Zánět: Skrytá příčina stárnutí a nemocí

Zánět je klíčovou funkcí našeho imunitního systému, který existuje ze smysluplného důvodu.

Zánět - dobrý sluha, špatný pán

Umožňuje totiž tělu chránit se prakticky před vším, od fyzických zranění až po infekční bakterie a viry.

Bez něj by tělo nebylo schopno vypořádat se ani jen s třískou, natož ještě s hrozbou množících se rakovinných buněk.

Problém je však v tom, že zánět se nevyvinul v souladu s naším moderním životním stylem a způsobem stravování.

Které jsou přímo přeplněné zánětlivými spouštěči, jako jsou toxiny a těžké kovy, chronický stres a ultra-zpracované potraviny.

A zároveň v něm chybí faktory, které by udržovaly zánět pod kontrolou, jako jsou kvalitní spánek, přiměřené cvičení, antioxidanty a fytochemikálie.

A tedy, místo toho, abychom žili ve stavu rovnováhy, kde je zánět akutní reakcí na hrozbu a ustoupí, jakmile je tato hrozba odstraněna (např. při bolesti v krku), nás neustále se vystavování hrozbám udržuje ve stavu systémového, mírného zánětu, který se šíří po celém těle.

A který tak moc škodí.

Angličtina má pro tento stav trefný termín - inflammaging (kombinace slov "zánět" a "stárnutí").

Tento stav inflammagingu je hlavním hnacím motorem stárnutí a nemocí souvisejících s věkem.

Jak inflammaging ovlivňuje dlouhověkost a stárnutí

S věkem naše imunita postupně ztrácí svou funkci v důsledku procesu zvaného imunosenescence (imunosenescence = postupné oslabování imunitního systému spojeného se stárnutím).

Čím tělo ztrácí schopnost chránit se, rozpoznávat a eliminovat patogeny a ničit rakovinové buňky.

Prvním důvodem je, že brzlík (orgán zodpovědný za "výcvik" našich T-buněk pro boj proti infekcím), se zmenšuje standardně o přibližně 3 procenta ročně až do čtyřicátky ao 1 procento ročně po čtyřicítce.

A už to samo o sobě zvyšuje naši náchylnost k infekcím a chorobám souvisejícím s věkem.

Stárnutí způsobuje, že brzlík (thymus) se postupně zmenšuje, což má přímý vliv na imunitní systém, protože tento orgán je klíčový pro produkci a zrání T-buněk. A nedostatek T-buněk zase snižuje schopnost imunitního systému reagovat na patogeny a infekce.

Je však třeba dodat, že i zde existují strategie, které mohou potenciálně (do určité míry) zpomalit tento proces.

Jsou jimi "překvapivě" stravování, management stresu, pohyb, kvalitní spánek a vyvarování se škodlivým faktorům (jakými jsou např. kouření a nadměrná konzumace alkoholu).

Začarovaný kruh

Ale inflammaging (nebo česky zánětlivé stárnutí) tohle všechno ještě více zesiluje a vytváří nezdravý, začarovaný, samopodněcující cyklus.

Ve kterém faktory přispívající ke zhoršenému fungování imunity jsou zhoršovány samotným zánětem, který sami zároveň produkují.

V podstatě se děje to, že tělo ztrácí schopnost se bránit, čímž se otevírá okno příležitosti pro poškození buněk, což vytváří stav mírného systémového zánětu. Tento stav následně vede k další dysfunkci imunity – což zase vede k dalšímu zánětu, poté k další dysfunkci imunity a tak dále a tak dále.

No prostě začarovaný, samopodněcující se cyklus.

Proto často mluvíme o tom, že zánět je základní příčinou nemocí.

Problémem však není akutní zánětlivá reakce našeho těla, ale chronický, mírný zánět – inflammaging – který se šíří po celém těle a vede k ateroskleróze, poškození endotelu, tvorbě plaků, neurozánětu, inzulínové rezistenci a nakonec k chorobám jako srdeční choroby, demence, cukrovka a rakovina.

Strategie ke snížení zánětlivého stárnutí (inflammagingu)

1. Odstranění spouštěčů zánětů

Náš moderní životní styl a způsob stravování často výrazně přispívají k zánětu.

