Akce! DOPRAVA ZDARMA při objednávkách přes zásilkovnu.

Nedostatek vitaminu B vás může dohnat až k psychickým poruchám

Napadlo vám už někdy, že nervozita, náladovost, či různé psychické poruchy nemusí být nutně jen důsledkem špatného psychického rozpoložení, zda nezvládnutých problémů?

Představte si ženu během jejího menstruačního cyklu, v přítomnosti které byste nechtěli být ani za trest. Nebo depresivního člověka se ztrátou motivace a bez pozitivních vyhlídek do dalšího života. Nebo to množství bezduchých přízraků na ulicích, úřadech, zda v nákupních centrech.

Jsou v podstatě všude, kam se jen podíváte a jejich společným znakem je ztráta chuti do života, náladovost, nervozita, nespavost, syndrom vyhoření ... a příčinou tohoto jejich stavu je množství faktorů na úrovni psychiky a duše.

No co když bych vám řekl, že mnozí z nich trpí i kvůli nedostatku vitamínů skupiny B?

Špetka nezbytné teorie o vitamínech skupiny B

Vitamíny skupiny B jsou obecně známé jako B-komplex a pro činnost organismu jsou nesmírně důležité a jejich nedostatek může mít pro zdraví člověka různé následky, o kterých si ještě povíme více později.

Vitamíny skupiny B jsou rozpustné ve vodě a většinou jsou obsaženy v potravinách buď společně nebo alespoň některé z nich. Společně se totiž navzájem podporují a jejich vzájemná účinnost zesiluje. Většina z těchto vitaminů skupiny B slouží v těle jako tzv. koenzymy a bez jejich přítomnosti by nemohly správně fungovat enzymy odpovědné za uvolňování energie ze živin.

Chci B-komplex s vitamínem C

Kdo má z toho celého vyjít?

Skupina B vitamínů zahrnuje dohromady 17 vitamínů, ale většina odborníků jejich vzpomíná 8-10 a většinou jen po vitamín B12 (od B1 - B12), přičemž výběr těch důležitých se od odborníka k odborníkovi liší. Tyto nejednoznačnosti bychom snad mohli připsat jistým limitem vědy, která neumí objasnit všechny záhady živin a fungování našeho dokonalého životního mechanismu.

No tak, či onak, za nejdůležitější by se dalo považovat trio vitamínů: vitamíny B1, B6 a B12. A třeba si je ještě uvědomit, že účinky jednotlivých vitamínů skupiny B jsou si do značné míry podobné, přičemž postačí i jednoduché selský rady nato, abychom to podstatné pochopili a aplikovali do našeho života.

A) Vitamin B1 (thiamin) - vitamín na radost

Tento vitamín byl ze skupiny B vitaminů objeven jako první a proto mu bylo přiděleno číslo 1. Vitamin B1 se v organismu neukládá a jeho zásoba stačí na 4 - 10 dní. Nadbytečné a nespotřebované množství tohoto vitamínu se vylučuje močí a proto je pro naše tělo nezbytné jeho pravidelné dodávání. Doporučená denní dávka tohoto vitamínu je pro děti (0,3 - 1,4 mg), pro muže (1,5 mg), ženy (1 mg) a pro těhotné a kojící ženy až 2 mg a pro léčebné účely se doporučuje až dokonce 25 mg denně.

Účinky vitamínu B1

Pokud jste emotivní nestabilní, podráždění, duševně unavení, či přehnaně reagujete na stresy a deprese, tak zřejmě trpíte nedostatek vitamínu B1.

Mnohé pokusy prokázaly, že jeho pravidelné podávání má za následek čilost, chuť do života a že účinkuje proti náladovosti a podrážděnosti a celkově zvyšuje psychickou výkonnost, navozuje vyrovnanost a odstraňuje nervozitu. Nedostatek vitamínu B1 mj způsobuje i nespavost doprovázenou stavy melancholie a bolesti hlavy.

Někteří lékaři předepisují doplňky výživy s vitamínem B1 k léčbě poruch nervové soustavy, jako je např. roztroušená mozkomíšní skleróza, obrna a neuritida.

