kardiovaskulárních "nehod".
- Chrání trávicí trakt a v napomáhá v boji se žaludečními vředy - rostlinná vláknina a sliz usměrňují přebytek žaludečních sekrecí a chrání stěny žaludečního traktu.
- Přispívá ke správné metabolismu pro tvorbu energie.
- Bojuje proti volným radikálům a oxidačního stresu, čímž podporuje odolnost našeho organizmu - obsahuje 2 ze 3 nejdůležitějších antioxidantů (vitamíny A a C).
- Pozitivně ovlivňuje nervovou soustavu.
Nopal obsahuje:
- vitamíny: A, vitaminy skupiny B (B1, B2, B3) a vitamín C
- minerály: především vápník, hořčík, draslík a železo
- pektiny: redukují množství cholesterolu, které člověk přijímá s tučnou potravou
- 17 druhů aminokyselin: z celkového počtu 22, které v celé přírodě najdeme. Z toho obsahuje až 8 esenciálních, zázkladných a pro organismus nezbytných aminokyselin, které si tělo nedokáže vytvořit samo a musí být tedy přijímány potravou.
- vlákninu: lignin, celulózu, hemicelulózu, pektin a vlákna obsažená v slize.
Upozornění
Stanovená doporučená denní dávka se nesmí překročit. Nesmí se používat jako náhrada pestré stravy. Ukládat mimo dosah dětí! Není určeno dětem do 18 let. Nevhodné pro těhotné a kojící ženy. Skladujte v suchu a chladu.