Akce! DOPRAVA ZDARMA při objednávkách přes zásilkovnu.

Křemík - minerál krásy na pevné a zdravé vlasy

Jsou vaše vlasy, nehty a pokožka ve špatném stavu? Možná máte jen nedostatek křemíku.

Křemík je totiž jedním z nejdůležitějších stopových prvků vůbec, kterému díky jeho vlivu na náš zevnějšek prischla přezdívka "minerál krásy." Vlasům, nehtům a pokožce dodává pevnost a pružnost, má podíl na tvorbě jejich pojivové tkáně, chrání kůži před ochabováním a rozjasňuje oči.

A naopak jeho nedostatek může vést k předčasné tvorbě vrásek a ke zhoršenému stavu vlasů a nehtů, které se mohou začít lámat.

No tady se jeho vliv ještě ani zdaleka nekončí.

Účinky křemíku

1. Křemík jako základní stavební kámen pevných tkání, šlach a kostí

Zajišťuje celkovou pevnost kostry a hraje velmi důležitou roli při obnově a výstavbě kolagenových a elastinových vláken kostí, tepen, šlach a chrupavky a tělo ho potřebuje také při tvorbě kolagenových a elastinových vláken v kloubních chrupavkách. Úloha křemíku při tomto procesu spočívá ve vázání vápníku na vitamin C (tzv. Proces kalcifikace). U osob, které mají problémy s kostmi se velmi dobře osvědčil při znovuzískání pohyblivosti a při ústupu bolesti.

"Křemík sehrává při léčbě onemocnění nezastupitelnou úlohu " Pasteur

2. Křemík a zdravé cévy

Snižování obsahu křemíku s rostoucím věkem s sebou přináší i snižování pružnosti cévních tkání. Vědci Mars, nebi a Nebuloni převedli výzkum u 72 osob ve věku 61 let a zjistili, že v napadených cévních tkáních je 14-krát méně křemíku než v tkáních zdravých.

3. Křemík pro udržení integrity pojivové tkáně a pružnost kůže

V těle sice najdeme jen malé množství křemíku, ale i tak je zastoupen prakticky v každé buňce, přičemž právě rychle rostoucí buňky, obsažené v naší kůži, vlasech a nehtech, ho obsahují mnoho. Z práce vědců Zeller a odírat vyplynulo, že po čtyřicítce způsobuje nedostatek organického křemíku v těle vysušování kůže a tvorbu vrásek.

Dalšími projevy souvisejícími se ztrátou pružnosti pojivové tkáně a pokožky jsou např. i strie na kůži. Řešením je doplnění organického křemíku, který je efektivním prostředkem v boji proti stárnutí.

Doplnit organicky křemík

Projevy nedostatku křemíku

Organicky kremík koloidný roztokNa křemíku je zajímavé, že i přes jeho nízkého výskytu v těle (3 - 5 g, množství se často mírně liší), je jeho funkce pro celou řadu procesů v našich organismech velmi důležitá a jeho nedostatek (hlavně ve vyšším věku) ničím výjimečným. Nedostatek křemíku může zapříčinit:

- zhoršení stavu vlasů a nehtů a jejich vyšší lámavost - suchou a méně pružnou pleť - zpomalení růstu a vývoje kostí a zubní skloviny - poruchy tvorby kolagenu - osteoporózu (řídnutí kostí) - vypadávání vlasů - předčasné stárnutí pokožky - tvorbu strií - arteriosklerózu

Když jsou vlasy slabé, suché, lámavé, ba dokonce padají, je to většinou signál těla, že něco není v pořádku. Kromě péče o vlasy je důležitá i pestrá strava, odpočinek a zbavení se toxinů v těle.

Křemík v potravě

Zdrojem křemíku je zejména obilí (slupka zrna), vláknitá zelenina a otruby. Jeho denní potřeba není přesně stanovena a činí přibližně 10-100 mg. Ve starším věku, při nadměrném výdeji energie, během těhotenství, či v období růstu se doporučuje jeho příjem zvýšit.

Množství křemíku přijímaného v potravě neustále klesá. Tento pokles je způsoben moderní produkcí potravin, manipulací s vodou a její čištěním a výrobou zeleniny v hydrofobním prostředí. Proto je potřeba obsah křemíku sledovat a doplňovat vhodnou úpravou stravného lístku, případně užíváním výživových doplňků.

Organicky versus anorganicky křemík

Verdikt je jasný a vyznívá ve prospěch organického křemíku. Ten totiž narozdíl od minerálního (anorganického) křemíku obsahuje ve své molekule i atomy uhlíku a v takové podobě mluvíme o křemíku organickém. V praxi to znamená vysokou, až 70% -ní vstřebatelnost a využitelnost.

Mějte se krásně a šiřte poznání do světa. Případně se podělte se svými zkušenostmi v komentářích níže. ;-)

Zdroje: H. K. Bakhru: Vitamíny, ktoré liečia http://www.organicfacts.net/health-benefits/minerals/health-benefits-of-silicon.html http://www.lekarweb.cz/vitaminy-a-mineraly/kremik--jeho-ucinky-vyznam-a-rizika-pro-lidsky-organismus http://vitaminy.doktorka.cz/organicky-kremik-jeho-vyznam/

Napsat komentář
Hledání
Uživatelská anketa

Nádorové tkanivo je vždy kyslejšie než ostatné tkanivo. Je to:

Nejnovější příspěvky