Akce! DOPRAVA ZDARMA při objednávkách přes zásilkovnu.

Co byste měli vědět o vitamínech ?!

Lidské tělo je naprosto dokonalý a úžasný výtvor. Ať už bdím nebo spíme, naše tělo neustále pracuje. Neustále se snaží o jedno - o život. Umí si zahojit rány a jizvy, dát dohromady polámané kosti, dorostou nám polámané nehty, znovu začnou růst vypadlé či vytržené vlasy, obnoví se nám spálená pokožka. Dýcháme, bije nám srdce, fungují nervová spojení v mozku, proudí krev. No nato, aby ve svém snažení mohlo bez nejmenších problémů pokračovat potřebuje dostatek živin. A jedněmi z nich jsou právě vitamíny.

Význam vitamínů

Vitamíny jsou vitalizující látky, které i přesto, že nedodávají tělu žádnou energii a nevytvářejí tedy ani žádné kalorie, jsou společně s bílkovinami, tuky, sacharidy a minerály nezbytné pro správné fungování lidského organismu. Jejich úkolem je regulace metabolických procesů (látkové výměny), ke kterým dochází v buňkách při vyživování všeho živého. Vitamíny se přímo podílejí na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. Kromě toho jsou schopny i zpomalovat degenerativní procesy způsobené stárnutím a posilují naše imunitní, biochemické a intelektuální reakce. Ale protože si je organismus většinou nedokáže sám vyprodukovat (vytvořit si dokáže sám jen vitamin D a vitamin K ai to jen v omezeném množství), je nezbytné jejich denno-denní dostatečné doplňování.

ˮVše zkoumejte a co je dobré, toho se držte.ˮ Apoštol Pavel, Bible

Rozdělení vitamínů

Dohromady rozeznáváme 13 základních vitamínů, které se dělí na 2 skupiny: 1. na vitamíny rozpustné v tucích 2. na vitamíny rozpustné ve vodě

Vitamíny rozpustné v tucích

Jsou vitamíny, které k tomu, aby se mohli vstřebat v trávicím traktu, potřebují určité množství tuků a minerálů a proto je vhodné při jejich přijímání dodat tělu alespoň nějaké tuky, aby se měli v čem rozpustit. Organismus si je dokáže snadno ukládat do tukových zásob těla (obvykle v játrech) a jejich nedostatek vždy souvisí se špatnými stravovacími návyky. Nadměrná konzumace vitaminů rozpustných v tucích může být škodlivá, i přesto, že k otravě dochází až při dávkách asi 10-krát vyšších, než jsou dávky doporučené.

Do této skupiny patří vitaminy: A, D, E a vitamín K.

Vitamíny rozpustné ve vodě

Vitamíny, které jsou rozpustné ve vodě se také nazývají jako hydrofilní, v lidském organismu se neukládají do zásoby a jejich případný přebytek se z těla bez problémů vyloučí močí. Bez těchto vitamínů tělo vydrží správně fungovat jen několik dní a proto by každodenní strava měla organismu dodat tolik těchto vitamínů, kolik jich potřebuje. Vzhledem k tomu, že se tyto vitaminy rozpouštějí ve vodě, mohou se z potraviny, v níž se nacházejí dostat do vody, kterou jejich omývají nebo v níž je vaříme. Obsah těchto vitaminů se v mnoha potravinách, které jsou na ně bohaté, výrazně sníží při tepelné úpravě.

Do skupiny vitamínů rozpustných ve vodě patří: vitamin C a vitaminy skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12), které jsou důležité pro metabolismus sacharidů.

Rozdělení vitamínů podle toho, jak odolávají teplotám

Toto rozdělení je klíčové při přípravě pokrmů. 1. skupina - tzv. teplovzdorné vitaminy: vitamin D, K, B1, B6, B8, B9 a B12 2. skupina - vitamíny citlivé na teplo: A, B1, B2, B5, C a E.

Důsledky nedostatku a nadbytku vitamínů

1. Nedostatek vitamínů

Pokud je vitamínů málo dochází v organismu ke stavům, které označujeme jako hypovitaminózaavitaminóza, které se projevují poruchami biochemických procesů. Pokud tělo nepřijímá dostatečné množství vitamínů, poklesne nejprve jejich celkové množství v krvi a následně dochází k poklesu aktivity enzymů a hormonů, které jsou od konkrétního vitamínu závislé. V případě, že je nedostatek vitamínů dlouhodobý a výrazný, vede nezvratně k závažným poruchám. Příčinou tohoto nedostatku nemusí být jen jejich nedostatečný přísun, ale k nedostatku může dojít i z důvodu jejich zvýšené spotřeby, poruchy vstřebávání, či nadměrné ztráty. K úbytku vitaminů může ale dojít také v důsledku užívání některých léků a také při zvýšené ztrátě tělesných tekutin (zvracení, průjmy, popáleniny, pocení).

2. Nadbytek vitaminů

Nadbytek přijímání vitamínů je méně častým, ale ne neznámým jevem, při kterém dochází ke stavu, který označujeme jako hypervitaminóza. Dobrou zprávou ovšem je, že tento stav rychle odezní, jakmile daný vitamín přestanete užívat. Nejčastější příčinou tohoto stavu je bezhlavé užívání vitaminových a výživových doplňků. Problematickou skupinou vitamínů jsou tu vitaminy rozpustné v tucích, které si tělo dokáže ukládat v játrech a odborníci tento jev nazývají jako rezervní kapacitu.

Tak například: - pro vitamin A odborníci uvádějí dobu 1-2 roky a - pro vitamin E dokonce až 3-5 let.

No rada zde je jednoduchá: držte se zdravého selského rozumu a dodržujte doporučené denní dávky výživových doplňků a to hlavně při vitamínech rozpustných v tucích.

Na co si dávat při užívání vitamínů pozor ?!

1. Vitamíny nemohou působit a být vstřebávány bez pomoci minerálů, ba právě naopak - ve spojení s nimi jsou potřeba relativně menší dávky. 2. V žádném případě neužívejte větší množství pouze jednoho izolovaného vitaminu, pokud vám to nedoporučí lékař. Takovým nadměrným užíváním může totiž nastat v těle nerovnováha, která může vést až k poruchám látkové přeměny nebo vstřebávání ostatních vitamínů, ale i jiných důležitých látek. 3. Dejte si pozor na nadměrné užívání vitaminů rozpustných v tucích, jejichž nadbytek může způsobit i závažnější zdravotní problémy. 4. Vitamíny ve formě výživových doplňků neužívejte nikdy nalačno nebo večer před spaním, ale raději je mezi jídly nebo krátce po jídle 5. Na účinnost působení vitamínů mají vliv i alkohol, antibiotika, kouření, či kortikosteroidy (steroidní hormony syntetizovány z cholesterolu, které se užívají při léčbě různých poruch imunity). Tak například alkohol má nepříznivé účinky na vitamin A a vitaminy skupiny B.

Chi vitamíny 

Zajímavost o vitaminech

Vitamíny byly objeveny jen něco před více než 100 lety, přesně v roce 1912 biochemikem Frederickem Hopkinsem, který zjistil, že potraviny obsahují jakési látky, které jsou v malých množstvích nezbytné pro správný růst a fungování organismu a označil jejich názvem vedlejší faktor. Až o něco později byly tyto vedlejší faktory přejmenováno na vitamíny, z latinského vita (život) a amine (amin).

Mějte se krásně a šiřte poznání do světa! ;-)

Napsat komentář
Hledání
Uživatelská anketa

Čo nám najviac škodí?

Nejnovější příspěvky