Akce! DOPRAVA ZDARMA při objednávkách přes zásilkovnu.

Co bychom se měli naučit ze způsobu stravování našich předků?

Jsme to, co jíme. Pokud jíme odpadky, dostaneme smetiště.

A tato pravda se projeví nejvíce při zaťažkávajúcich zkouškách, např. když prochladneme. Vždyť jak můžeme očekávat dlouhý a skvělý život, když jíme mrtvou hmotu plnou chemie? Odpoledne bychom měli být přece čilí, živí a nabuzení. Chronická podvýživa však vede k chronické únavě a pokud je váš mozek hladový, podvyživený nebo otrávený, budete mít deprese.

Asi nikdo z vás ani jen nepochybuje o tom, že zdravotnictví a věda o výživě se nejvíce rozvinuly právě za posledních 50 let, ale jak to, že současně se stejně rozvinuly i civilizační choroby na čele se srdečně-cévními onemocněními a rakovinou?

Vždyť neměly by být právě výsledky ukazatelem správnosti směrování, kterým se lidstvo ubralo? A neměli bychom si vzít raději příklad od generací, jejichž život byl sice těžší, ale nepopretkávaný moderními civilizačními chorobami?

Vždyť přece naši prarodiče a většinou ještě i prarodiče, si vyráběly vlastní domácí máslo, na vaření a smažení používali vepřové sádlo, pili plnotučné mléko a přesto (nebo spíše díky tomu) vypadaly zdravě.

Dnes omezujeme sacharidy, odstraňujeme tuk, vaříme méně, jíme více, konzumujeme geneticky modifikované a průmyslově vyráběné potraviny, umělá sladidla a většinu času trávíme sezením. Všimli jste si ten rozdíl?

ˮPokud mě někdo přesvědčí, že se mýlím nebo jednám špatně, tak rád změním svůj názor nebo chování, protože jsem na cestě hledání pravdy. Škodu nadělá ten, kdo setrvává ve své hlúposti.ˮ Marcus Aurelius, římský císař

9 principů zdravého stravování podle našich předků

1. Jezte jídlo a nejezte nic, co by vaši předkové nikdy ani nepovažovali za jídlo! Co by si asi tak pomyslel váš pradědeček při pohledu na dnešní moderní, průmyslově zpracované potraviny? Ruce pryč od nich!

2. Vyhýbejte se dokonce i produktům, které jsou označovány jako zdraví prospěšné. Nezapomínejte, že např. takový margarín, který patřil k prvním průmyslově vyráběným potravinám, byl vyhlašován za zdraví prospěšný. A výsledek? Nahradil tradiční formy tuků a zvýšil výskyt srdečně-cévních onemocnění!

3. Speciálně se vystříhejte potravinám obsahujícím ingredience, které jsou: a) neznámé b) těžko vyslovitelné c) a které obsahují více než 5 druhů ingrediencí Žádný z těchto bodů nemusí být sice nutně sám o sobě škodlivý, ale všechny z nich jsou spolehlivou předzvěstí průmyslového zpracování potravin. A dobře známým faktem je to, že snahou výrobců je udělat vše proto, aby dané složky působily co možná nejpřijatelnější. Počítají s tím, že se nevyznáme do jejich komplikovaného označování. Nedejme se!

4. Vždy, pokud je to jen trochu možné, nechoďte do supermarketů. U farmářů a lokálních pěstitelů sice nenajdete vysoce fruktózový kukuřičný sirup a také ani nečerstvé odleželé potraviny vypěstované daleko od prodejního místa. No to, co najdete, je čerstvá potrava plná živin, sklizena na vrcholu nutriční kvality. A přesně tento druh jídla by vám doporučovala vaše prastará máma jako skutečné jídlo. A nemluvě o podpoře domácí ekonomiky a malých poctivých farmářů.

5. Plaťte více - jezte méně. Bohužel, je to tak. Za lepší potraviny si třeba většinou připlatit, protože rostly přirozenější a pomaleji a pěstované byly s mnohem větší péčí. A ano, jsem si plně vědom těžkých Slovenské poměrů. No je to také o prioritách a žebříčku hodnot. Proto dělejte, co je ve vašich silách, aby tolik omílané blahopřání: Všechno nejlepší a hlavně hodně zdraví, nebylo jen prázdným přáním. My jsme např. donutily chovat naši babku slepice. Podobně udělejte i vy. Pokud můžete, chovejte a pěstujte, pokud nemůžete, tak si co nejvíce takových poctivých potravin pořiďte.

6. Jezte více rostlinné potravy, a to především zeleniny a rozhodně omezte příjem sacharidů. A ne, nikoho Nenabádám vás k vegetariánství. Minimálně já jím rozhodně nejsem. No vše s mírou a z poctivých zdrojů.

7. Jezte více než Italové, Chorvati, zda Řekové, tedy jako obyvatelé středomoří, v nichž jídelníčku jsou bohatě zastoupeny ryby, zdravé oleje a lokálně vypěstované ovoce a zelenina. A proč ne i pohár červeného vína. A co myslíte, proč trpí tyto národy menší mírou kardiovaskulárních chorob? Pokud vás napadla konzumace ryb a zdravých olejů, tak vám blahopřeji - jste blízko pravdy.

8. Sami si vařte. A pokud můžete, tak i pěstujte. Tradice domácího vaření a nemluvě pěstování, je už na ústupu i u nás na Slovensku. A nutno podotknout, že bohužel! Protože doma vypěstované potraviny přispějí k vašemu lepšímu zdraví už dlouho před tím, než jejich naservírujete na talíř.

9. Jezte jako všežravci a pokuste se přidat pestrou směs výživných potravin do vašeho jídelníčku. Ať už rostlinných nebo živočišných. A ano, myslím tím i poctivé maso, ryby, či kvalitní domácí máslo a vejce. A vím, ne každý má k nim stejný přístup a ne každý si je u nás na Slovensku může dovolit ve stejné míře a stejně kvalitní. Bohužel.

Trend je více než zřejmý.

Dnešní lékařská věda nám pomáhá prodloužit život. Chcete ale tyto roky navíc přežít jako senilní, dementní a nemocné lidské trosky nebo si chcete udržet vysokou fyzickou a duševní svěžest a bystrý mozek až do smrti?

Dnes to není věc lékařů, ani nikoho jiného. Je to jen a jen v našich rukou!

Mějte se krásně, žitě rozumnější a šiřte poselství do světa! ;-)

Napsat komentář
Hledání
Uživatelská anketa

Nádorové tkanivo je vždy kyslejšie než ostatné tkanivo. Je to:

Nejnovější příspěvky