Akce! DOPRAVA ZDARMA při objednávkách přes zásilkovnu.

Připravte si domácí pesto a nakopněte své zdraví!

Co může být zdravější než pořádná dávka čerstvých bylinek s kvalitním olivovým olejem a např. česnekem?

Mnoho toho vám rozhodně nenapadne.

A právě to je hlavním důvodem vzniku tohoto článku, ve kterém Vám Daniel Hamrák prozradí něco víc o peste, představí vám pár receptů a dá vám tipy a triky na jeho přípravu.

Cílem tohoto článku není, abyste po jeho přečtení nutně kopírovaly jednotlivé recepty. Naším cílem je inspirovat vás k experimentování a k přeměně vaší kuchyně na ordinaci, v níž se namísto syntetických léčiv budou "předepisovat" zdravé bylinky, oleje, koření a česnek.

Co je pesto?

Podle wikipedie je pesto zelená omáčka, jehož hlavní složkou je bazalka. Tradiční příprava klasického pesta spočívá v rozdrcení a tření bazalkových listů v mramorovém hmoždíři dřevěnou paličkou. Do ní se dále přidává sůl, česnek, parmazán nebo jiný na drobno strouhaný ovčí sýr a piniové oříšky a nakonec se hojně přidává olivový olej. Pesto se nejčastěji podává s těstovinami, případně s rybou nebo pečivem.

Dnes si však pro vás Daniel připravil Dasit 3 super zdravé a rychlé variace pesta.

1. Pesto ze sušených rajčat, rukoly a česneku

- sušená rajčata - rukola - česnek - limetka - sůl - pepř olivový olej extra panenský (hojné množství, nešetřit!)

2. Pesto z baby špenátu, mandlí a parmazánu

- baby špenát - parmezán - mandle - bílý sezam - česnek - sůl - pepř - olivový olej extra panenský

Pesto s pečivom

3. Neutrální bylinkové pesto

- petrželová nať hladká - koriandrová ňať - šalvěj - kopr - sůl - pepř - olivový olej extra panenský

Jak jste si jistě všimli, při receptech chybí dávkování. Chybí záměrně. Dochucování a poměr jednotlivých surovin je totiž v případě pesta individuální záležitostí. Co se týče způsobu přípravy, tak rozumnou volbou je ponorný mixér. Doporučujeme také nešetřit olivovým olejem. Ten dodává pestu správnou konzistenci a kromě toho je ještě velmi zdravý.

Další tipy a triky na chutné pesto od Daniela

1. Spojte petrželovou a koriandrových nať v hmoždiari s olivovým olejem a citrónovou šťávou a vychutnejte si super zdravý a chutný dressing na salát nebo pečenou rybku. 2. V sezóně medvědího česneku si můžete připravit pesto z medvědího česneku spojením s vlašskými ořechy a parmazánem a klidně si ho můžete následně rozdělit na menší porce, zamrazit a znovu použít (s přidáním banánu) například i do zeleného smoothie. 3. No a takové pesto ze sušených rajčat a rukoly se hodí zase výborně k jakýmkoli těstovinám nebo salátem.

Nezapomeňte na kvalitu surovin. Jiný než extra panenský olivový olej vám rozhodně nedoporučujeme. Znakem kvality je i jasný původ olivového oleje.

Kdo je Daniel Hamrák?

daniel-hamrak-FB

Daniel Hamrák působil převážně ve Velké Británii, kde se díky talentu a tvrdé práci vypracoval až na šéfkuchaře v Mitchells & Butlers. O Danielových kvalitách jasně vypovídá fakt, že hostoval na Normanských ostrovech, kde vařil pro samotného prince Charlese, kterému uvařil typickou britskou pochoutku, zvanou sunday roast! Na Kypru například pracoval v typické řecké restauraci, kde nabral cenné zkušenosti v rámci práce s rybami a čerstvými bylinkami. Mezi hosty zařízení patřil kromě jiných i tehdejší kyperský premiér nebo spisovatel Jeremy Clarkson.

Momentálně vaří v Slezském domě, nejvýše položeném horském hotelu na Slovensku a značnou část svého volného času věnuje studentům a učitelům na hotelových školách jako lektor. Pro kulinářských nadšence navíc připravuje zcela nový projekt školy vaření.

Přečtete si článek o Danielovi na Follower.sk

Mějte se krásně, vařte zdravě a nezapomínejte, že největší odměnou pro nás, je vaše sdílení. ;)

Napsat komentář
Hledání
Uživatelská anketa

Čo nám najviac škodí?

Nejnovější příspěvky