Akce! DOPRAVA ZDARMA při objednávkách přes zásilkovnu.

Nattokináza a její potenciál při kardiovaskulárních onemocněních

Kardiovaskulární onemocnění jsou na Slovensku hlavní příčinou úmrtí (až 35%) a dokonce 9 z 10 Slováků má minimálně 1 rizikový faktor jako predispozici vzniku kardiovaskulárního onemocnění.

Příčin je několik a shrnout by se daly do následujícího seznamu:

  • psychosomatika (zvládání stresu, kvalita vztahů, radost ze života, zdravé emoční prožívání, život v lásce a nikoli v strachu, ... atd.)
  • stravování
  • pitný režim
  • celková životospráva - výživný pohyb, kvalita spánku, správné dýchání, schopnost odpočívat a užívat si život
  • genetické predispozice (znát jich a zaměřit se na ně ve své strategií)

Jinými slovy, pro zachování zdraví (a nejen zdraví kardiovaskulárního systému) potřebujeme znát individuální potřeby svého těla a patřičně si své tělo (a svou psychiku) hýčkat.

Každá výše zmíněná oblast je základem při budování kvalitního života a pevného zdraví a zasloužila by si samostatný prostor. Jsou základem, na kterých by měly být postaveny všechny ostatní doporučení a "zkratky".

Takovou "zkratkou" se slibným potenciálem při prevenci a léčbě kardiovaskulárních onemocnění je přírodní enzym Nattokináza.

Co je Nattokináza?

Nattokináza je enzym izolovaný z tradiční japonské fermentované sóje Natto. Je čistě přírodního charakteru a získává se pomocí fermentace sójových bobů nepatogenních bakterií Bacillus subtilis natto.

Tento enzym sice pochází ze sóji, ale jen marně byste ho hledali v klasických sójových produktech.

Extrahovaný enzym se vyrábí ve formě tobolek a tablet, ačkoli v Japonsku se také nachází v práškové formě.

Nejznámější je pro svou schopnost čistit krev od nadměrného množství fibrinu (nerozpustný protein vytvořený při konečné fázi srážení krve), který zahušťuje krev a vytváří krevní sraženiny.

Co na Nattokinázy říká tradiční lidová medicína?

Nattokináza je používaná pro různé účely v lidové, tradiční medicíně, přičemž v Japonsku se používá již přes 2000 let.

Tradiční medicína připisuje Nattokináze pozitivní vliv při kardiovaskulárních onemocněních, zejména pro její schopnost štěpit krevní sraženiny, které mohou bránit správné cirkulaci krve.

Kromě toho připisuje Nattokinázy celou řadu dalších účinků při prevenci a léčbě onemocnění, jakými jsou:

  • angína pectoris
  • ateroskleróza ("kornatění tepen")
  • hluboká žilní trombóza
  • hemoroidy
  • hypertenze (vysoký krevní tlak)
  • infarkt myokardu (srdeční záchvat)
  • periferní arteriální choroba
  • mrtvice
  • křečové žíly

Co na Nattokinázu říká věda?

K dnešnímu dni existuje jen poměrně málo studií, které tato tvrzení jednoznačně podporují. To neznamená, že slibný výzkum neexistuje. Nedostatečné je pouze množství a velikost studií.

Nižší počet klinických studií pravděpodobně souvisí se skutečností, že Nattokináza není registrována jako lék, ale jako doplněk výživy.

Zde je však alespoň několik z nich, které stojí za vaši pozornost.

Hluboká žilní trombóza

Hluboká žilní trombóza je lékařský termín, který se používá k popisu krevních sraženin v hluboké žíle, obvykle na noze. Má tendenci ovlivňovat zejména starších lidí, kteří jsou obézní a mají základní problémy s krevním oběhem.

Studie z roku 2015 zveřejněna ve vědeckých zprávách uvedla, že jedna 100 miligramových dávka Nattokinázy podána perorálně (ústně) dokázala účinněji odbourávat fibrin (protein podílející se na srážení krve) jako placebo.

Působil také jako silné antikoagulans (lék na ředění krve), snižující koncentraci proteinu srážejíciho krev známého jako faktor VIII.

Výzkum naznačuje, že doplněk výživy Nattokináza může poskytovat ochranu před hlubokou žilní trombózou zabráněním tvorby sraženin. Přestože jsou samotné výsledky slibné, závěry jsou omezeny malou velikostí studie (12 osob).

Ateroskleróza

Ateroskleróza, známá také jako "kornatění tepen", je způsobena nahromaděním tukových plaků na stěnách tepen.

Studie z roku 2018 z Číny, do které se zapojilo 76 dospělých s aterosklerózou, uvedla, že u účastníků, jimž byla podávána 150 mg denní dávka nattokinázy během 26 týdnů, došlo k 36,6% snížení arteriálního plaku v porovnání s pouze 11,5 % u těch, kterým byla podána 20 mg dávka přípravku simvastatin.

Kromě toho nattokináza zvýšila hladinu "dobrého" HDL cholesterolu.

Na druhé straně byl přípravek simvastatin mnohem účinnější při snižování celkového cholesterolu, triglyceridů a "špatného" LDL cholesterolu, jejichž snížení je nezbytné pro prevenci kardiovaskulárních chorob.

Mrtvice

Kardiovaskulární choroby a zdraví mozku jsou úzce propojeny. V posledních letech se objevily náznaky, že nattokináza může mít neuroprotektivní vlastnosti, které zastavují progresi onemocnění u lidí s ischemickou mozkovou příhodou.

Studie z roku 2015 v časopise Stroke informovala, že nattokináza podávaná injekčně může zlepšit průtok krve do mozku po mrtvici.

Vědci injekčně podali laboratorním myším tři dávky Nattokinázy před indukovanou cévní mozkovou příhodou. Vědci zjistili, že menší cévy v mozku zůstávají odemčeno, což omezuje šíření poškození tkání.

Schopnost odbourávat fibrin (označovaná jako fibrinolýza) dělá z Nattokinázy ideálního kandidáta na výzkum - nejen s ohledem na mozkovou příhodu, ale i na další stavy ovlivněné poruchou fibrinolýzy včetně Alzheimerovy choroby.

Japonsko jako důkaz účinnosti Nattokinázy?

Předpokládá se, že spotřeba Natto významně přispívá k dlouhověkosti japonské populace.

Poslední studie prokázaly, že jeho vysoký příjem souvisí se sníženým rizikem celkové úmrtnosti na kardiovaskulární onemocnění a zejména se sníženým rizikem úmrtnosti na ischemické choroby srdeční.

Závěrečné shrnutí

Prevence je klíčová a Nattokináza se jeví jako funkční přírodní látka s potenciálem preventivně a léčebně ovlivnit zdraví srdce a cév.

Obzvláště zajímavou se jeví být její schopnost čistit krev od nadměrného množství fibrinu, a tím štěpit krevní sraženiny.

Pokud hledáte Nattokinázu ve formě doplňku výživy, tak velmi zajímavou volbou s vysokým obsahem účinné látky je Nattokináza od slovenské firmy Kompava. Nattokináza je také v mnoha ohledech vhodnou alternativou oblíbeného enzymu Serrapeptáza, který byl z legislativních důvodů na dobu neurčitou stažen z prodeje.

Mějte se krásně a pokud se Vám článek líbil, tak nás potěšte jeho sdílením.

Zdroje:

Napsat komentář
Hledání
Uživatelská anketa

Nádorové tkanivo je vždy kyslejšie než ostatné tkanivo. Je to:

Nejnovější příspěvky