Akce! DOPRAVA ZDARMA při objednávkách přes zásilkovnu.

Vitamin D a jeho šokující nedostatek

Vitamín D hraje v lidském těle významnou funkci, která přesahuje roli vitamínu.

Ve většině buněk lidského těla se totiž nacházejí receptory, které slouží na příjem signálu od vitamínu D. Jinými slovy, vitamin D účinkuje tak trochu jako klíč v zapalování auta - auto nepůjde, pokud neotočíte klíčem a nenastartujete motor.

A i proto je jeho nedostatek pro náš organismus přímo ničivý. Kromě starých známých problémů s imunitou, s depresemi či osteoporózou, souvisí jeho nedostatečný přísun is výskytem mnoha závažných onemocnění, jakými jsou rakovina, cukrovka, infarkty myokardu a jiné.

Kam nechodí slunce, tam chodí lékař.

No pojďme pěkně popořadě.

Trocha nezbytné teorie o vitaminu D

Vitamín D patří mezi vitaminy rozpustné v tucích. No jak jsme již zmínili hned v úvodu, není jen vitaminem v pravém slova smyslu. V současnosti se považuje už i za regulační steroidní hormon.

Ve většině buněk lidského těla se totiž nacházejí receptory, které slouží na příjem signálu od vitamínu D. Nejnovější výzkum v oblasti molekulární biologie objevil, že lidské tělo obsahuje 30 000 genů. A vitamin D ovlivňuje 2000 z nich.

Nejdůležitější formy vitamínu D jsou:

- vitamin D2 (ergokalciferol)

- netvoří se v lidském organismu a má rostlinný původ

- vitamín D3 (cholekalciferol)

- vzniká v kůži účinkem UV záření a jeho dalším zdrojem jsou potraviny živočišného původu (zejména ryby, rybí olej a vejce).

Na základě laboratorních výsledků z krve tvoří vitamín D3 až přes 90% z celkového množství vitaminu D.

Účinky vitamínu D a jeho vliv na zdraví

Snad nejznámější je vliv dečka na řídnutí kostí, protože jeho dostatečný příjem je nezbytný pro vstřebatelnost a využitelnost vápníku a fosforu.

Poměrně známý je už i vliv vitaminu D na imunitní systém a v případě nedostatku, jeho vliv na zvýšenou nemocnost v zimních měsících. Náš imunitní systém nemůže pracovat dostatečně pokud nebude biochemicky aktivován vitaminem D. Proto lidé, kteří onemocní, jsou většinou ti, kteří jsou stále pod střechou, pracují pod střechou a žijí v chronickém nedostatku vitaminu D.

A opomenout samozřejmě nemůžeme ani jeho zásadní vliv na psychiku, deprese a celkovou náladu.

No to není ani zdaleka všechno.

Antony Norman ve svém článku ze srpna 2008 upozorňuje na to, že vitamin D má klíčovou roli při udržení zdraví a správného fungování 36 orgánů a tkání lidského těla, jako je například kostní dřeň, žaludek, tenké i tlusté střevo, ledviny, plíce, prostata, kůže , oční sítnice, děloha.

Vliv vitamínu D má tedy výrazný přesah na celkové zdraví a psychiku člověka.

Nedostatek vitaminu D? Vždyť nad našimi hlavami svítí slunce.

Když se řekne vitamín D, tak se většině z nás vybaví slunce, jako jeho hlavní a neomezený zdroj a jeho dostatek jako samozřejmost. No není tomu vždy tak.

Vědci varují před tím, že současná situace vzhledem k nedostatku vitaminu D je v celosvětové populaci mnohem horší než v predchádzajúcih letech.

Za rizikový faktor považují moderního způsobu života (obyvatel od 40 stupňů severní a jižní šířky - tedy i nás), kdy mnoho lidí tráví většinu času v interiérech a používá syntetické kosmetické výrobky, které zabraňují působení UV paprsků na kůži. A opomenout nesmíme ani přípravky na opalování.

Navíc tyto geografické oblasti nemají tak výrazný přísun světla během celého roku. Což má za následek nedostatečné ozáření kůže UV paprsky, a tím nedostatečnou tvorbu vitamínu D. Zvýšenému riziku jsou vystaveni zejména starší lidé, hlavně ve zdravotnických zařízeních a domovech důchodců.

V Německu a dalších evropských zemích, adekvátní přísun vitaminu D chybí 60 - 70% populace. Nedostatkem D-éčka trpí zejména senioři, ženy po přechodu, těhotné a kojící ženy, chroničtí nemocní pacienti a výrazněji se projevuje i u tmavších lidí a ve skupině diabetiků.

Zdroje vitamínu D

zdroje vitamínu D

Najlepším zdrojem vitaminu D je přímé sluneční záření. Doporučuje se strávit každý den (iv zimě), venku minimálně 30 minut s odhalenými částmi těla. V létě samozřejmě i déle, aby si tělo vytvořilo nějaké zásoby na nadcházející zimu.

Kromě slunce patří mezi významné zdroje vitamínu D i:

- tresčích játra, rybí olej, mořské ryby (tuňák, makrela, losos, sardinky)

- ústřice, krevety a kaviár

- žloutky: žloutky od slepic chovaných ve volném výběhu obsahují 4-6 krát více vitamínu D oproti slepicím z klecového velkochovu

- mléko (ovčí, ale i kravské) a mléčné výrobky (sýry ...)

