Akce! DOPRAVA ZDARMA při objednávkách přes zásilkovnu.

13 zdravých jídel v přestrojení (2. část)

Každé třetí dítě v USA je obézní a na Slovensku se k tomuto trendu přibližujeme. Obézní je již každé desáté dítě a až každé páté má nadváhu.

No bohužel nenarůstá jen obezita dětí. Narůstá i výskyt srdečně-cévních onemocnění, rakoviny, různých degenerativních onemocnění, psychických poruch, či depresí. Na straně druhé naštěstí začíná narůstat i zájem o zdravý životní styl a zdravější způsob stravování.

No má to i jeden menší zádrhel - ne všechno, co se tváří na první pohled zdravě, zdravé i ve skutečnosti je.

ˮNáš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda.ˮ (Will Rogers)

Tento článek navazuje na předchozí příspěvek: 13 zdravých jídel v přestrojení (1. část) 

7. Agávový sirup

Sotva škodí něco víc než cukr. A vzhledem k jeho škodlivé účinky, se ani není čemu divit, že lidé hledají zdravější alternativy. Jednou z nejvíce oblíbených přírodních alternativ slazení je Agávový sirup, který většinou mylně můžete najít zařazen mezi zdravými sladidly, často nabízenými v atraktivním zdravém obalu v obchodech se zdravou výživou.

Důvod jeho mylného zařazení je ten, že neovlivňuje hladinu cukru v krvi, což je samozřejmě fajn. No na druhé straně je to silně koncentrovaná fruktóza, která je vysoce kalorická a zvyšuje hladinu triglyceridů. A to je už pořádný problém spolu s faktem, že pokud zkonzumujete více než 30g fruktózy za den, může vám začít tukovatieť játra. Jeden z hlavních problémů cukru je totiž ten, že obsahuje nadměrné množství fruktózy, která může vést až k vážným metabolickým problémům, pokud je konzumována v nadbytku.

No a tady se dostáváme už k jádru problému. Totiž, zatímco klasický cukr obsahuje jen kolem 50% fruktózy a vysoce fruktózový kukuřičný sirup 55%, Agávový sirup obsahuje ještě více a to dokonce až 70-90%. Z tohoto důvodu je Agave dokonce horší než běžný cukr.

Všimněte si, že přírodnímu vždy automaticky neznamená zdravý .... a zda by vůbec Agávový sirup měl být považován za přírodní je také diskutabilní. Proto se ve vlastním zájmu vyhněte jakýmkoli sladidlům na bázi fruktózy.

Pokud chcete sladit použijte raději přírodu

Sladidlům jako takovým se musíte vyhýbat tak, jak je to jen možné. Pokud však sladit už musíte, použijte ty, které jsou akceptovatelné jako: med, javorový sirup, stevia nebo melasu.

8. Bezlepkové průmyslově zpracované potraviny

Podle výzkumu z roku 2013 se asi třetina lidí v USA aktivně snaží vyhýbat lepku a tento trend je patrný stále více už i u nás na Slovensku. A i když si mnoho expertů myslí, že to není bezpodmínečně nutné, pravdou je, že lepek a obzvláště lepek z novodobé moderní pšenice, může být problematický pro mnoho lidí.

Věděli jste, že cukr a lepek obsazují v mozku stejné receptory jako kokain a uměle tak stimulují tvorbu dopaminu a přispívají k vytváření závislosti? Asi i proto se mnoho lidí zhrozí, když si má najednou představit život bez chleba, jakože základního potraviny.ˮ

A proto se nelze ani divit tomu, že producenti přinesly na trh množství druhů bezlepkových jídel. Problémem takových jídel nicméně je, že jsou obvykle přesně tak škodlivé jako jejich protějšky s obsahem lepku, ne-li ještě horší. Jsou to totiž vysoce průmyslově zpracovávané jídla, které jsou na výživné látky velmi chudé a často vyráběny s rafinovaným škrobem, který vede k prudkému nárůstu krevního cukru.

Takže, vyberte si raději jídla, které jsou přirozeně bezlepkové (jako např. Rostliny a zvířata) a ne bezlepkové průmyslově vyráběné potraviny.

Angličtina má pro takové bezlepkové jídla dokonce i jeden velmi trefný výrok: "gluten-free junk food is still junk food.ˮ

9. Veganské průmyslově zpracované potraviny

Veganské diety jsou v současnosti velmi populární, ať už kvůli etickým a ekologickým důvodem nebo jindy kvůli zlepšení zdraví (což je velmi diskutabilní a sporné). A producenti potravin nato samozřejmě zareagovali a přinesly na trh množství průmyslově zpracovaných veganských jídel, často prodávaných jako vhodná náhrada za nevegánsku stravu. Veganská slanina je jen jedním z příkladů.

No je velmi důležité mít na paměti, že se jedná opět jen o průmyslově vyráběné produkty, které jsou špatné pro každého včetně vegany.

