Akce! DOPRAVA ZDARMA při objednávkách přes zásilkovnu.

Odpolední spánek = plná nádrž energie

Neexistuje nic efektivnější než získat a obnovit energii v tak krátkém čase během dne.

Leonardo da Vinci, Napoleon, Thomas Edison, John F. Kennedy, John D. Rockefeller, Winston Churchil, Ronald Regan a další, si pravidelně zdřímli vždy odpoledne. Tak proč ne i vy? Samozřejmě, pokud máte čas a nejste za volantem. :-)

Natankujte se odpoledne za několik minut

Spánek je klíčový, základní a absolutně nezbytný a nyní nemyslím jen ten noční. Odpolední spánek je vnímán často jako forma lenosti. No jen málo co je tak vzdáleno od pravdy. Stovky experimentů totiž dokázali obrovské výhody odpoledního krátkého zdřímnutí. Neexistuje nic efektivnější než získat a obnovit energii v tak krátkém čase během dne. Dobře naplánovaný šlofík, může být ten nejlepší způsob jak bojovat s únavou, neefektivitou a ospalostí.

Studie s piloty NASA ukázaly, že piloti, kteří si zdřímli v průměru 25 min. měli o 34% vyšší výkonnost a o 54% lepší bdělost jako ti, kteří nespali.

Vědci zjistili, že evoluce nás naprogramovala k dvoufázovým spánkovým vzorcem (hlavní noční spánek a odpolední zdřímnutí). Naše tělo cítí 2 období intenzivní ospalosti mezi cca. 2. - 4. hodinou ranní a cca. mezi 13 - 15 hodinou odpoledne. My lidé jsme se adaptovali, abychom získali prospěch iz krátkého schrupnutí.

Naše mozkové buňky dokáží už během 10 - 20 minutového odpoledního spánku obnovit poměry sodíku a draslíku, které jsou vychýlené z rovnováhy po dlouhých obdobích silného vzrušování mozku a to zejména v hektických dnech. Podle výzkumu krátké 26-minutové zdřímnutí zvyšuje výkonnost o 34%.

Už jen samotná představa blížícího se odpoledního zdřímnutí, snižuje tlak.

Účinky krátkého zdřímnutí (do 40 minut):

- obnovuje bdělost, zlepšuje produktivitu a výkonnost - zlepšuje kognitivní funkce, náladu, kreativitu a paměť - zvyšuje smyslové vnímání a relaxuje vaši mysl - snižuje úroveň stresových hormonů a obnovuje rovnováhu chemických látek v mozku - obnovuje citlivost zraku, sluchu a chuti - ulehnutí se záměrem zdřímnout si (a to i v případě, pokud se vám nepodaří usnout), snižuje tlak - snižuje riziko cukrovky, mrtvice, infarktu a přibírání na váze - snižuje riziko srdečních onemocnění

Výzkumníci sledovali 23 681 zdravých Řeků v průměru šest let. Ti, kteří si alespoň 3krát týdně zhruba na půlhodinu zdřímli po obědě měli o 37 procent menší šanci zemřít na infarkt než ti, kteří nespali.

Takové krátké zdřímnutí obvykle nemá vliv na kvalitu nočního spánku. No pozor, odpolední spánek nad 45 minut může negativně ovlivnit spánek noční. Také může způsobovat vratkost, dezorientaci a větší únavu než před spaním.

Kdy je nejlepší zdřímnout si?

Nejlepší čas na zdřímnutí závisí na tom, kdy se probudíte. Např., Pokud jste ranní ptáče a vstáváte o 6-té a spát chodíte o 21-22: 00, váš nejideálnější čas je cca. mezi 13: 00-13: 30. Na druhé straně, pokud jste sova a jdete spát po půlnoci a vstáváte kolem 8: 00-9: 00, váš ideální čas je cca. mezi 14: 30-15: 00. Ale určitě se řiďte hlavně pocitem a lehněte si tehdy, když budete pociťovat únavu.

Jak na to?

Sníček - Mučenka a Melatonín 100 tabliet- ideál 10-30 minut, nejlépe do 16:00 (po už raději počkejte do večera a lehněte si dříve) - najděte si klidné místo, kde vás nikdo nebude vyrušovat (a kde vás nenajde kolega nebo šéf) - vezměte si lehkou přikrývku, aby vám nebylo příliš teplo - udělejte si tmu, jakou jen dokážete udělat (klidně použijte masku na oči a špunty do uší) - zhluboka a pomalu dýchejte a uvolněte sebe a svaly - prekoncentrujte se na dýchání a uvolněte svou mysl - P.S .: Nastavte si budík!

Doufám, že po tomto článku jste se zbavili pochybnosti, zda je dobré si pospat během dne. Žádné výčitky tu nepatří a svět se nezhroutí pro 20 minut spánku, ba právě naopak, bude o něco hezčí.

Určitě chápu, že pro mnohé z nás doporučení z tohoto článku jsou více než nereálné, pokud nemáte zaměstnání, ve kterém si celý den můžete naplánovat, jak potřebujete nebo pokud jste se nenarodili jako milionář nebo dítě štěstěny.

ˮDělej to, co můžeš s tím, co máš a o ostatní se nestarej.ˮ

V překladu, šéfovi zřejmě nevysv, že dlouhé hodiny práce se ne vždy shodují s produktivitou a že právě odpolední spánek zlepšuje produktivitu (a další věci o kterých jsme psali výše). Pravděpodobně se s tím bude jednoduše třeba smířit, ale určitě se najdou i dny, kdy budete mít čas na odpolední spánek (např. Víkendy) a právě tehdy si bez výčitek lehněte, odložte všechno stranou a užívejte si tyto chvíle. A kdoví, jednou se možná i vy (ai) díky tomu stanete milionářem a budete mít možnost spát odpoledne každý den.

Mějte se krásně, dopřejte si pořádného šlofíka a šiřte poznání do světa! ;-)

Potěší mě i vaše komentáře a jakékoli postřehy.

Autor článku: Šimon Spišak

Zdroje: http://michaelhyatt.com/why-you-should-take-a-nap-every-day.html http://www.marksdailyapple.com/afternoon-nap/#axzz3Q3kjLW3x http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2587568/How-feel-refreshed-little-sleep-MUST-afternoon-nap-Never-wake-tired-again.html http://www.doctormercola.com/natural-health/how-napping-can-be-good-for-your-health/ Kniha : Primal Blueprint

Napsat komentář
Hledání
Uživatelská anketa

Nádorové tkanivo je vždy kyslejšie než ostatné tkanivo. Je to:

Nejnovější příspěvky