Další důležité účinky vitamínu B1:

B-komplex s vitamínom C - pozitivně ovlivňuje zdraví srdce - je prokázáno, že nedostatek vitaminu B1 zeslabuje srdeční činnost, snižuje pružnost srdeční tkáně, způsobuje pomalý a nepravidelný puls a může vést až k zástavě srdce.

účastní se metabolismu sacharidů - lidé, kteří konzumují hodně moučných jídel, sladkosti či zákusků, mají potřebu tohoto vitaminu mnohem vyšší než lidé, kteří konzumují zejména bílkovinnou stravu. Vitamin B1 také stabilizuje chuť k jídlu a už i jeho mírný nedostatek vyvolává chuť na sladké, což bude určitě zajímat lidi, kteří chtějí zhubnout. :) Jedním z projevů nedostatku tohoto vitaminu je slabý žaludek.

pozitivně ovlivňuje paměť - vitamín B1 totiž podporuje tvorbu acetylcholinu, to jest látky, která je nezbytná pro správné fungování paměti, pozornosti a chápání a projevem jeho nedostatku je neschopnost koncentrace, krátkou paměť, nedostatek iniciativy, či nejistota. Mnohé výzkumy rovněž potvrzují, že tento vitamín podporuje paměť iu nemocných na Alzheimerovu chorobu.

Zdroje vitamínu B1

Suverénně nejbohatším zdrojem jsou pivovarské kvasnice (sušené i čerstvé), dále slunečnicová a sezamová semena, pšeničné klíčky, lněné semínko, pohanka, neloupaná rýže, ovesné klíčky, lískové a vlašské ořechy, ale i růžičková kapusta, hrášek, červená řepa, špenát, sladké brambory, fazole (bílá, černá, světle a strakatá), čočka a vepřové a skopové maso.

B) Ženský vitamín B6 (pyridoxin)

Vitamin B6 je velmi důležitým vitamínem, který spolupůsobí s mnoha minerály a předpokládá se, že nedostatku tohoto tzv. ženského vitamínu lze přičíst až 110 různých nemocí a zdravotních obtíží.

Účinky vitamínu B6

- ženské problémy - dostatek ženského vitamínu B6 způsobuje úlevu před a během menstruace (změny nálady, otoky a návaly), vyrovnává hladinu hormonů v krvi a ženy v přechodu by měli myslet na jeho pravidelný přísun, aby tak zabránily rozvoji nebezpečné osteoporózy. A proto také mnoho léků, které lékaři předepisují v těhotenství proti rannímu nutkání na zvracení, obsahuje vitamín B6.

- snižuje špatný LDL cholesterol - jeho nedostatek vyvolává totiž vyšší hladinu škodlivého LDL cholesterolu v krvi a negativně ovlivňuje odstraňování cholesterolu z organismu a preventivně tak pomáhá v boji proti srdečních chorobám.

Dále vitamín B6 také podporuje metabolismus a je tak užitečný při redukčních dietách, ovlivňuje optimismus a radost ze života a pro sportovce je užitečný kvůli jeho schopnosti udržovat v rovnováze sodík a draslík, což je důležité také pro srdce a nervy.

Konzervováním potravin se množství vitamínu B6 snižuje až o 70% a mražená zelenina ho obsahuje až o 50% méně než zelenina v syrovém stavu. Doporučená denní dávka vitamínu B6 je přibližně stejná jako vitamínu B1.

Zdroje vitamínu B6

- obilné klíčky, slunečnicová semena, játra, vlašské ořechy, sója, banány, avokádo, podmáslí, rozinky, sušené švestky, ružikový kapusta, zelí, brambory a sladké brambory, losos a tuňák, krůtí, hovězí a kuřecí maso, vejce

C) Supervitamín B12 (kobalamin)

Začátkem minulého století bylo postrachem tzv. Perniciózní anémie, nemoc na kterou v důsledku nedostatku červených krvinek umíralo mnoho lidí. A nato v roce 1922 George Noyt Whipple z univerzity v Rochesteru objevil, že psi postižené touto chorobou se vyléčili vysokými dávkami hovězích jater. K pokusům se přidali i další dva lékaři - George Minot a William Murphy, kteří podávali pacientů 250g jater denně. Všem třem lékařům, kteří se podíleli na tomto výzkumu, byla udělena Nobelova cena. Tento vitamin byl z vitaminů skupiny B objeven jako poslední.

Vitamín B12 je jedinou živinou obsahující kobalt, který je nezbytný pro život a přesto, že množství vitamínu B12, které člověk potřebuje za celý život odpovídá velikosti zrna obilí, jsou jeho účinky na organismus více než obdivuhodné.

Doporučená denní dávka tohoto vitamínu je u děti 0,5 - 2 mikrogramů, u dospívajících a dospělých 2 - 4 mikrogramů a u těhotných a kojících žen 4 mikrogramů. No léčebné dávky mohou být podstatně vyšší a mohou činit až 100 - 300 mikrogramů vitamínu B12 za den.

Účinky supervitamínu B12

- má pozitivní vliv na zdraví srdce - protože spolu s kyselinou listovou pomáhá snižovat hodnoty homocysteinu v krvi a tak redukovat riziko vzniku srdečních chorob.

- vitamín B12 jako zdroj životní energie - nedostatek vitamínu B12 způsobuje úbytek karnitinu a a lékaři v současnosti využívají doplňky a injekce s vitaminem B12 při léčbě řady potíží spojených s nedostatkem energie, trvalou vyčerpaností a únavou.

- vitamín B12 a optimismus - vitamin B12 se nepřímo účastní na výrobě tzv. Přenašeči, jako jsou látky dobré nálady - methionin, serotonin a dopamin, které ovlivňují pocit štěstí, radosti, vyrovnanosti a na klidný spánek. Také dopomáhá zmírňovat stres a deprese.

- vitamín B12 a starší lidé - hodnoty vitamínu B12 klesají věkem a je prokázáno, že asi 20% starších lidí trpí na jeho nedostatek. Podle některých výzkumů jsou hodnoty vitamínu B12 velmi nízké iu lidí postižených Alzheimerovou chorobou.

Chci B-komplex s vitamínem C

Zdroje vitamínu B12

Jsou živočišného původu a jedná se zejména o - játra, sardinky, losos, tuňák, treska, jehněčí a hovězí maso, jogurt, plnotučné mléko a tvaroh. A proto se ani nemůžeme divit tomu, že na nedostatek vitaminu B12 trpí zejména vegani a vegetariáni.

Bohatým zdrojem mnoha vitamínů skupiny B jsou i chia semínka, konopné otruby, či dokonce i konopný proteín. Na tyto vysoce výživné potraviny nedám dopustit a vřele je doporučuji každému.

Závěrečné shrnutí - všechny vitaminy skupiny B jsou rozpustné ve vodě a jejich nadbytek tělo dokáže vyloučit močí. No pokud si vybíráte doplněk výživy s vitaminy skupiny B, je důležité je přijmout společně jako komplex vitamínů skupiny B, protože předávkování jedním z vitaminů skupiny B může vést k nedostatku jiného.

Děkuji za pozornost a nezapomeňte, že potěšit mě vědí i vaše komentáře a postřehy.

Mějte se krásně a šiřte poznání do světa! ;-)

Zdroje: http://www.naturalnews.com/048502_B_vitamins_food_sources_mental_health.html http://www.organiclifestylemagazine.com/vitamin-b-deficiency-and-developmental-disorders/ http://www.organiclifestylemagazine.com/mental-health-physical-health-b-vitamins-natures-valium/ http://www.naturalnews.com/046890_b_vitamins_mood_depression.html http://truthwiki.org/B_vitamins kniha: Jarmila Mandžuková - Liečivá sila vitamínov a minerálnych látok

Napsat komentář
Hledání
Uživatelská anketa

Čo nám najviac škodí?

Nejnovější příspěvky