Určitě už většina z nás slyšela o tom, že užívání omega-3 nenasycených mastných kyselin je prospěšné pro naše zdraví.
Víme, že dostatek omega-3 ve stravě přispívá k ochraně našeho srdce, cév, mozku a zraku.
Víme také, že omega-3 pomáhají rozšiřovat naše cévy, zlepšovat jejich průtok a chránit tak před vznikem aterosklerózy a žilní trombózy.
Víme také, že omega-3 zmírňují alergie, ekzémy, podorují imunitu a pomáhají snižovat krevní tlak.
A víme už dokonce i to, že redukují zánět, který se podílí na chronických onemocněních jako revmatoidní artritida, Crohnova choroba, cukrovka, deprese, ale také onemocnění srdce a cévní mozkové příhodě. (Scientific American, 2009).
Čímž logicky nejen prodlužují život, ale zejména zvyšují jeho kvalitu. A to o kolik a za jakých předpokladů si povíme právě teď.
Omega-3 a dlouhověkost
Podle studie zveřejněné v časopise American Journal of Clinical Nutrition by omega-3 mastné kyseliny mohly člověku přidat léta navíc. Jinými slovy, podpořit dlouhověkost.
Vědci ze dvou institutů Hospital del Mar Medical Research Institute (IMIM) v Barceloně ve Španělsku a Výzkumný ústav mastných kyselin (FARI) v Sioux Falls, SD zjišťovali, jakou roli hrají omega-3 v délce života.
Během 11 let sledovali odborníci 2 240 účastníků za účelem analyzování hladiny omega-3 v jejich krvi.
Účastníky studie rozdělili do čtyř skupin na:
- Lidí s vysokou úrovní omega-3, kteří nekouřili.
- Lidí s vysokou úrovní omega-3, kteří holdovali cigaretám.
- Lidí s nízkou úrovní omega-3, kteří nekouřili.
- Lidí s nízkou úrovní omega-3, kteří kouřili.
Závěry studie
Výsledky studie, asi nikoho z vás nepřekvapí. Co však možná překvapí jsou konkrétní čísla.
Vyšší hladina omega-3 v krvi v důsledku pravidelného zařazování mastných ryb a/nebo omega-3 dopňků výživy do jídelníčku zvyšuje průměrnou délku života až o téměř 5 let.
TIP: Vyzkoušejte například tento recept na domácí poké s lososem a zařaďte omega-3 i do vašeho jídelníčku.
Naopak pravidelné kouření ukrojí průměrně 4,7 roku délky života.
Spoluautor studie Dr. William S. Harris, prezident a zakladatel FARI, vysvětlil, že lékaři by měli své pacienty povzbuzovat ke zvyšování hladin omega-3 vedle řešení dalších důležitých rizikových faktorů, jako je hladina cholesterolu a krevní tlak.
Slovo na závěr
Jen velmi málo z nás zemře na stáří. Drtivá většina lidí onemocní a zemře předčasně, z tzv. "přirozených příčin", mnohem dříve, než je jejich biologická délka života.
Příčin je samozřejmě více, ale určitě bychom k nim měli zařadit i dostatečný přísun omega-3 nenasycených mastných kyselin (a to hlavně ve formě EPA a DHA).
Mějte se krásně a zdravě a pokud se vám článek líbil, tak nás potěšte jeho sdílením.
Zdroje:
- Dr. Paul Clayton: Ať je vaše jídlo vaším lékem
- https://academic.oup.com/ajcn/article/114/4/1447/6301120?login=false
- https://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000654/2156949/Tato-RYBA-vam-predlzi-ZIVOT-az-o-5-rokov--Velky-POTENCIAL-vdaka-latkam--ktore-su-dolezite-pre-telo-?fbclid=IwAR3hJ _Zi7zbrZ1CzkPEiBGC93unepdICaA8dFkDSUaPpyBHI0axZiMT-ps