Abychom obnovili rovnováhu, prvním krokem je eliminace (resp. omezení) zánětlivých spouštěčů, které chronický, mírný zánět podporují.

Patří sem ultra-zpracované potraviny, škroby a cukry, lepek, konvenční mléčné výrobky, alkohol, rafinované oleje a přebytečné kalorie z neustálého mlsání (což může vést k metabolickým poruchám a zvýšení zánětlivé tukové tkáně).

Tyto složky spolu s toxiny z prostředí, jako jsou chemikálie a těžké kovy, přilévají olej do ohně zánětu tím, že aktivují zánětlivé dráhy, přispívají k inzulínové rezistenci, narušují střevní bariéru a mikrobiom a podporují tvorbu prozánětlivých eikosanoidů a cytokínů.

2. Protizánětlivá strava

Naopak skutečné průmyslově nezpracované potraviny s nízkým glykemickým indexem jsou bohatým zdrojem protizánětlivých sloučenin.

Jedná se zejména o červené, zelené, žluté, oranžové a fialové rostlinné potraviny jako kurkuma, zázvor, houby, brokolice, paprika, avokádo, extra panenský olivový olej, zelený čaj, bobulové ovoce, atp.

Tyto barevné potraviny obsahují účinné sloučeniny jako kurkumin, sulforafan, epigallocatechin-3-gallát (EGCG), kyselinu elagovou, resveratrol a ergotionein, ale i další, které potlačují zánět.

Omega-3 tuky nacházející se v divokých mastných rybách jako losos, sardinky a treska aljašská, lněná, konopná, chia semínka a vejce z poctivého bio chovu také mohou pomoci snížit zánět.

3. Aktivní životní styl

Je nezbytností, pokud to se svým zdravím myslíte vážně.

Přiměřený pohyb a cvičení může snižovat zánět v těle prostřednictvím několika mechanismů, jakými jsou:

  • Zvýšení produkce NAD+ (silné molekuly proti stárnutí).
  • Zvýšení produkce antioxidantů jako glutathion.
  • Podpora tvorby oxidu dusnatého, který zlepšuje průtok krve.

Kromě toho cvičení pomáhá bojovat proti zánětu také:

  • Snižováním stresu.
  • Modulací imunitního systému.
  • Pomocí při regulaci hladiny cukru v krvi.

4. Péče o střeva

Naše střevo je domovem pro biliony bakterií a značná část imunitního systému se nachází právě tam.

Když jsou tyto bakterie v rovnováze, pomáhají udržovat zánět pod kontrolou.

Pokud je však rovnováha narušena, špatné bakterie se mohou přemnožit a vytvořit toxické prostředí, které podporuje chronický zánět.

Prebiotika a probiotika ve formě potravin a doplňků dokáží udržovat střeva v rovnováze tím, že podporují růst dobrých bakterií a brání rozmnožování bakterií špatných.

5. Doplnění senolytik

Senescentní ("zombie") buňky jsou klíčovým faktorem při zánětlivém stárnutí (inflammagingu).

Vylučují totiž různé prozánětlivé cytokiny, chemokiny, růstové faktory a proteázy, které mohou narušit mikroprostředí tkáně a vyvolávat zánět lokálně i systémově.

Rostlinné sloučeniny jako kvercetin, fisetin a kurkumin však dokáží tyto zombie buňky cíleně zabíjet, čímž odstraní klíčový zdroj zánětu už přímo u jeho kořene.

Pro více informací doporučujeme článek: Zombie buňky - Tiší sabotéři dlouhověkosti!

Závěr

Naším hlavním cílem by nemělo být potlačovat zánět nebo zánětlivou reakci léky, steroidy či NSAID (nesteroidní protizánětlivé léky).

Klíčové je posilování imunitního systému, aby dokázal bojovat proti zánětu přirozeně.

A toho dosáhneme odhalením a odstraněním základních příčin zánětu a podporou přirozené schopnosti těla uzdravovat a chránit se.

Protože, zdraví není všechno, ale bez zdraví je všechno nic.

Hýčkejte si tedy svoji imunitu a pokud se vám článek líbil, tak nás potěšíte jeho sdílením.

Zdroje: