Akce! DOPRAVA ZDARMA při objednávkách přes zásilkovnu.

Vitamín A - vliv na zdraví a zdroje

Už víme, že vitaminy jsou vitalizující látky, které se podílejí na regulaci metabolických procesů a i přesto, že nedodávají tělu žádnou energii, jsou společně s bílkovinami, tuky, sacharidy a minerály nezbytné pro správné fungování lidského organismu.

Tento článek navazuje na předchozí příspěvek: Co byste měli vědět o vitamínech ?!

Víme už také i to, že rozeznáváme 13 základních vitamínů, které se dělí na vitaminy rozpustné v tucích a vitaminy rozpustné ve vodě. A právě tímto příspěvkem odstartujeme sérii článků o vitamínech rozpustných v tucích. Už teď vám mohu slíbit, že budou podány jednoduše, srozumitelně a bez zbytečných omáček. V jednoduchosti je krása a devizou intelektu není věci komplikovat, ale právě naopak, zjednodušovat.

Vitamíny rozpustné v tucích (lipotropné)

Vitamíny rozpustné v tucích jsou vitamíny, které k tomu, aby se mohli vstřebat v trávicím traktu, potřebují určité množství tuků a minerálů a proto je vhodné při jejich přijímání dodat tělu alespoň malé množství tuků, aby se měli v čem rozpustit. Organismus si je dokáže snadno ukládat do tukových zásob těla (obvykle v játrech) a jejich nedostatek vždy souvisí se špatnými stravovacími návyky. Nadměrná konzumace vitaminů rozpustných v tucích může být škodlivá, i přesto, že k otravě dochází až při dávkách asi 10-krát vyšších, než jsou dávky doporučené.

Do této skupiny patří vitaminy: A, D, E a vitamín K.

Vitamín A

Je souhrnným pojmenováním skupiny chemických sloučenin, které jsou rozpustné v tucích a jejich nejdůležitějšími zástupci jsou: beta-karoten (provitamin A) a retinol. Vitamín A je také velmi důležitým antioxidantem.

Doporučená denní dávka vitamínu A:

1. vitamin A ve formě retinolu - podle nejnovějších vědeckých poznatků okolo 5000 IU (1500μg = 1,5 mg) u mužů a 4000 IU (1200 mikrogramů = 1,2 mg) u žen. V této formě se nachází v některých pokrmech živočišného původu.

2. vitamín A vo formě beta-karoténu - i když je beta-karoten tzv. prekurzorem vitaminu A (nazývaným také jako provitamin A - který se enzymatickým štěpením ve střevech dokáže přeměnit na vitamin A ve formě retinolu), je bezpečnější a obvykle nezpůsobuje problémy i při denní dávce 33000 IU (19800 mikrogramů = 19,8 mg). V této formě se nachází v rostlinách. Jeho doporučená denní dávka je 6-15 mg u dospělých a 3-6 mg u dětí.

Asi se nyní ptáte, co je to ta IU. Je to mezinárodní měrná jednotka na zkomplikování života. Asi se nějaké moudré hlavy nudili, přičemž pokud si chceme tuto měrnou jednotku převést na mg, tak ji musíme zkrátíme ekvivalentem 0.3 mikrogramů pro retinol a 0,6 mikrogramů pro beta-karoten. No nač to je celé dobré ?! :-)

ˮJednoduchost je nekonečná dokonalost. Dokonalost je nekonečná jednoduchosť.ˮ Leonardo da Vinci

Potřeba vitamínu A

- stoupá jestliže máme ve stravě nedostatek bílkovin a pokud si namáháme oči - může být ovlivněna chorobami jater, žaludku a střev a vzrůstá také při spalničkách a při vysoké horečce - stoupá i při konzumaci alkoholu, stresu a namáhavém tělesném zatížení

Denní potřebu vitaminu A dospělého člověka pokryje například porce tuňáka nebo tresky (pečeného či jinak zpracovaného), chlebíček s tresčími játry, porce dušené mrkve, dvě středně velké syrové mrkve, porce špenátu nebo brokolice, 2 - 3 rajčata, zda 3 - 4 meruňky .