10. Průmyslově zpracované jídla s označením Organic a RAW

Určitě jste si už všichni všimli stále častěji označování potravin slovem Organic nebo RAW, což znamená, že daná potravina je v případě Organic z ekologického zemědělství, čili ekologicky přijatelná a v případě RAW se jedná o syrovou stravu.

No jak to už bývá zvykem, tak i toto označení začalo být po tom, jak se stalo oblíbeným, marketingově zneužívané. Výrobci vynalezli množství způsobů jak vyrobit stejný odpad doplněn až o zanedbatelné množství přísad hodných označení Organic či RAW. To zahrnuje přísady jako např. organický raw třtinový cukr, který je v podstatě na 100% identický jako cukr bílý. Je stále jen glukózou a fruktózou, s téměř žádnými živinami.

V mnoha případech je rozdíl mezi Organic a RAW ingrediencemi a jejich běžnými protějšky téměř nulový, ale cena o poznání vyšší. Zapamatujte si, že potraviny s označeními Organic a RAW ještě automaticky nemusí být zdravé a proto vždy pečlivě před koupí zkontrolujte etikety, abyste se dozvěděli, co se skutečně skrývá za jejich obalem.

11. Rostlinné oleje

Mnohým z nás je doporučeno, abychom jedli rostlinné oleje a oleje ze semen. A to zahrnuje i oleje, jako olej ze sojových bob, zda olej z hroznových kostek, ale i mnohé další. Je to založeno na faktu, že tyto oleje jsou prezentovány jako oleje snižující hladinu krevního cholesterolu, přinejmenším z krátkodobého hlediska. Tak, či onak, je důležité si uvědomit, že krevní cholesterol je rizikovým faktorem a nikoli onemocněním samým o sobě. A i když tyto rostlinné oleje mohou zlepšit tento rizikový faktor, neexistuje žádná garance, že pomohou zamezit krutému konci v podobě infarktu a smrti, které jsou tím skutečným, co se počítá.

Ve skutečnosti pár experimentů ukázalo, že navzdory poklesu cholesterolu, tyto oleje mohou zvýšit riziko smrti následkem infarktu nebo rakoviny.

Takže jezte raději zdravé, přírodní tuky jako máslo (obyčejné), kokosový, olivový, či konopný olej a vyhýbejte se průmyslově vyráběným rafinovaným rostlinným olejem, jako kdyby na nich závisel váš život (protože závisí).

12. Jogurty s "kousky ovoce"

Jsou jejich plné police supermarketů, jsou podporovány masivními reklamními kampaněmi a ve většině případů škodí a v některých případech obsahují dokonce až tolik cukru jako plechovka koly. Určitě existují i rozumnější způsoby jak začít nový den takovou náloží cukru.

13. Snídaňové cereálie

Snídaňové cereálie v tomto seznamu samozřejmě nemohou chybět. Jsou přímo třešničkou na dortu a nechal jsem si je na úplný závěr. Způsob, jakým jsou snídaňové cereálie marketingově prezentovány je přitom nechutný. Mnoho z nich (včetně těch určených pro děti) mají na svých obalech klamně uvedenou celou řadu tvrzení o jejich zdravotních benefitech. To zahrnuje zavádějící argumenty jako celozrnné nebo nízkotučné.

No pokud se pořádně podíváte na jednotlivé složky (ingredience), uvidíte, že neobsahují téměř nic jiného kromě obilí (často dokonce geneticky modifikovaného), cukru a různých umělých chemikálií. Právě snídaňové cereálie se přikládá velká část viny za nárůst obezity a metabolické problémy děti. A nutno dodat, že oprávněně.

Univerzální pravidlo pro nákup zdravějších potravin

Bývá pravidlem, že pokud obal jídla prezentuje jídlo jako zdravé, tak pravděpodobně zdravé není. Skutečně zdravá jídla jsou totiž ty, které nepotřebují žádné takové zdravé vyhlášení. Skutečné, zdravá jídla dokonce nepotřebují ani žádný seznam použitých ingrediencí, protože skutečné jídlo je ingrediencí samou o sobě.

Mějte se krásně a šiřte poznání do světa! ;-)

Zdroje: http://www.zzz.sk/?clanok=4550 Robberstad L, et al. An unfavorable lifestyle and recurrent headaches among adolescents: the HUNT study. Neurology. 2010 Aug 24;75(8):712-7. doi: 10.1212/WNL.0b013e3181eee244. Epub 2010 Aug 18. http://www.dusanplichta.com/blog/nezabijajme-nasu-inteligenciu-nevhodnymi-potravinami/ http://eatlocalgrown.com/index.php?option=com_content&view=article&id=12322:top-11-health-foods-that-are-not-healthy&catid=35:articles&Itemid=148 http://eatlocalgrown.com/article/13450-15-health-foods-that-are-really-junk-foods-in-disguise.html?c=jer

Napsat komentář
Hledání
Uživatelská anketa

Nádorové tkanivo je vždy kyslejšie než ostatné tkanivo. Je to:

Nejnovější příspěvky