Akce! DOPRAVA ZDARMA při objednávkách přes zásilkovnu.

Losos pošírovaná v kokosovo-zázvorovém mléce

Jak si správně vybrat kvalitní rybu v slovenská podmínkách a ještě ji k tomu chutně a zdravě připravit?

To bude motivem dnešního článku, ve kterém nám Daniel Hamrák, odborník na slovo vzatý, představí první ze série svých receptů a kulinářských tipů.

Je třeba ještě dodat, že recept je jeho vlastní a že je v souladu se čtyřmi základními zásadami, kterými se budou řídit jeho recepty:

1. jednoduchost přípravy 2. dostupnost surovin 3. pozitivní dopad na zdraví 4. chuť a celkový kulinářský zážitek

A co by to byl za blog o zdraví, kdyby nezačal právě rybami. Ty jsou v naší stravě nepřítomným a výsledek je přímo zarážející. Kardiovaskulární onemocnění jsou u nás na Slovensku zabijákem číslo 1. Tím samozřejmě netvrdím, že nedostatek ryb (a hlavně nedostatek kvalitních ryb) je toho jediným důvodem, no faktem zůstává, že země s vysokou konzumací ryb patří zároveň k těm, ve kterých se srdečně-cévní onemocnění vyskytují právě nejméně.

No není ryba jako ryba a asi nebudete namítat, když řeknu, že mnoho ryb v našich supermarketech mělo s kvalitními rybami společné pouze to, že žili ve vodě.

Tak jak koupit kvalitní rybu?

Koupit v dnešní době a ještě k tomu na Slovensku kvalitní rybu je dost těžké a to hlavně pokud nemáte zrovna po ruce Metro nebo nějakého soukromého chovatele ryb. No zase ne nemožné a někdy se dá vybrat iz toho mála, co nám naše supermarkety nabízejí.

Velmi vhodnou volbou jsou ryby jako např. losos, pstruh a pražma, no třeba být velmi opatrný už při jejich koupi.

Podle Daniela jsou nejdůležitější 3 hlavní zásady koupě kvalitní ryby: 1. oči ryby by neměly být zakalené a kůže by měla být lesklá a nemazľavá 2. maso by mělo být voňavé a tuhé, ale zároveň nesmí mít známky po kyselé vůni 3. maso ryby by mělo být pružné a po vpíchnutí prstem by mělo vrátit do svého původního stavu

Pokud jste natrefili právě na takový kvalitní kousek, tak Vám gratuluji. Pro potřeby dnešního receptu budeme potřebovat už téměř "slovenský" rybu lososa. Připomínám, že recept bude rychlý, chutný a zdravý.

Pošírovaná losos v kokosovo-zázvorovém mléce a s batátová pyré

DSC0069.NEF_

Pro přípravu porce pro 4 osoby budete potřebovat:

- Steak z lososa bez kůže: 480 g - Kokosové mléko: 250 ml - Zázvor: 40 g - Bílé vínko: 200 ml - Batáty: 600 g - Propuštěny maslo ghí: 150 g - Česnek: 1 stroužek - Kokosový olej: 80 g - Rimska / řecká kmín mletá: 1 čajová lžíce - Mořská sůl (hladká): 3 čajové lžíce - Pepr mletý černý: 1 čajová lžíce - Baby špenát čerstvý: 400 g - Semínka chia: 20 g

Postup přípravy:

1. Batáty opláchneme a dáme péct do trouby při teplotě 200 ° C asi 40 minut, dokud nebudou měkké. Připravenou, opláchnutou a osušenou filety lososa pouze zlehka potřeme solí, nakrájíme na větší kostky (zhruba 12 kostek z 480 g lososa) a vložíme do svařeného kokosového mléka s bílým vínkem a nastrouhaným zázvorem. Následně povaříme na mírném ohni 3 minutky a necháme odstát 6 minut.

2. Batáty oloupeme a vytvoříme pyré za přidání kokosového oleje, kmínu a špetky soli a mletého pepře.

3. Na rozehřátém pánev dáme máslo ghí společně s utřeným česnekem, přidáme špenát a podusíme, dokud nám nevznikne hezké soté. Dochutíme solí a pepřem.

4. Vkusně uložíme na talíř, protože jíme i očima - pyré z batatas roztáhneme na talíř podél něj poklademe pošírovaná lososa, pod jehož dáme trochu soté ze špenátu a posypeme chia semínky, které jsme opražili na suché nepřilnavé pánvičce.

Výsledek snažení

DSC0120.NEF_

Kdo je Daniel Hamrák?

daniel-hamrak-FBDaniel Hamrák působil převážně ve Velké Británii, kde se díky talentu a tvrdé práci vypracoval až na šéfkuchaře v Mitchells & Butlers. O Danielových kvalitách jasně vypovídá fakt, že hostoval na Normanských ostrovech, kde vařil pro samotného prince Charlese, kterému uvařil typickou britskou pochoutku, zvanou sunday roast! Na Kypru například pracoval v typické řecké restauraci, kde nabral cenné zkušenosti v rámci práce s rybami a čerstvými bylinkami. Mezi hosty zařízení patřil kromě jiných i tehdejší kyperský premiér nebo spisovatel Jeremy Clarkson.

Momentálně vaří v Slezském domě, nejvýše položeném horském hotelu na Slovensku a značnou část svého volného času věnuje studentům a učitelům na hotelových školách jako lektor. Pro kulinářských nadšence navíc připravuje zcela nový projekt školy vaření.

Přečtěte si článek o Danielovi na Follower.sk

Mějte se krásně a nezapomínejte, že zdraví začíná a končí ve vaší kuchyni.

Napsat komentář
Hledání
Uživatelská anketa

Nádorové tkanivo je vždy kyslejšie než ostatné tkanivo. Je to:

Nejnovější příspěvky