Význam vitamínu A:

- asi nejznámější jsou jeho účinky na správné fungování měkkých tkání organismu, jakými jsou oči, pokožka, nehty, sliznice a vlasy - kromě zraku je vitamín A důležitý i pro další smysly - chuť a čich - vitamin A napomáhá také správnému fungování imunitního systému - spolu s růstovým hormonem pomáhá regulovat růst a aktivitu kostní a zubní tkáně - přispívá ke snižování hladiny cholesterolu v krvi - pozitivně ovlivňuje fungování oběhové soustavy - podílí se na hospodaření s hormony, přičemž zpomaluje uvolňování tyroxinu (štítná žláza) - je důležitý pro produkci progesteronu (ženského pohlavního hormonu), který tvoří přirozenou ochranu plodu v těle matky během těhotenství. Při kolísání jeho hladiny hrozí vyšší riziko potratovosti a předčasného porodu. - a je také potřebný pro vývoj rozmnožovacích buněk

Chci goji - zdroj betakaroténu

Jeho zdroje:

- broskve, meruňky, žlutý a červený meloun a mango - mrkev, rajče, paprika, špenát, brokolice a petrželka - mandle, pistácie a arašídy - máslo, smetana, margarín a vaječný žloutek - rybí tuk a rybí játra - v menším množství: tučné ryby, mléko a třešně

Hlavní příznaky nedostatku vitamínu A:

- šeroslepost a bolest očí, např. při přechodu ze tmy na světlo

Další důsledky nedostatku vitamínu A:

- sklon k zánětům očních spojivek a poškození oční sítnice - rohovatění a šupinatění kůže - snížení produkce pohlavních hormonů a plodnosti - testy na mužích prokázaly, že při nízké hladině vitaminu A se snižuje produkce spermií - snížení pohlavní aktivity, potence a zpomalení pohlavního vývoje - snížení imunity - sklon k zánětům

Příznaky předávkování vitamínem A

Pokud trpíte zvracením, otupělostí, poškozením jater a kostí, zda vypadáváním vlasů, zvýšeným rizikem potratu a poškození plodu, tak se zamyslete nad tím, zda nekonzumujete nadbytek vitamínu A. Tyto příznaky jsou totiž nejčastějšími signály právě jeho nadbytku. Dobrou zprávou ovšem je, že tento stav je poměrně ojedinělý a že úplně postačí omezit užívání vitamínu A a o zbytek se postará tělo už samo.

Věděli jste, že:

-podle odborníků se vitamin A dokáže uložit v játrech až na dobu 1-2 let a proto není nutné jeho každodenní doplňování? - vstřebatelnost vitaminu A ovlivňuje zinek? - vitamin A se spaluje při delším sledování televize nebo při vysedávání u počítače? - schopnost přeměňovat karoteny na vitamin A mají jen býložravci a člověk a že masožravci to nedokážou? - potřeba vyššího příjmu betakarotenu oproti retinolu je způsobena tím, že vstřebávání karotenů z rostlinné potravy není tak jednoduché jako vstřebávání retinolu z potravy živočišné? - nízká koncentrace vitaminu A (ale i jiných antioxidantů) u kuřáků přímo souvisí s vyšším rizikem rakoviny plic? - vitamín A pomáhá zvyšovat účinnost chemoterapie ?! - pacienti s cukrovkou mají potíže při přeměně betakarotenu na vitamín A? V této souvislosti je zajímavé, že ve srovnání se zdravými muži vykazují právě diabetici až 5krát vyšší predispozici na impotenci a mají prokazatelný úbytek mužských hormonů.

Mějte se krásně a šiřte poznání do světa! ;-)

Napsat komentář
Hledání
Uživatelská anketa

Čo nám najviac škodí?

Nejnovější příspěvky