- z rostlinných zdrojů stojí za zmínku ještě vojtěška setá a avokádo

Doplnit vitamín D

Oporúčané dávkování

V minulosti bylo doporučené dávkování vitamínu D níže. Vědci však dospěli k mezinárodnímu konsenzu a nejnovější je ODD vitamínu D nejméně 2000 IU, lépe však 4000 IU, a to za předpokladu, že alespoň část z něj se syntetizuje v pokožce při pobytu na slunci. Dávce 2000 IU odpovídá asi 50 mikrogramů. Za bezpečnou dávku se považuje ještě 10 000 IU (250 mikrogramů) denně.

Pokud kojící ženy nemají k dispozici okolo 6000 IU denně, tak by měli ideálně dodávat kojencům 800 IU denně. Děti, které rodiče v dostatečné míře nevystavují slunci, by měli denně dostávat 1000 - 2000 IU, v závislosti na hmotnosti.

Mezi hlavní symptomy nedostatku vitamínu D patří: častá chřipka, svalová slabost, lupénka, schizofrenie a deprese, záněty dásní, revmatoidní artritida, či vysoký krevní tlak.

Předávkování vitamínem D a jeho příznaky

Předávkování D-éčkem je velmi vzácné (znáte někoho takového?) A může být doprovázeno nevolností, zvracením, ztrátou chuti k jídlu, zvýšenou hladinou vápníku v krvi, či neustálým žízní.

Je však třeba dodat, že v případě správného užívání se předávkování nelze dosáhnout užíváním doplňků výživy s vitaminem D ve volném prodeji. V případě předávkování si organismus dokáže poradit tak, že nadbytečné dávky vitaminu D3 do střeva nevstřebá.

Doplňky výživy s vitamínem D

OMEGA-3 HP UltaD - rybí olej s vitamínom D

OMEGA-3 HP UltaD - rybí olej s vitamínem DV případě nedostatku doporučuji sáhnout (zejména v zimním období) po doplňcích výživy. Na trhu je jich velké množství, ale osobně mi nejvíc sedl rybí olej s vitamínem D, jehož 1 ml obsahuje 400 I.U. vitaminu D.

Jak již bylo zmíněno i vyšší, vitamin D je vitamin rozpustný v tucích, proto je třeba dbát na jeho příjem společně s tukem, jinak nedojde k jeho dostatečnému využití. Kromě toho je rybí olej považován za biologicky nejhodnotnější zdroj omega-3 (složek EPA a DHA). Navíc, přísun zdravých tuků (zejména omega-3) je na Slovensku často nedostatečný a zabijákem číslo jedna jsou u nás srdečně-cévní onemocnění. Náhoda?

Věděli jste, že:

- s nedostatkem vitamínu D mají častěji problémy tmavší lidé a obzvláště rizikovou skupinou jsou lidé s tmavou pokožkou, kteří se přestěhují daleko od rovníku?

- organizmus si dokáže vitamin D uložit i do zásoby?

- hladinu vitamínu D si lze nechat i vyšetřit? Pokud máte pochybnosti, tak si nechte ověřit jeho koncentraci v krvi.

- rozsáhlé výzkumy provedené v The Moore's Cancer Center na Univerzitě v Kalifornii odhadují, že zvýšením hladiny vitaminu D3 u obyvatelstva by se předešlo ročně 250 000 případům rakoviny tlustého střeva a 350 000 případům rakoviny prsu.

Mějte se krásně a šiřte poznání do světa. ;)

Poznámka: aktualizovaný článek

Zdroje: Jarmila Mandžuková: Liečivá sila vitamínov a minerálnych látok. prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.; prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.: Doba jedová Norman AW. From vitamin D to hormone D: Fundamentals of the vitamin D endocrine system essential for good health. 2008. The Miracle of Vitamin D, Weston A. Price Foundation https://www.youtube.com/watch?v=ZmUr6ZFgR1w http://martinchudy.blog.sme.sk/c/303003/Vitamin-D-podcenovany-liek-serial-11-krokov-ku-zdraviu-7krok.html https://www.celostnimedicina.cz/svet-zachvatila-epidemie-nedostatku-vitaminu-d.htm

2 komentáře u „Vitamin D a jeho šokující nedostatek“

  • Haluz

    Šokující je že v takové disbalanci někdy i bez tušení lidi dožívají a umírají v neuvěřitelně vysokém věku! Jak dlouho by žila ryba hodit ji do toxické břečky a prolít ji skartovačkou.. :D byla by zní pasta rychle, kdežto člověk je ve srovnání s rybou jako ryba a kovová tyč, některá z měkkého jiná tvrdého kovu.. a tak nakonec vypadají jak projdou v toxické břečce( která je metaforou našich životních podmínek) skartovačkou. Skartovačka zničená, což je podoba planety až tady zachcvíli vychcípáme všichni :D Bohužel já za to nemůžu a taky se mi to nelíbí :D ale pravda ať se vydáte odkudkoli vede k tomu cíli..

  • verthilertva

    I’ve read a few just right stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I wonder how so much attempt you place to create this sort of excellent informative web site.

Napsat komentář
Hledání
Uživatelská anketa

Nádorové tkanivo je vždy kyslejšie než ostatné tkanivo. Je to:

Nejnovější příspěvky